SAĞLIK
Giriş Tarihi : 13-09-2016 11:19   Güncelleme : 13-09-2016 11:19

Uzmanlardan Sağlıklı Beslenme Uyarısı

Beslenme ve Diyet Uzmanı -Yazar Duygu Bilgin 'Fazla tüketilen her lokmanın beden ve ruh sağlığınıza zarar vereceğini unutmayın' dedi.

Uzmanlardan Sağlıklı Beslenme Uyarısı
Kurban Bayramı dolayısıyla bir açıklama yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Duygu Bilgin, 'Bayram demek; keyifli, birlik beraberlik içerisindeki aile sohbetleri ve lezzetli yemek sofraları demektir. Bu sofraları daha sağlıklı hale getirmek tabiki sizlerin elinde' dedi.
 
Kurbanlık Etlerin Kesimi  Sağlığa Uygun Ortamlarda Yapılmalıdır
 
Bilgin, 'Mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş kurbanlık alınmalı ve kurbanlık kesimleri uygun şartların oluşturulduğu, sağlığa uygun ortamlarda yapılmalıdır. Aksi takdirde insan sağlığını bozan mikroorganizmalar ile karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz hale gelir.Etler uygun koşullarda kesilmezse, doğru pişirilmez, uygun sıcaklıklarda bekletilmezse hayvanlardan insanlara tenya, tüberküloz, salmonella gibi hastalıklar bulaşabilir,sağlığımızı tehlikeye sokabiliriz' dedi.
 
Kurbanlık Etlerin Kesildikten Hemen Sonra  Tüketilmemesine Dikkat Edelim….
 
Beslenme ve Diyet Uzmanı Duygu Bilgin, 'Taze kesilen etler hemen tüketilmemesine dikkat edilmesi gerekir.  Çünkü ; taze kesilmiş etlerin sindirimi çok zordur, hazımsızlık , mide bağırsak problemleri yaşanabilir ve sert olmasından dolayı pişirilmesi çok  zordur. Dolayısıyla buzdolabında 1-2 gün bekletilmiş etin tüketilmesi önerilmektedir' dedi.
 
Kurbanlık  Etleri Sağlıklı Muhafaza Edelim
 
Beslenme ve Diyet Uzmanı Duygu Bilgin, 'Doğru saklama yöntemlerinin kullanılması ile besin öğelerinin kayıpları en aza indirilmiş olur, hem de mikroorganizmaların çoğalması engellenmiş olur. Etler  küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzluk kısmında -2 derecede 3-5 gün veya derin dondurucuda -18 derecede 3 ay saklanmalıdır. Buzdolabında et kıyma haline getirilirse  saklama süresi kısalacağı için  1-2 günden fazla tutmayın,  parça et ise 2-3  gün saklanabilmektedir. Dondurulmuş etleri , akan soğuk su altında ,mikrodalgada veya buzdolabında çözdürün. Çözdürülmüş etleri yeniden dondurmayın' dedi.
 
Beslenmemizdeki Püf Noktalar
 Beslenme ve Diyet Uzmanı-Yazar  Duygu Bilgin  (bakliyatyemekleri.com) açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
 
Bayram boyunca artacak olan et tüketimiyle birlikte sebze ve kurubaklagil tüketiminin arttırılması gereklidir. Ana öğünlerde etlerinizin yanında tabağınızın yarısını sebze ,kurubaklagil veya salatalara yer veriniz.
 
Kırmızı et en iyi demir kaynağıdır. Bu nedenle etin içindeki demirden en iyi şekilde faydalanabilmek için  mutlaka bol yeşilliklerden oluşan bir salata veya çoban salata ile birlikte tüketmeye özen gösteriniz.
 
Etler kavurma ve kızartma yerine buğulama ,haşlama , ızgara yöntemleri kullanılarak pişirilmelidir.
 
Kurban etlerinin iç organ etlerini (sakatat)  tüketmeyiniz.Bu kısımları doymuş yağ ve kolesterolden oldukça zengindir ve sağlığınıza zarar  verebilir. Başta karaciğer olmak üzere birçok organda zararlı madde birikimi olduğundan ötürü tüketiminden sakının.
 
Etlerin görünür yağlarının hepsi temizlenmelidir.İçerisine et veya kıyma giren yemeklere ekstra yağ eklenmesine gerek yoktur.Yemeğin pişmesi için etin içerisindeki yağ yeterli gelmektedir.
 
Ara öğünlerinizi aksatmayın, ara öğünler sizi tok tutarak diğer öğünlerde daha az yemenizi sağlar unutmayın.
 
Yemeyi fazla abarttıysanız aktif olabilirsiniz örneğin merdiven kullanın,gideceğiniz yere yürümeyi deneyin.
 
Dolu dolu sofralara çok aç bir şekilde oturmayın mutlaka oturmadan önce 1 su bardağı süt veya 1 küçük kase yoğurt tüketerek oturun.Doyasıya yemek yerine porsiyonunuzu birazda olsa bu sayede küçültebilirsiniz.
 
Misafirlerinize şerbetli tatlılar yerine sütlü /meyveli tatlılar hazırlayın.
 
Mutlaka su tüketiminizide ihmal etmeyiniz. Özellikle öğün aralarında su tüketmeyi unutmayın.
 
Yanlış seçilen, fazla tüketilen her lokmanın beden ve ruh sağlığınıza zarar vereceğini unutmayın.

 Beslenme ve Diyet Uzmanı-Yazar  Duygu Bilgin  (bakliyatyemekleri.com)
EditörEditör