SAĞLIK
Giriş Tarihi : 30-12-2019 15:57   Güncelleme : 30-12-2019 16:55

Mersin Şehir Hastanesi Rant Sağlamak İçin Yapılmadı

Mersin İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı, Şehir Hastanesi Başhekimi Pınar Aydınlı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Hekim ve sağlık hizmeti sunumunda hiçbir bölgelerinde eksiklik olmadığını belirtti.

Mersin Şehir Hastanesi Rant Sağlamak İçin Yapılmadı

Mersin İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı, Şehir Hastanesi Başhekimi Pınar Aydınlı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Hekim ve sağlık hizmeti sunumunda hiçbir bölgelerinde eksiklik olmadığını belirtti. Mersin'in Türkiye'deki 10 sağlık üssünden biri olduğunu anlatan Bahçacı, "Şehir Hastanesi birilerine rant sağlamak için yapılmamıştır. Şehir Hastanesinin hiçbir biriminde tıbbi cihaz eksikliği söz konusu değildir" dedi. 

Mersin merkez ve ilçelerde sağlık alanında yapılan yatırımları anlatan Bahçacı 2019 yılında il genelinde toplam 200 milyon liralık sağlık yatırımı yapıldığını söyledi. 

Şehir Hastanesi Başhekimi Pınar Aydınlı ise çocuk acildeki yoğunlukla ilgili sosyal medyadaki  paylaşımlarla ile ilgili soruya "Haftasonu acil ve erişkin kişi olmak üzere 3 bin 700 hasta baktık. Normali bindir. 3,4 katına çıktık ki Ocak ayında 4 bini geçmesini bekliyoruz. Bekleyen hasta sayısı 100’ü geçmez. Hiçbir zaman 300 kişi bekleyen hasta olmamıştır" diye konuştu. 

Mersin İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı, Mersin Şehir ve Eğitim Hastanesi Başhekimi Bahar Aydınlı ile birlikte yılsonu değerlendirme toplantısı düzenledi. Şehir Hastanesi konferans salonunda düzenlenen toplantıda yıl içerisindeki çalışmalarla ilgili bilgilendirmeler yapıldı. Hastane ile ilgili tanıtım videosu izletilmesinin ardından hastane içerisinde internetten indirilen navigasyon programın kullanımına ilişkin bilgi verildi. 

Şehir Hastanesi Başhekim Bahar Aydınlı yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanının katılımı ile 3 Şubat 2017’de hizmete giren ilk Şehir Hastanesi olduklarını belirtti. 3. yılı tamamlamak üzere olduklarını anlatan Aydınlı "Dev bir kompleks 374 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu, akıllı bina sistemine sahibiz. 51 ameliyathane, bin 300 yatak kapasitesi, 3 vıp oda, 21 suit oda, 546 tek kişilik hasta odası, 252 çift kişilik oda,204 yoğun bakım odamız,  280 poliklinik, 3 bin 940 araç kapasiteli otopark, ücretsiz vale, hasta ve yakınlarının yararlanabileceği sosyal tesislerimiz var. Hastanemizin A kapısın da 3 bin 940 araç kapasiteli ücretsiz otoparkımız var" şeklinde konuştu. 

"BÜTÜN BRANŞLARDA HİZMET VERİYORUZ"

Sağlık hizmeti için 7 gün 24 saat var olduklarını anlatan Aydınlı "Hemen hemen tüm branşlarda dönüşümlü olarak hizmet veriyoruz. Hastaların burada tedavi olabilmesinin tek yolu hekiminin uygun görmesidir. Türkiye’nin her yerinden hastalara hizmet verdiğimiz fizik tedavi rehabilitasyon kliniğinde sıralarımız oldukça uzun. Yataklı tedavi hizmeti de veriyoruz bu klinikte. İç hastalıkları kliniğimiz var ki her gün yüzlerce hastaya hizmet veriyoruz. Ayrıca 7/24 hizmet veren bir kardiyoloji kliniğimiz var. Yapamadığımız tedavi yok ki aynı anda 4 adet anjiyo yapabiliyoruz. Ek ara yoğun bakım alanı daha açmak durumunda kaldık. Nükleer Tıp Kliniğimiz var. Troid tedavileri dahi uygulayabiliyoruz. Beyin Cerrahisi kliniğimizde kafa tümörü dahil her şeyi yapabilen bir ekibimiz var. Mikroskop altındaki cerrahileri de uygulayabilen ekipmanımız var. Göz kliğimizde yakın zamanda ekzaynır lazer hizmetini de hizmete sunacağız. Dışarıda yüksek fiyatlara alınan bu hizmet için ciddi bir hasta başvurusu var. Gözlüğü olan kişilerden ciddi bir talep olacağını ön görüyorum. Kalp damar cerrahisi kliniği yine 7/24 hizmet veriyor. Tüm vakaları yapabilecek kapasiteye sahip bir hekim grubum var" diye konuştu. 

"ANNE VE BEBEK DOSTU HASTANEYİZ"

Çocuk hastalıkları kliniğinin son dönemde artan iş yüküyle hizmet ürettiğini anlatan Aydınlı, "Ama biz son dönemde hekim arkadaşlarımızın yan dal sınavını kazanması nedeniyle hekim sayısında azalma yaşıyoruz. Atamalar da dönem dönem oluyor, mevsimsel olarak tolere etmeye çalışıyoruz. Şuan enfeksiyon dönemindeyiz, bir birlerine bulaştırıyorlar. Anne ve bebek dostu hastaneyiz. Dün tekrar denetlemeden geçtik ve bu unvanımızı koruyoruz. Anne ve bebek dostu hastane, anne ile bebeği en kısa sürede temas ettiren yerlere verilir bu unvan. Normal doğum odalarımızda anne ile bebek hemen birbiri ile temas edecek düzeydedir. Bunu devam ettirebilmek için de gebe okulumuz var. Tüm gebelerimizi fizyolojik olan normal doğumun olası sıkıntılarını yaşamaması için gebeliğin sonuna kadar desteklediğimiz bir program uyguluyoruz. Bu süreçte eşlik eden spor hekimlerimiz var, fizyoterapist ve gerek görüldüğün de psikologlarımız var" şeklinde konuştu. 

Helikopter alanının 112 kırmızı alan girişinin hemen üzerinde olduğunu anlatan Aydınlı, bir kat aşağıda ameliyathane, yoğun bakım ve anjiyo ünitelerine ulaşımın mümkün olduğunu söyledi. 

"ONKOLOJİ MERKEZİ'NDE İDDİALIYIZ"

Onkoloji merkezinde iddialı olduklarını anlatan Aydınlı "Her şeyi yapabildiğimizi düşünüyoruz. Son teknoloji cihazlarımızla elimizden gelen tüm tedaviyi veriyoruz. Tıbbi onkologlarımız akıllı immünoterapiyi uyguluyor. Genetiğine uygun kemoterapik ilaç belirlenerek bunu veriyoruz. Ameliyathanelerimiz son teknolojiye sahip. Radyoloji kliniğimizde 2 adet emar, 3 adet tomogra cihazımız var. 72 saat içerisinde emar çekimlerini tamamlıyoruz, 24 saat içinde tomografi çekimlerini yapabiliyoruz. Mesai dışında da radyoloji dışında da ultrason tedavisi vermeye devam ediyorlar. Ayrıca İnme merkezimiz var artık. Mersin sınırları içinde beyin kanaması veya beyin damarları tıkanması sonucu ilk 6 saatte hastanemize ulaştırılırsa hasta müdahale edebiliyoruz. Eğer kanamanın kaynağı bir başka damar yaralanması ile yine beyin içerisine girip düzeltebiliyoruz. Ama kritik süreç geçilirse bu tedavi uygulanamıyor. Oksijen tedavi merkezimiz var. Obezite merkezimiz var ki Türk toplumu da ne yazık ki obezite yönünde ilerliyor. 6 ayrı gruptan oluşuyor obezite, her bir basamakta ayrı hizmet veriliyor. Obezite merkezimizde diyetisyen, psikolojik ve spor hekimi eşliğinde sağlıklı beslenmeyi, hayatında sporun neresinde olması gerektiğini öğreniyor hasta. Şuan 4 ve 5’inci grubumuzda devam eden hastalarımız var. Kısa süre önce yanık ünitesiydik artık 4 yataklı 3. basamak yoğun bakım ve 8 yataklı servisi olan yanık merkezine sahibiz. Tüm yanıklar için 7-24 hizmet sunuyoruz.  Palyatif merkezimiz var ki, 70 yatakla hizmet veriyoruz. Hayata yeniden geçiş aşamasında hasta ve hasta yakınlarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Diyaliz merkezimiz var yine 30 yataklı, gebe okulumuz var özellikle çalışanlarımızı da buraya yönlendiriyoruz" ifadelerini kullandı. 

"ALTERNATİF TIP'A YOĞUN İLGİ VAR"

Evde sağlık merkezinin yanında geleneksel alternatif tıp tedavisinde akapuntur, prolo terapi, hacemat uygulayabildiklerini vurgulayan Aydınlı "Tanıtım yaptık ve inanılmaz bir başvuru var. Sağlık turizminin sağlık kısmındayız ama sonuçta gelenler turist ve bu hizmeti onlara sunmak için 2018’den hala günümüze kadar yabancılara bu hizmeti sağlıyoruz, bu hizmet için özel bir ekibimiz var. Hasta memnuniyeti bizim için önemli. Memnuniyet oranımız yüzde 96-97 düzeylerinde"şeklinde konuştu. 

BAHÇACI: 5 BAŞKANLIĞIMIZLA HİZMET VERİYORUZ

İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı ise İl Sağlık Müdürlüğü olarak 5 başkanlıkları bulunduğunu söyledi. 

İdare ve Destek Hizmetleri Başkanlığı'nın 13 bin sağlık personelinin atama işlerini yürüttüğünü belirten Bahçacı, bu dairenin 1 milyon 300 bin TL’lik bütçesinin döndürülmesini sağladığını kaydetti. 

Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığının ise merkezden Anamur”a, Çamlıyayla’ya kadar sağlık hizmetlerinin sunumunu sağladığını anlatan Bahçacı "Bu da başlı başına bir kurum gibidir. Mersin’de bulunan bir çok kurumdan daha çok personeli olan bir başkanlıktır. Sadece 112 ekibimizde bin 100 kişi bulunmaktadır. 112’nin şehir içi ve dışı hasta ulaşım oranı çok iyi. Şehir içinde 10 dakikanın altında yüzde 92’deyiz. 100 hastadan 92’sine 10 dakikadan daha kısa sürede ulaşmışız şehir içinde.İlçelerde de bu süre 30 dakikadır. Onda da 100 hastadan 91 tanesine müdahale etmişiz. Mersin’in coğrafi şartları göz önüne alındığında bu süre özellikle ilçeler hesaba katıldığında önemli" dedi. Bahçacı, ayrıca,  Kamu Hastaneleri Başkanlığı, Halk Sağlığı Başkanlığı ve Sağlık Hizmetleri Başkanlığı ile de vatandaşlara en iyi hizmeti sunmaya çalıştıklarını vurguladı.  

GAZETECİLERİN SORULARINI CEVAPLANDIRDILAR 

Bahçacı ve Aydınlı konuşmalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. 

Sosyal Medyada yer alan “Çocuk Acil’de önümüzde 300 kişi var” şeklindeki paylaşımlarla ilgi ilgili soruya Aydınlı, "Tedbirleri maksimum aldık ama şuan olağandışı bir durum var. Haftasonu acil ve erişkin kişi olmak üzere 3 bin 700 hasta baktık. Normali bindir. 3,4 katına çıktık ki Ocak ayında 4 bini geçmesini bekliyoruz. Günde bin hastaya çocuk hastalıklarında hizmet veriyoruz normal poliklinikte. Her akşam bir iki hekimim mesai dışı hasta bakmaya devam ediyor. Bir uzmanım acilde 4 pratisyen hekim de yine görev yapıyor. Bu dönemi geçirebilmek için saat başı kontroller yapıyoruz. Bekleyen hasta sayısı 100’ü geçmez. 300 kişi önündeki hasta ve hasta yakınlarını oluşturduğu topluluktur. Biz an be an artan sayısı tamponize etmeye çalışıyoruz. Bizim hiçbir zaman 300 kişi bekleyen hasta olmamıştır" şeklinde konuştu. 

Sağlık Müdürü Bahçası ise eski Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nin yeniden hizmete açılıp açılmayacağı yönündeki soruya; "10 milyon TL’lik yatırım gerekiyor. Şuan koğuş sistemi var orada, 85 yataklı olacak kadın çocuk ve doğum hastanesi bu kış aylarına bu yatırım yetiştirmek istiyorduk ama olmadı" dedi.  

"AYDINCIK VE GÜLNAR'DA DOKTOR SIKINTIMIZ YOK"

Bahçacı, Gülnar ve Aydıncık ilçelerinde doktor sıkıntısı olup olmadığı yönündeki soruya ise 

"Bu iki ilçemizin yaz aylarında nüfus artıyor, kış aylarında düşüyor. Ağırlıklı nüfus yaşlı nüfus. Planlamaları nüfus yoğunluğuna göre planlıyoruz. Günlük hasta sayısı 5’i geçmiyor orada bir hekimin burada ise 100. Gülnar’da, Aydıncık’ta sağlık hizmeti sunumunda bir eksiklik yok" şeklinde konuştu. 

MERSİN KENT HABER

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala