EĞİTİM
Giriş Tarihi : 16-04-2020 16:36   Güncelleme : 16-04-2020 16:36

KÖY ENSTİTÜLERİ ÜLKEMİZİN AYDINLIK GELECEĞİYDİ

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, çağdaş eğitim sistemiyle aydın toplum yetiştirerek Türkiye’nin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla 17 Nisan 1940 yılında açılan Köy Enstitülerinin kuruluşunun 80. yıldönümünde yaptığı yazılı açıklama yaptı.

KÖY ENSTİTÜLERİ ÜLKEMİZİN AYDINLIK GELECEĞİYDİ

Köy Enstitülerinin kapatılmasının, ülkemizin aydınlık geleceğine yapılan bir ihanet olduğunu vurgulayarak, “Günümüzde eğitim başta olmak üzere sosyal, kültürel, ekonomik ve adalet sorununun temelinde Köy Enstitüleri’nin kapatılmış olması vardır” dedi.

“TOPLUMSAL VE EKONOMİK SORUNUN TEMELİ, KÖY ENSTİTÜLERİ’NİN KAPATILMASIDIR”

Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz açıklamasında, “Köy Enstitülerinin kuruluş amacında; uygulamalı, aydınlanmacı, özgürlükçü, araştırmacı ve demokrasiyi temel alan eğitim sistemi vardı. Eğitim düzeyinin çok düşük olduğu o dönemlerde Köy Enstitüleri’nde, çağdaş ve üretime dayalı eğitim sistemi Anadolu’ya yayılarak, kısa sürede çok sayıda bilim insanları, öğretmenler, yazarlar, sanatçılar, edebiyatçılar gibi aydın insanlar yetiştirilmiş, ülkenin ekonomik, sosyal ve toplumsal kalkınmasına öncülük edilmiştir.

Türkiye’nin çağdaş uygarlık seviyesine yükselmesinde önemli bir adım olan, Cumhuriyet tarihinin en başarılı kurumu Köy Enstitüleri, ne yazık ki asılsız suçlamalarla yıpratıldı ve 27 Ocak 1954 tarihinde çıkarılan 6234 sayılı kanunla,  ülkenin geleceğine sağlam temeller atılmasına engel olmak isteyen karanlık zihniyetler tarafından kapatılmıştır. Günümüzde eğitim başta olmak üzere sosyal, kültürel, ekonomik ve adalet sorununun temelinde Köy Enstitülerinin kapatılmış olması vardır. Ülkemizde çağdaş ve uygar ülke olmanın temelini oluşturan akılcı, araştırmacı, bilimsel, çağdaş ve laik eğitim sisteminden uzaklaşılmış, öğretim birliği parçalanmış, hala birçok eğitim kurumu cemaatlerin ve tarikatların elinde, karanlık zihniyetler yetiştirmektedir. İçinde bulunduğumuz süreçte de bilimsel eğitimin ne kadar önemli olduğunu hep birlikte bir kez daha gördük. Eğitimde fırsat eşitsizliğini ortadan kaldıran, üretkenliği esas alan Köy Enstitülerinin kapatılması, ülkemizin aydınlık geleceğine yapılmış en büyük ihanettir.

Bu vesileyle, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 80. yılını kutluyor; başta kurucu mimarları Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç olmak üzere, aramızdan ayrılan Köy Enstitüleri mezunu öğretmenlerini saygıyla ve minnetle anıyorum” ifadesini kullandı

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala