KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 18-12-2016 11:44   Güncelleme : 18-12-2016 11:44

Gazalcı Köy Enstitüleri Kırsal Kalkınmanın Temeliydi

Mersin'de Kırsal Kalkınma ve Köy Enstitüleri konferansı Mezitli Kent Konseyi toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Gazalcı Köy Enstitüleri Kırsal Kalkınmanın Temeliydi

Kırsal Kalkınma ve Köy Enstitüleri  Konferansı'nda Mustafa Gazalcı ve Erkan Aktaş,panelist olarak katıldı. Köy Enstitülerinin eğitim dünyasına ve kalınmaya etkileri katılımcıların büyük ilgisini çekti.

Mersin YKKED Şubesinin düzenlediği konferansa CHP'nin yanı sıra ADD,ÇYDD,CKD gibi STK üyeleri, Köy Enstitülerinden mezun olan eğitimciler,yurttaşlar konferansı ilgiyle izledi.

Panelist Mustafa Gazalcı,1945, Güney, Denizli'de doğdu, Balıkesir Necati Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü mezunu, öğretmen, Eğitimciler Derneği Eski Genel Başkanı, Eğitim Onur Ödülü Sahibi. 16. ve 22. Dönem CHP Denizli Milletvekili olarak parlementoda görev aldı.

Mustafa Gazalcı slayıt eşliğinde yaptığı konuşmasında  Atatürk'ün eğitim seferberliğinde Köy Enstitüleri'nin kurulmasının önemi,eğitime ve ülke aydınlanmasında  bir zorunluluk olduğunu çok iyi bildiğinine dikkat çekerek,,köy çocuklarının eğitim yaşamına katılacağı bu projenin hayata geçirilmessi için Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç'un verdiği büyük çabayı ifade etti. O Dönemin fotografını izleyiciye aktarırken köy  çocuklarının eğitimine Atatürk'ün söylediği" Biz ulusal varlığın temeliyiz.Bu varlığın temeli Köyümüz" özüyle hareket edildiğine dikkat çekerken Köy Enstitüleri'nde verilmesi istenen eğitimin temeli de  böyle çizildiğine vurgu yaptı.O günlerde eğitimin amacı  "Canlandırılacak Köy Projesi Hayata Geçiriliyor"  anlayışı," Köy Enstitüleri Güneşi Tüm yurtta", söylemiyle ülkenin farklı coğrafyasından seçilen 21 köyde,Köy Enstitüleri kurulur. Kurulan Köy Enstitüleri  kurulduğu Köylerin adı özellikle  verilir.Bu köy enstitüleri kendi imkanlarıyla,imece usulü binaları yapılır,okuyan öğrencilerin okul yapımında çalıştığını belirten Gazalcı,Eğitimi ve Kültürü yücelten bu Köy Enstitüleri projesi Milli Eğitim Bakanı Saffet Arıkn ile başladığını,Hasan Ali Yücel'in Milli Eğitim Bakanı olarak göreve başlamasıyla can bularak yaşama geçirldiğini,o dönemin efsanevi İlk Öğretim Genel Müdürü  İsmail Hakkı Tonguç'un büyük özverisi, emekleriyle kurularak,ülke aydınlanmasında,geleceğin düşünen sorgulayan dinamik bir gençliğin yetişmesinde,Köy Enstitülerinin temelindeki emeklerni dile getiren Gazalcı,O dönemlerdeki hedeflere dikkat çekti.

Köy Enstitülerinin kuruluşunda Hasan Ali Yücel'e ayrı bir yeri olduğunu,eğitime çok  önem verdiğini dile getiren Gazalcı,Atatürk,İnönü,Hasan Ali Yücel ve de İsmail Hakkı Tonguç Köy Enstitüleri'nin ülke eğitimine kazandırılmasında büyük emek verdiğine vurgu yaptı.,Hasan Ali Yücel'in Milli Eğitim Bakanlığı,7 yıl 7 ay 7 gün sürdüğünü, 17 Nisan 1940 yılında Köy enstitüleri yasasının çıkarılmasıyla kurulmaya başlandığını belirtirken, Önce 10 köyde Köy enstitüsü kurulurken,ardından 10 köy enstitüsü daha eğitime katılır.Bir köy enstitüsünün de ERCİŞ Ernis Köyünde açılmasıyla toplam sayı 21'e yükselir.

Köy enstitülerinin klasik bir okuldan öte halkın egemenliğini ilke edinen  insan ve topluluğunun canlandırılması,bilinçlendirilmesi,bilimsel bir eğitime odaklı yapısıyla kurulduğunu ifade eden Gazalcı,Köy Enstitüleri'nin "Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın devamı olarak tanımlayan" Tonguç'un sözüne dikkat çeken, köy çocuklarını eğitimin içine çekilerek kırsal kalkınmanın sağlanması eğitimle olacağına işaret etti. "Eğitimin sevgi demektir,örnek olmak demektir" sözüyle Tonguç'un eğitim felsefesinin altını çizerken Gazalcı,"çok amaçlı programlarla o coğrafyanın özelliklerine uygun sistemlerin ışığında toplumsal kalkınmaya yönelik,insanları insan etme ,model değil,doğrudan kendini üretmek,imece yoluyla varlığını ortaya koymaktır" sözüyle Tonguç'un eğitime getirmek istediği amacı  açıklarken,okullarda demokrasi,yönetime katılma,öğrencilerin yönetimde söz sahibi olmalarının sağlandığı bu eğitim kurumunun demokratik yapısının özgünlüğününe işaret etti.Gazalcı,bulunduğu köylerin arazilerini ağaçlandırdığını,bağlar, sebze ve meyve bahçeleri,yolların ağaçlandırılması,ormanlık alanlar yaratması ,sulama havuzları,ile ekonomiye de direk katkı sağladiğını, köy enstitüsünde okuyan köy çocuklarının hayatın her alanında görev  yapacak biçimde yetiştirildiğini belirtti.Köy enstitülerinde verilen eğitimle bugünkü eğitim arasında gece ile gündüz kadar farklı olduğunu,,bugünkü ezberci, dayatmacı eğitim sistemiyle geleceğin insanının yetiştirilmesinin mümkün olmadığına  vurgu yapan Gazalcı,şair-ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun   "Köy Enstitüleri çiçek açarken budanmış kurumlardır" Köy Enstitüleri değerlendirmesinde bulunarak acı bir gerçeğe işaret edttiğini söyledi.Eğitim ile ilgili hedefleri belirten açıklamalarıyla Mustafa Gazalcı sözlerini tamamladı.

Konferansın diğer konuşmacısı Doç.Dr.Erkan Aktaş,İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde İktisa Teorisi ana bilim dalında öğretim görevlisi.olarak görev yapmakta,Aktaş,Köy Enstitüleri'n kırsal kalkınmadaki yeri,hedefleriyle ilgili açıklamalarda bulundu..

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

EditörEditör