GÜNCEL
Giriş Tarihi : 22-03-2022 18:43   Güncelleme : 22-03-2022 18:51

BAŞKAN CAN, SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN SU…

Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı.Dr. Sinan Can, "Dünya Su Günü" ile ilgili yayınladığı yazılı açıklamasında; "Toplumun tüm kesimlerinin bilinçlenmesini sağlamak için, su kaynaklarımızın, sulak alanların ve denizlerin korunması için tüm kurumlarla.işbirliği ile çalışacağız." ifadesinde bulundu.

BAŞKAN CAN, SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN SU…

Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı.Dr. Can, yayınladığı yazılı açıklamada; "Nüfus artışı, kentleşme, sanayileşme, doğal varlıkların kontrolsüz tüketimi, ormansızlaşma ile birlikte ve buna bağlı olarak ortaya çıkan iklim değişikliği süreçlerinin getirdiği baskılar nedeni ile su kısıtlılığının artması, kaynakların tükenmesi, kirlilik, aşırı doğa olayları Dünyada ve ülkemizde de yaşam için tehdit oluşturmaktadır.

Türkiye, artan nüfusu, gelişen ekonomisi ve büyüyen kentleriyle, “su fakiri” olma yolunda ilerlemekte olup, hâlen, kişi başına düşen 1.519 m³’lük su miktarı ile “su sıkıntısı çeken” bir ülke kabul edilmektedir. Mersin ili Genelinde ise Berdan Baraj Gölünün 2021 yılı ortalama doluluk oranı (%) 20-22 civarında olarak kaydedilmiştir.

Görüldüğü üzere gün geçtikçe gerek ülkemizde gerekse kentimizde su kaynaklarımız azalmaktadır. Bugün suyun evlere ulaştırılmasındaki en büyük iki sorun: su kayıpları ve enerji gideri olmaktadır. Su kayıplarını azaltıcı önlemler ve suyun daha verimli kullanılması ile sera gazları salınımı azalacaktır. Bu uygulamalar, suya erişimi toplumun tüm fertleri için daha uygun hale getirecek ve iklim değişikliği etkilerinin azalmasını sağlayacaktır.

 

Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi olarak, suyun, canlı tüm yaşam için vazgeçilmez doğal bir hak olduğu unutulmadan, suyun kullanımı ve korunması ile ilgili kararlarda yöre, bölge, ülke insanının yok sayılmadan ivedilikle toplumsal projeler oluşturulması gerektiğinin önemi bilinerek ve hiç akıldan çıkarılmadan; ayrıca suyu "doğal hak" olmaktan çıkarıp, "ticari bir mal" haline getirerek sermayeye, küresel piyasaya açan politikalardan vazgeçilmesini, doğal kaynaklarımızı, halkımızın çıkarlarını ve geleceğini korumak için; kamu mülkiyeti temelinde örgütlenmiş, ulusal planlama çerçevesinde yerel kalkınmayı hedefleyen, her bireyin suya erişimine olanak sağlayan, eşitsizlikleri de ortadan kaldırarak, doğayla barışık yatırımı önemseyen ulusal su politikalarının bir an önce hayata geçirilmesi gerekliliğini bir kez daha vurguluyor, yurttaşlarımızın esenliğini ve doğal varlıkların korunmasını esas alan yönetim ve çevre politikalarının hayata geçirilmesi konusundaki kararlığımızı dile getiriyoruz. Suyu verimli kullanmak için beklemeyi göze alamayız. Toplumun tüm kesimlerinin bilinçlenmesini sağlamak için, su kaynaklarımızın, sulak alanların ve denizlerin korunması için tüm kurumlarla işbirliği ile çalışacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz." ifadeleri yer aldı.

MERSİN KENT HABER

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala