GÜNCEL
Giriş Tarihi : 03-02-2024 18:35   Güncelleme : 05-02-2024 18:31

GİŞKAD'IN DEPREM ÇOCUKLARINA İYİLİK ADIMLARI

GİŞKAD, MTOSB Ev sahipliğinde Mobil Fabrika'da düzenlenen "Yarım Kalmasın İyilik Hikayesi Peşindeyiz" etkinliğinde "Çocuk İyilik Merkezi'nin adımları atıldı.

GİŞKAD'IN DEPREM ÇOCUKLARINA  İYİLİK ADIMLARI

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Mobil Fabrika'da gerçekleştirlen "Çocuk İyilik Merkezi" tanıtım etkinliğine Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Meryem Tuncel, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, Girişimci İş Kadınları Derneği (GİŞKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mürvet Beydağı, sanatçı Sema Özdemir Akbel, Gazeteci- yazar-program koordinatörü Belkıs Aktürk, Mersin Kent Konseyi Başkanı Ayferi Tuğcu, GİŞKAD Kurucu Başkanı Cavidan Demirağ, Model Fabrika Direktörü Bahittin Aslan, GİŞKAD Yönetim Kurulu ve Üyeleri ile basın mensupları katıldı.

GİŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Mürvet Beydağı, 6 Şubat'tta 11 ili derinden etkileyen deprem fekatinde büyük acılar yaşandığına dikkat çektiği konuşmasında depremde en çok çocukların etkilendiğini, depremden yaralı kurtarılan çocukların yaşama yeniden tutunabilmeleri için, bu  projenin paydaşlarıyla el biriliğiyle hayat bulduğunu, MTOSB'nden toplanan atıkların, Aydın'daki fabrikada atıkların geri dönüştürüldüğünü,  dönüşüm sanatçısı Sema Özdemier Akbel'in çalışmalarıyla birer sanat eseri olarak yeniden hayat bulduğunu söyledi. Sanatçının 4,5 günde bu geri dönüşüm atıkları, eserlere dönüştürülerek fabrikada ilk kez sergilendiğini, bu sergiden elde edilecek gelirin uzuvunu kaybeden çocuklar için Adana'da Çukurova Üniversitesi yerleşkesi içinde yer alan Çukuova Çocuk İyilik Merkezi'nde çocuklar yeni hayatlarına, geleceklerine daha bir güvenle bakacaklarını dile getirdi.

"Asrın depremini yaşayan insanlarımızın pekçoğu yaşamını kaybetti, yaşamını kaybedenlere Allahtan Rahmet diliyorum." dileğiyle konuşmasını sürdüren Başkan Beydağı, "Biz bir yola çıktık, bir bütün olarak, hep birlikte  Çukurova Üniversitesi Rektörü Meryem Hocamız bizleri birleştirdi" dedi. Beydağı, Projenin temellerinin KKTC'nde bir toplantıda atıldığını, bu toplantıda Meryem Hocanın sunumuyla bu prejeden haberdar olduklarını ifade ettiği konuşmasında bu prejinin tanıtımı için gazeteci Belkıs hanımın kendilerinden destek istediğini ifade ettiği konuşmasında "Çocuk İyilik Merkezi" projesine için seve seve destek olduklarını dile getirdi.

Birlik, beraberlik içinde bu yola koyulduklarını belirten  Beydağı, "6 Şubat Depreminde göçük altında kalan  uzuvunu kaybeden  çocuklara ücretsiz bu merkezimiz çocuklara  protez desteği veriyor.  Bu porejeyi Mersin'e ve tüm Türkiye'ye duyurmamız lazım. Artık Depremzede yurttaşlarımızın yiyeceğe içeceğe ihtiyaçları yok, yaralanmış, uzuvlarını kaybetmiş çocukların  proteze ihtiyaçları vardır.  Aynı zamanda psikolojik desteğe ihtiyacı var. Reabilitasyona ihtiyaçları var. Bu tür yerlerin, merkezlerin kurulması daha elzem. Bu projeyi başlatan Çukurova Üniversitesi Rektörümüz Meryem Hacamıza çok teşekkürler ediyorum.  İnanılmaz bir farkındalık yarattınız. Bizim bölgemizde ve Türkiye'de bu projenin daha çok insanın duyabilmesi için Biz Mersin Olarak,  elimizden geleni yapacağız. Emeği geçen herkese  teşekkürler ediyorum." dedi.

MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli,Bu projeye bir nebze de olsa katkı vermekten çok mutluyuz." dedi. Başkan Tekli, "Allah bir daha bu günleri yaşatmasın" dileğinde bulunduğu konuşmasında yaşananların büyük bir doğal felaket olduğuna dikkat çekti. Başkan Tekli, "Bu projede Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi olarak  yer almaktan çok mutluyuz. Çukurova Üniversitesi Rektörümüz, Uzuvlarını kaybetmiş çocuklarımızın her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sistemlerini kurmuşlar, kendi şahsım adına kendilerini kutluyor, teşkkür ediyorum. Adana Mersin, komşu şehirleriz, Çukurova çatısı altında  iki şehirin birlikte, güç doğuracağına inacımız tamdır. Bizler bu tür etkinliklere destek vermeyi sürdüreceğiz. Tüm çocuklarımıza  destek olacağız, Çocuk İyilik Merkezi aracılığıyla tüm çocuklara ulaşılması ben çok etkiledi, duygulandırdı. Bize ne görev düşüyorsa yapmaya hazırız. 6 Şubat'ta biz de Adana'da düzenleyeceğiniz etkinlikte olacağız. Şimdiden Çocuk İyilik Merkezi hayırlı uğurlu olsun." dileğinde bulundu.

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Meryem Tuncel, "Çocuk İyilik Merkezi" projesinin doğuşu ile ilgili yaptığı açıklamada , bu projenin çok kahramanları olduğunu, Ulusal ve Uluslararası Kurumlar, kuruluşlar destek verdiğini, STK'nın, derneklerin desteklerinin yanı sıra buradaki paydaşların büyük destek verdiklerini belirtti. Çocukların  fizik tedavileri, protez, ortez, elektrikli sandalyeleri ücretsiz karşılandığını, çocuklara en ileri teknoloji ile üretilmiş protezleri takıldıklarını, bunu yanı sıra öğrencilere destekçilerimizin katkılarıyla oluşturulan fondan  burs verdiklerini söyledi. Tuncel, "Çocuklarımıza mesleki eğitimi veriyoruz.  Onlar için bir mentörlük sistemi kuracağız. psikolojik destek birimleri kurarak hizmet vermeyi sürdüreceğiz. Onlara yol gösterecek , yanlarında olabilecek insanlar olsun istiyoruz. Yolumuz uzun, yolumuz belki dikenli, engelli , ama biz bunu başaracağız. Şu ana kadar sistemimizde 142 çocuğumuz var. Daha fazla uzuvunu kaybeden çocuğumuz olduğunu biliyoruz. Onlara ulaşamıyoruz. Yolumuzun kesiştiği arkadaşlarla görüştük. Biz ne yapabiliriz diye konuştuk, Biz daha çok çocuğa ulaşalım. Tüm çocuklara ulaşabilmek için bu projemizden herkesin haberi olsun, Belkıs Hanım ve sanatçımız Sema Hanım büyük gayretlerle bu atıklardan birer sanat eseri yarattı. Atıklardan oluşan bu eserler çevreci,  bu çevrecilik yarına daha güzel dünya bırakmak için çocuklarımız için ayrı bir önem taşıyor. Bu proje çocukları kucaklayan bir çalışma, HAUS Firması yöneticileri bu projenin ortaya çıkmasında büyük destek ve emek verdiler, gönüllerini açtılar, sergimizi fabrikalarında açtık. Hep birlikte daha güçlüyüz, hep birlikte bu evlatlarımızı toplumumuza sağlıklı, mutlu bireyler olarak  kazandıracağız.Onların umudu olacağız. Biz umut var diye yola çıktık. " Emekleri geçen herkese teşekkür etti.

Gazeteci yazar tv yapımcısı Belkıs Aktürk, projenin koordinatörlüğünü üstlendiğini belirterek Serginin açılma süreci, çalışmalar ve atıktan üretilen eserlerle ilgili  bir sunumda bulundu. Aydın'da yer alan fabrika yöneticilerine, atölyelerinde canla başla bu sergiye destek veren fabrika işçilerine, eserleri büyük bir özveriyle zamanında tamamlayarak yaratan geri dönüşüm sanatçısı Selma Özdemir Akbel'e teşekkür etti.

Fabrikada sergilenen eerlerin sergi gösterimi ile ilgili video konuklara izletildi.

Atıkları sanat eserine dönüştüren geri dönüşüm sanatçısı Sema Özdemir Akbel, fabrikada 4,5 gün yoğun çalışarak 20 eser ürettiğini, bu eserler günlük yaşamımızda en seçkin yerlerde yer alacağına dikkat çekti. Sanatçı, çalıştığı malzemelerin atık, işe yaramaz malzemeleri değerlendirerek çevreci bir özellik taşıdığının altını çizdi. Akbel, "Kullandığım malzemelerin çoğu yaralı, yaralı çocuklara yardım edeceğiz" sözüyle tamamladı, destek verenlere teşekkür etti.

Geri Dönüşüm Sergisi, Aydın'daki  HAUS Fabrikası'nda ilk kez  sanat severlerle buluştu. Sergide 20 eser yer aldı.

MTOSB Başkanı Sabri Tekli'in girişimiyle serginin taşınma sorununun çözülmesiyle sergi, Adana ve Mersin'de  sanat severlerle buluşturulacak 

Adana'da geri dönüşüm sergisi, 20 eserle 6 Şubat 2024  Salı günü  saat 14.00'te Çukurova Üniversitesi  Kongre Merkezi'nde sanat severlerle buluşacak.

Yapılan açıklamada, sergi Adana'dan sonra Mersin'de de geri dönüşüm sergisinin açılacağı belirtildi.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

EditörEditör