KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 08-11-2023 12:16   Güncelleme : 08-11-2023 12:16

BABAM SAVAŞ DİNÇEL

Türkiye Tiyatro Vakfı’nın, Mey|Diageo’nun katkılarıyla hazırladığı “Ustalar Ustalarını Anlatıyor” adlı podcast serisini konuğu Barış Dinçel, "Babam Savaş Dinçer, bana var olmanın her şeyin başı olduğunu söyledi" sözüyle kendisine büyük nasihatı olduğunu ifade etti.

BABAM SAVAŞ DİNÇEL

“Ustalar Ustalarını Anlatıyor” adlı podcast serisinin, Barış Dinçel’in konuk olduğu 10. bölümü yayınlandı! Usta-çırak ilişkisinin giderek yok olduğu günümüzde ustalık kavramını odağına alan serinin 10. bölümüne konuk olan Dinçel, hem bu kavramın kendisi için ne ifade ettiğini hem de hayatına dokunan usta isimleri anlatıyor. “Babam Savaş Dinçel bana, var olmanın her şeyin başı olduğunu söyledi,” diyen Dinçel bunun kendisi için çok önemli bir usta nasihati olduğunu ifade ediyor. “Ustalar Ustalarını Anlatıyor” serisinin bölümleri Spotify başta olmak üzere farklı platformlarda dinlenebilir.

 

Dünden bugüne kalanları araştırmak ve gün yüzüne çıkarmakla yetinmeyip bugünden yarına kalacakları da kayıt altına almayı amaçlayan Türkiye Tiyatro Vakfı tarafından hazırlanan “Ustalar Ustalarını Anlatıyor” adlı podcast’inin her bölümünde günümüzün usta tiyatro sanatçılarından biri konuk olarak hem konu üzerine görüşlerini hem de kendi ustalarını ve onlara dair anılarını paylaşıyorlar. Moderatörlüğünü ilk üç bölümde Hasan Şahintürk’ün, devamında ise Noyan Ayturan’ın üstlendiği seri, usta-çırak ilişkisinin giderek yok olduğu günümüzde ustalık kavramını sorguluyor. “Ustalar Ustalarını Anlatıyor”, her bölümde konuklarıyla birlikte her şeyin hızla tüketildiği, herkesin çabucak “kahraman” olduğu günümüzde usta-çırak ilişkisinden söz edilip edilemeyeceği; öğrenmenin en etkili yollarından biri olarak tanımlanan ve bir deneyim aktarımına dayanan bu ilişkinin geçmişte kalıp kalmadığı gibi soruları masaya yatırıyor. Tiyatro tarihimize dair önemli bir derleme sunan seri konuklarıyla bugünü konuşurken aynı zamanda düne ışık tutmayı ve bunları yarına bırakmayı hedefliyor.

 

“Saim Bugay idolümdür”

 

“Ustalar Ustalarını Anlatıyor” serisinin 10. bölüm konuğu olan Barış Dinçel “Bir ustanın çırağıyla yaşam içinde birlikte olması gerekmiyor; bir sürü insan bana bu noktada el vermiş oluyor,” diyerek eserlerinden etkinlendiği bir sanatçının da kişinin ustası sayılabileceğine değiniyor. “Bunun yanında, yan yana olduğum bir sürü insan da oldu,” diyen Dinçel “Akademide çalıştığım yıllar içinde öğrendiğim en önemli şeyleri Saim Bugay’dan öğrendim. Benim için çok önemli bir adamdır, idolümdür,” diye devam ediyor. Şehir tiyatrosunda çıraklık yaptığı dönemde tecrübelerini artısıyla, eksisiyle not ettiğini anlatan Dinçel, bunlardan çıkardığı sonuçlardan büyük fayda gördüğünü de ifade ediyor.

 

“Babam Savaş Dinçel bana, var olmanın her şeyin başı olduğunu söyledi”

 

Babası Savaş Dinçel’in kendisine, var olmanın her şeyin başı olduğunu söyleyerek “Eğer var olduğunu hissediyorsan ve var olabilecek yapıda bir şey ortaya koyabiliyorsan, insanlar o yaptığın şeyle seni kabulleniyorlarsa, zaten gerisi gelecek” dediğini anlatan Barış Dinçel “Bu benim için çok önemli bir usta nasihatiydi,” diye ekliyor.

EditörEditör