YAŞAM
Giriş Tarihi : 10-07-2023 09:34   Güncelleme : 10-07-2023 09:34

AYDINCIK BALIK ÇİFTLİĞİ DENİZ KİRLİLİĞİNE TURİZME OLUMSUZ ETKİ YARATACAK

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Aydıncık'ta kurulması planlanan balık çiftliklerinin deniz kirliliği ve turizme olumsuz etki yararacağına dikkat çekildiği açıklamada "Mersin, Muğla ve Balıkesir'in çöplüğü olmayacaktır" ifadesinde bulundu.

AYDINCIK BALIK ÇİFTLİĞİ DENİZ KİRLİLİĞİNE TURİZME OLUMSUZ ETKİ YARATACAK

MERÇED adına yazılı basın açıklamada bulunan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan,"Mersinde yapımı planlanan Balık Çiftliklerinin hukuki süreci Anayasa Mahkemesinde devam ederken Balıkesir Edremit ilçesinden denizi kirleterek turizmi çok olumsuz etkiledikleri için,2 yeni balık çiftliğinin Kentimizin incisi olan Aydıncık ilçesine taşınması planlanmaktadır.

Aydıncık ta hafta sonu biraraya gelen Mersin, Silifke, Aydıncık, Bozyazı ve Anamur Çevre Örgütleri olarak bir kez daha Mersinin sahillerinde yapımı planlanan Balık Çiftlikleri Projelerine karşı olduğumuzu kamuoyu ile paylaştık. Halkın ve Yerel Yöneticilerin iradeleri hiçe sayılarak ilan edilen Çed Raporları bilimsellikten uzak, hukuki dayanağı yoktur.

Eski ve yeni planlanan Balık Çiftlikleri, Mersin de Akdenizin ekosistemini ve halkın sağlığını bozacak, turizme de çok zarar verecektir. Balık çiftlikleri Muğlada ve Balıkesir Edremitte denizi çok kirletmiştir. Kirli denizde verimli üretim yapılamadığı için sökülüp Mersine kurulumu yapılmak istenmektedir.

Balık çiftliklerinde GDO lu yem ve çeşitli kimyasalların yanı sıra, balıkların verimini artırıcı ilaçlar,hormonlar ve hastalıklara karşı da antibiyotikler kullanılmaktadır. Balık çiftliklerinde kullanılan yemler, antibiyotikler ve diğer kimyasallar ile birlikte balıkların dışkıları denizin dibinde birikerek zamanla denizin dibindeki bitki örtüsünü ve denizdeki oksijeni yok etmektedir. Bu durum denizdeki diğer canlıların bölgedeki varlığını tehdit etmektedir. Deniz yatağında biriken bu yoğun kirlilik denizin ekosistemini ve doğal hayatını zamanla yok etmektedir.

Balık çiftliklerindeki kirlilik ve kullanılan kimyasallar, balıkların dışkıları denizin yüzeyine de yayılmaktadır.Bu da insan sağlığını tehdit etmenin yanında turizmin bitmesine de neden olmaktadır. Ayrıca, balık çiftliklerinin sınırını çizen varil ve şamandıralarla koylar kapatılarak, yatların, teknelerin ve turistlerin denize girmeleri engellenmektedir. Balık çiftliklerinin çalışanlarının kaldığı barakalar, kıyıların görüntüsünü bozmaktadır.

Mersinde Anamur, Aydıncık ve Silifke sahillerinin sonuna kadar Muğladan ve Balıkesirden sökülerek yapımı planlanan balık çiftliklerinin kurulum yerlerinin geneli 1. Derecede doğal sit, Arkeolojik sit ve ilan edilmiş Turizm bölgeleridir.1. derece doğal sit alanları uluslar arası sözleşmelerle koruma altına alınmıştır. Koruma altına alınan alanlara Balık çiftlikleri kurmak uluslar arası sözleşmelere ve ülkemizdeki yasa ve yönetmeliklere aykırıdır.

Bizler Mersin de denizlerimizi kirletecek, ekosistemimizi ve sağlığımızı bozacak balık çiftliklerinin kurulmasını istemiyoruz. Yetkililerden Mersin halkının haklı talebini yerine getirerek balık çiftliklerinin bütün projelerini iptal etmelerini istiyoruz.

Balıkesirden sökülerek Aydıncığa Fokların yaşam alanlarına kurulumu planlanan 2 balık çiftliğinin Çed raporu halkın bilgilendirme toplantısı 11 Temmuz 2023 tarihinde saat 13.00 te Aydıncık Müftülük toplantı salonunda yapılacaktır. Yaşam hakkımızı savunmak için herkesi Çed toplantısına itiraz etmek için bekliyoruz." ifadesinde bulundu.

MERSİN KENT HABER

 

EditörEditör