GÜNCEL
Giriş Tarihi : 28-03-2022 19:52   Güncelleme : 28-03-2022 19:52

Mersin Cemevi'nde Nevruz Ateşi

Mersin Cemevi'nde düzenlenen şenlikle Nevruz coşkuyla kutlandı.

Mersin Cemevi'nde Nevruz Ateşi

Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin Dedenin okuduğu Gülbengin ardından Mersin Valisi Ali İhsan Su, ABF İnanç Kurulu ve Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin, Rum Ortodoks Kilisesi Papazı Coşkun Teymur, İtalyan Katolik Kilisesi Peder Roshan Corderio, Mersin İl Müftüsü Şaban Kondi, Mersin Ehlibeyt Kültür Derneği Başkanı Salim Derkuş, Kadın Kolu Başkanımız Elif Sert, Nevruz ateşini yaktı. 

 

Rıza Aydın canımızın seslendirdiği deyişlerle canlarımız semah döndü. 

Alevi Bektaşi İnanç Kurulu Başkanı ve Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, ‘‘Nevruz, çeşitli uygarlıkların kültür ve geleneklerinden süzülerek bugüne gelmiştir. Her halk, her kültür kendi değerleriyle emiştirerek Nevruzu kutlar. Biz Aleviler Nevruz’a ayrı bir anlam yüklemişizdir.21 Mart Nevruz günü Şah-ı Merdan Ali, Kâbe’nin içinde doğmuştur. Bu yüzden Aleviler, Nevruza kutsallık yüklemişlerdir. Alevi dervişleri bu kutsal günü, hiçbir zaman bize unutturmamışlardır. Türkiye’den Balkanlara, Balkanlardan Avrupa’ya kadar Nevruz coşkulu bir şekilde kutlanıyor. Nevruz bereketin ve bolluğun simgesidir. Nevruzda Aleviler, dergâhlarda dilek dileyip; kötülük gitsin iyilik gelsin, karanlık gitsin aydınlık gelsin, düşmanlık gitsin, dostluk gelsin diye dua ederler.’’Diye konuştu. 

Kılavuz, ‘‘Cemevlerinin  yasal statüye kavuşmasını her zaman dile getirdik. Bir bahar daha geldi, Cemevleri  hala yasal statüye kavuşmadı.Alevilerin inanç yerleri olan Alevi dergahları;Karaca Ahmet dergahı, Şah Kulu dergahı, Hacı Bektaşı Veli Dergahı, Hubyar Sultan Dergahı, Abdal Musa Dergahı, Alevi kurumlarına geri verilmelidir. 

 Bu Nevruz bayramının, ülkemizde yaşayan halklar ve inançlar arasında, düşmanlık ve kavgadan uzak, Kardeşliğe, dostluğa, birlik ve beraberliğe, vesile olmasını dilerim’’ diye konuşmasını sonlardı.  

Mersin Valisi Ali İhsan Su, ‘‘Bu güzel günde Hz Ali efendimizin doğumu ve Sultan Nevruz etkinliğinde sizlerle beraber olmanın mutluluğunu ve gurunu yaşıyorum. Bu güzel günde emeği geçen başta Hasan Dede olmak üzere tüm canlara teşekkür ederim. Tarihten günümüze bayramlar bizim için özeldir. Birlikteliğimizin, bütünleştiği gündür.  Nevruz, yeni gün demektir. Tabiatın yeniden canlandığı gündür. Birlik ve beraberliğimizin sembolüdür. Kaynaşmamızın, paylaşmamızın sembolüdür.’’ diye konuştu. 

Şef Ayhan Danyeli yönetiminde Mersin Cemevi Halk Müziği Korosu tarafından seslendirilen deyişlerin ardından Nilüfer Akbal’ın seslendirdiği eserlerle son buldu.

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala