GÜNCEL
Giriş Tarihi : 03-01-2024 16:47   Güncelleme : 03-01-2024 18:42

Mersin'in Kurtuluşu'nun 102. Yılı Kutlandı

Mersin'in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 102. Yılı düzenlenen törenlerle kutlandı.

Mersin'in Kurtuluşu'nun 102. Yılı Kutlandı

Mersin'in Kurtuluşu'nun 102. Yıldönümü, Toroslar'dan başlayan yürüyüş, Mersin Garı'nda temsli karşılama töreni' nin ardından İstiklal Caddesi güzergahından Cumhuriyet Alanı'nda sona erdi.

 Cumhuriyet Alanı'nda düzenlen törende çelenklerin Atatürk Anıtı'na konmasının ardından saygı duruşu gerçekleştirildi. Bando eşliğinde İstiklal Marşı okundu.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, törene katılanları selamlayarak, Mersinlilerin düşman İşgalinden Kurtuluşunu kutladı.

Cumhuriyet Alanı'ndaki Törene Vali Pehlivan. Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fırat, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer'in yanı sıra CHP Mersin Milletvekilleri Gülcan Kış, Talat Dinçer, AK Parti Mersin Milletvekilleri Ali Kıratlı, Hava Sibel Söylemez, İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, Mersin Baro Başkanı Av. Gazi Özdemir, Gaziler, STK temsilcileri, yurttaşlar, öğrenciler katıldı.

Vali Pehlivan: “3 Ocak 1922’de zafer Mersin’in oldu”

Mersin’in 102 yıl önce kahramanca bir mücadele ile düşman işgalinden kurtulduğunu söyleyen Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ise, “Tarih boyunca esareti asla kabul etmemiş olan, hiçbir zaman boyunduruk altına girmemiş olan aziz milletimiz, bayrağını boynu bükük bırakamazdı, birliğini, beraberliğini bozduramazdı. Bu inançtaydı ve bu inancın yansımasının bir tezahürü olarak Kuvayı Milliye birliklerini kurdu ve çetin mücadeleler neticesinde 3 Ocak 1922’de zafer Mersin’in oldu” dedi.

“Mersin’i daha aydınlık yarınlara taşıyacağız”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, törende yaptığı konuşmasında Kendilerine bırakılan mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmak için azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Seçer, Mersin’in zengin tarihini, kültürünü ve hoşgörüsünü yaşatma sorumluluğuyla, gelecek nesillere daha güzel bir miras bırakma gayreti içinde Mersin’i daha aydınlık yarınlara taşıyacaklarını, büyük ve güçlü bir geleceği hep birlikte kuracaklarını kaydetti.  Cumhuriyet’in 2. yüzyılında; daha çağdaş, demokratik bir Türkiye’yi, daha güzel bir Mersin’i hep birlikte inşa etmeye devam edeceklerini vurgulayan Seçer, “Bizler, şehrimize hizmet etmekten ve sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Kentimizin büyümesi ve kalkınması için, daha çağdaş ve modern bir kent haline getirmek için siz değerli Mersinlilerin destek ve katkılarına da ihtiyacımız var. Birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettiğimizde, daha büyük başarılar elde edebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Kurtuluş günümüz kutlu olsun!”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Mersinliler Mersin’e sahip çıkınız’ sözünü hatırlatan Seçer, “Bizler bu mirası daha da ileri taşımak, şehrimizi çağdaş, yaşanabilir bir yer haline getirmek için çalışıyoruz; çalışmaya ve Mersin’e sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi. Yeni yıl hakkında da duygularını paylaşan Seçer, yeni yıldan öncelikli dileğinin; tüm dünyada ve Türkiye’de barışın, sevginin, adaletin, demokrasinin ve hoşgörünün hâkim olması olduğuna dikkat çekerek, “Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, vatan uğruna hayatlarını feda eden tüm yiğit şehitlerimizi, ebediyete intikal etmiş gazilerimizi şükranla anıyorum. Atamızın şu sözleriyle konuşmamı tamamlamak istiyorum: ‘Hürriyet olmayan bir memlekette ölüm ve çöküş vardır. Her ilerleyişin ve kurtuluşun anası hürriyettir’ Kurtuluş günümüz kutlu olsun!” ifadelerine yer verdi.

Öğrencilerden biri "Mersin Kurtuluşu" adlı şiir okudu. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan günün anlaö ve önemi ile ilgili bir konuşma gerçekleştirdi. 

Konuşmalardan sonra Mersin İl Jandarma  Komutanlığı özel gösteti timlerinden tüfekli gösterisi, Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu gösterisinin ardından Jandarma Genel Komutanlığı Mehteran Bölüğünün serhat türkülerle gösyeriler sona erdi. Jandarmadan Helekopter gösterisi parmak ısırttı.

Gazilerle çektirilen fotoğraf ile tören sona erdi.

Salih Pala 

MERSİN KENT HABER 

EditörEditör