KENT
Giriş Tarihi : 07-12-2020 19:48   Güncelleme : 07-12-2020 19:48

ÇAMLIBEL'İN ORDUEVİ KAVUŞAĞI AÇILSIN ÇAĞRISI

İnönü Bulvarı ile Cengiz Topel Caddesi’ni bağlayan kavşak 2017 yılında kapatılmıştı. Çamlıbel esnafı, o günden beri kavşağı yeniden açtırmak için mücadele ediyor. Batı yönünden gelen araçların caddeye giremediğini, bu nedenle işlerinin yarı yarıya düştüğünü ifade eden esnaf en son 119 imzalı “İmdat çağrısı” başlıklı bir dilekçeyle Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne başvurdu. Büyükşehir Belediyesi 3 yıl önceki UKOME kararına dikkat çekti. UKOME ise “3 yılda değişen bir şey yok” deyip kavşağı açmayı reddetti.

ÇAMLIBEL'İN  ORDUEVİ KAVUŞAĞI AÇILSIN ÇAĞRISI

Bir zamanlar Mersin’in en canlı, en çekici alanlarından biri olan Çamlıbel son yıllarda kan kaybı yaşıyor. Birçok ünlü ve köklü mağazanın terk ettiği Çamlıbel’de kalanlar ise her geçen gün artan ekonomik daralma ile mücadele etmek zorunda.

Çamlıbel’in kan kaybetmesinin birçok nedeni var. Bunlardan biri de, şehir merkezinin batısından İnönü Bulvarı’nı izleyerek gelen araçların, Orduevi kavşağına geldiklerinde Çamlıbel’e yani Cengiz Topel Caddesi’ne dönememesi.

Aslında bu kavşak yakın zamana kadar açıktı. İnönü Bulvarı’nda batıdan doğuya doğru ilerleyenler kavşağı kullanarak Cengiz Topel Caddesi’ne girebiliyordu. 2017 yılında alınan bir UKOME kararıyla, bu kavşak kapatıldı ve böylece Cengiz Topel Caddesi’nin güney kısmı kör nokta haline geldi. Çünkü İnönü Bulvarı’nı takip ederek batıdan gelen araçların Çamlıbel’e girebilmesi için ya ilerde U dönüşü alıp yeniden kavşağa gelmesi ya da Silifke Caddesi’ne çıkıp oradan güneye dönmesi gerekiyor.

Yolun uzaması nedeniyle sürücülerin Çamlıbel’e girmek istememesi nedeniyle müşteri kaybetmeye başlayan esnaf, 2017 yılının Kasım ayında 56 imza ile Mersin Büyükşehir Belediyesi üzerinden UKOME’ye başvurdu. UKOME,  “İnönü Bulvarı’nda Batıdan gelişte sola dönüş cebinin bulunmaması, sola dönecek sürücülerin kazaya sebebiyet vermeleri ve anayol trafiğini engellemeleri” gerekçesiyle  esnafın talebi reddetti.

Çamlıbel’de proje yapacağım demişti ama belediye dilekçeyi almadı!

 

Çamlıbel esnafı 2020 yılının Haziran ayında, bu kez 119 imza toplayarak “İmdat Çağrısı” başlıklı bir dilekçe hazırladı ve kavşağın açılmasını istedi. Esnaf söz konusu dilekçeyi hem Akdeniz Belediyesi’ne hem Büyükşehir Belediyesi’ne vermek istedi.  Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak sık sık “Çamlıbel için proje hazırlamak istiyorum” açıklamasında bulunmuş, konuyla ilgili Çamlıbel esnafına mektup da yazmıştı. Buna rağmen Akdeniz Belediyesi esnafın kavşakla ilgili dilekçesini geri çevirdi. Dilekçeyi inceleyen UKOME ise, 2017 yılından bugüne kadar bir değişiklik olmadığını, bu nedenle Orduevi kavşağının açılmasının söz konusu olmadığını Çamlıbel esnafına bildirdi.

Yılgör: Kararlar alınırken çevre esnafı da düşünülmeli

 

Çamlıbel esnafı adına dilekçeleri hazırlayan ve belediyelere ulaştıran Prof. Dr. Esat Yılgör, kavşağın açılması taleplerine olumsuz yanıt verilmesini yazısında değerlendirdi.

Yılgör, “Üç yıl önce İsmet İnönü Bulvarı’ndaki Orduevi kapatıldı. Sola dönen bu araçlar Çamlıbel semtindeki işyerlerinin müşterileri idiler. Birkaç ay sonra mısır patlağı gibi iş yerleri kapanmaya başladı. Büyük firmalar taşındılar. Doluluk oranı yüzde 50’nin altına düştü” dedi.

Esnafın, 2017 yılında UKOME’ye yaptığı başvurunun reddedildiğini, 2020  haziran ayında bir kez daha başvurduklarını anlatan Yılgör, “119 imzalı dilekçemiz UKOME yetkililerine iletildi. Kavşağın Mersin İli 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planında açık olduğu belirtilerek, kapatılmanın hukuksuz ve yanlış olduğunun belirtilmesine rağmen kavşağın açılmayacağı tarafımıza bildirildi. Covid 19 salgınının ekonomik zorlukları her kesimde arttırdığı bu günlerde bir mahallenin ekonomik çöküntü nedeni ile yaptığı “imdat çağrısının sadece anayolda 24 saatte 2-3 saat gereksiz beklemeye neden olması nedeniyle 27 UKOME yetkilisinin imzası ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Vahap Seçer’in oluru ile red edilmesi sakinlerimizi umutsuzluğa itmiştir. Ayrıca kavşağı yeniden organize edecek olan makamın “Süreç içerisinde bölgede herhangi bir değişiklik olmadığını” gerekçe göstermesi hayret ile karşılanmıştır. UKOME karaları alınırken yapılan değişikliklerin bölgelerdeki yaşam ve ekonomik koşullara olan etkilerinin de göz önüne alınmasını diliyorum. Bir şey düzeltilmeye çalışılırken birçok şey bozulmamalı. 27 imzada tek bir şerh bulunmaması ayrıca düşündürücüdür” ifadelerini kullandı.

MERSİNYaşam

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala