KENT
Giriş Tarihi : 04-06-2017 22:56   Güncelleme : 04-06-2017 22:56

DİTAV Mersin Yönetiminin İftar Buluşması

Diyarbakır Tanıtma Kültür Ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) Mersin Şubesi Başkan ve üyeleri Hacıbaba Concept'te düzenledikleri iftarda buluşarak Ramazan Ayında yapılacak çalışmalar kamuoyuyla paylaşıldı.

DİTAV Mersin Yönetiminin İftar Buluşması

 Diyarbakır Tanıtma Kültür Ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) Mersin Şubesi,Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Gündüz, derneklerinin belli konularda sosyal faaliyetler yapmak amacıyla kurulduğunu, DİTAV'ın Mersin'de 10. yılını tamamladığını belirterek, " Genel merkezimiz 25 yıl geçmiş bir deneyime sahip. Türkiye'de 6 farklı ilde faaliyet vermekteyiz. Temel amacımız hemşehriler arasındaki birlik ve dayanışma duygularının geliştirilmesi. Toplumda mali ve diğer yönden problemleri olan yoksul insanlara yardımcı olmak, bu amaçla Türkiye çapında vakfın hedefleri çerçevesinde burs vermek, ramazanda bir takım yardımlarda bulunmak, yine kişisel ihtiyacı olan insanlara yardımcı olmak ve bazı eğitim projeleri uygulamak gibi deneyimleri var vakfımızın. Biz de Mersin'de Diyarbakırlılar Vakfı olarak bu benzeri bir faaliyeti yürütmek için çaba içerisindeyiz. Bizim temel amacımız toplumda dezavantajlı olan gruplara yardımcı olmak, onları kaynaştırmak. Türkiye'nin birliği için de Diyarbakır'daki gelişmelerin önemli olduğunu biliyoruz. Ülkemize barışın gelmesi için de biz de bu kentte yaşayan Diyarbakırlılar olarak yapmaya çalışıyoruz. Hepimizin amacı barış, demokrasi ve daha fazla özgürlük. Daha çağdaş bir ülkede, daha insanca, daha uygarca yaşamak istiyoruz. Farklı kültürlere saygı gösterilmesini istiyoruz. Bu amaçla da ülkemizdeki gelişmeleri de dikkatle ve özenle izliyoruz. Umut ediyoruz ki ülkemiz için ramazanda insanın kalbindeki, ruhundaki güzel duygular biraz daha yeşersin. Hem kentimizin hem ülkemizin hem de Diyarbakır'ımızın önü daha fazla açılsın. Bu anlamda bu güzel günde sizlerle olmaktan dolayı mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. " dedi Gündüz, "Diyarbakırlılar Vakfı Mersin şubesi olarak bu ramazanda yoksul kardeşlerimize yardımcı olmak amacıyla bir ramazan paketi uygulaması başlattık. Yardımsever arkadaşlarımıza çok teşekkür ederim. Oluşturduğumuz komite yardıma ihtiyacı olan insanlarımıza bu yardımları ulaştırmak için çalışmalar yapmakta. "dedi ve yardım eden DİTAV üyelerine yardımlarından ötürü birer plaket takdim etti.


Eğitimci-Kent Tarihi Araştırmacısı Mustafa Erim söz alarak Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşanan süreçten sonra gerçekleştirilen yapılaşmadaki son durumu aktardı. Erim, " Diyarbakır'ın Sur ilçesinin yeniden imarı konusunda ciddi şeylerin yapılacağı ile ilgili bir beklenti oluştu.Ama maalesef son 4 aydır bu konu ile ilgili üç kez Diyarbakır Sur'a gittim ve buralarda ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade etmek istiyorum. Sur'daki hadiselerde Sur'ın 1/3'nün etkilendiğini, ve hadiselerin bitmesinden sonra yapılarla ilgili bir çalışma yapılacağını biliyorduk. Bu çalışmalar bizim arzu ettiğimiz gibi, Diyarbakır medeniyetinin geçmişinin, tarihinin gerektirdiği şekilde bir yapılanma içinde olmadığını müşade ettik. Sur'da yıkılan evlerin yerine maalesef betonarme yapılar yapılmaya başlandı. Ben bunu gördüğümde şok oldum. İlk etapta 44 ev yapılmaya başlanmış, bu evler yayla ve deniz kenarında gördüğümüz betonarme evler konumunda. Sorduğumuzda da daha sonra üzerinin bazalt taşla kaplanacağını ifade ettiler. Bölgede de ciddi tahribat oluşmuş. Kendimi hem Mersinli hem Diyarbakırlı aidiyeti olan bir insan olarak sorumlu hissettim. Bu durumu Diyarbakır'daki siyasilere ilettik. Bir hareket noktası yakaladık. Bölgenin milletvekilleri, Ak Parti il başkanı v eski Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Sur'da bir incelemede bulundular ve iki hafta öncede Çevre ve Şehircilik Bakanından bir randevu aldılar. Benimde dahil olduğum bir toplantı gerçekleşti. Bize orada yapılan çalışmalar ile ilgili bir sunum yaptılar. 2000 yıllık bir şehir geleneği olan ve 1400 yıldır da islam medeniyetinin şehir anlayışıyla kurulmuş bir şehirin örnekleri var.2/3'ü ayakta. Bu şehir için yapılan işlem betonarme bir yapılaşma.Biz tepkimizi orada koyduk.Bunun son derece yanlış bir uygulama olduğunu, Diyarbakır evlerinin Diyarbakır kültürünü taşımada gelecek kuşaklara aktarmada önemli bir yapı taşı olduğunu söyledik. Bakanımız bürokratlara yapılan yanlışların ve eksiklerin hızla düzeltilmesi gerektiğini söyledi.Bu toplantı sonucunda çok önemli şeyler çıkar mı? Ben pek umutlu değilim. Ben bu görevi bu sorumluluğu yapmanın mutluluğunu taşıdım. Ciddi bir düzenleme yapacaklarını söylediler. Şimdi hepimiz sonucu beklemekteyiz. " dedi.

  DİTAV Başkanı Ferudun Gündüz, Ramazan yardımlarını gerçekleştirdiklerini,yardıma muhtaç her kesimden vatandaşa ulaşarak yardım paketleri dağıtacaklarını ifade ederek, yardımsever üyelerine katkılarından dolayı plaket sunuldu.

EditörEditör