GÜNCEL
Giriş Tarihi : 14-02-2024 16:38   Güncelleme : 14-02-2024 19:42

Dünya Bakliyat Günü Mersin'de Etkinliklerle Kutlandı.

Mersin'de 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü Etkinliğinde 8 ünlü şefin hazırladığı 120 çeşit bakliyat yemeği sergisi ile sağlıklı beslenmeye dikkat çekildi.

Dünya Bakliyat Günü Mersin'de Etkinliklerle Kutlandı.

Mersin HiltonSA'da düzenlenen "10 Şubat Dünya Bakliyat Günü" etkinliklere Mersin Ticaret Borsası evsahipliğinde gerçekleştirildi.

Etkinliğe Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat,  Ulusal Baklagil Konseyi  Başkanı ve Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı  Ömer Abdullah Özdemir, Mersin Ticaret Borsası Meclis Başkanı Münir Şen, KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Mersin Üniversitesi Yemek Sanatları Öğretim Üyesi  şef Adem Yetim, gastronomi yazarı yemek uzmanı Sahrap Soysal, kum sanatçısı Ramazan Yumrutepe, ASKON Mersin Başkanı Hasan Arslan, MESİAD Başkanı Hasan Engin, Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı R. Kaya Tepe, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir'in yanı sıra STK Temsilcileri, bakliyat sektörünün ünlü adları ile gazeteciler büyük katılım gösterdi.

10 Şubat Dünya Bakliyat Günü bu yıl Mersin'de 14 Şubat Sevgililer Günü'nde kutlandı. 

Dünya Bakliyat Günü etkinliği, bakliyatla hazırlanmış "yemek sergisi" ile başladı. Mersin Ümiversitesi  Mutfak Sanatları Hocası şef Adem Yetim'in yönetiminde Mersin'de değişik mekanlarda başarıyla ahçılık yapan 8 şefin katılımı ve 20 Mersin Üniversitesi öğrencisi ile birlikte hazırlanan 120 çeşit bakliyat yemeği sergilendi. 

Yemek sergisini gezen Vali Pehlivan, Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Özdemir, MTSO Başkanı Çakır, şef Adem Yetim'den yemeklerle ilgili bilgi aldı. 

Ana malzemesi bakliyat olan 120 çeşit yemek, hazırlanışı ve sunumuyla parmak ısırttı.

Serginin ardından Balo Salo'nunda düzennlenen 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü etkinliğinde Ulusal Baklagil Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı ve Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ömer Abdullah Özdemir, sağlıklı bir yaşam bilinçli bir beslenme için bakliyatın önemine dikkat çekti. Sağlıklı bireylerin yetişmesinde doğru beslenmenin çok önemli olduğunun altını çizerken dünya nüfusunun (1 milyar kişi)  önemli bir kısmının yetersiz beslendiğini , 1.8 milyar kişinin de dengesiz beslenerek "obez" olduğunu söyledi.

Sağlıklı beslenmek için bakliyatın hayati önemine işaret eden Özdemir, bakliyatın protein olarak zengin oluşu lifli özelliğiyle vitamin ve mineral kaynağı olduğunu, bakliyatsız bir beslenme alışkanlığının kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkarmak olduğunu hatırlattı. Özdemir, bakliyatla beslenmek sadece sağlık açısından değil, bütçe açısından da en ucuz sağlıklı beslenmenin yolu olduğunu ifade etti.

Toprak açısından da bakliyat ekiminin çok yararlı olduğunu ifade eden Özdemir, toprağa azot salgılama  özelliğiyle bakliyat toprak için de hayati değerini, toprağı da beslediğini dile getirdi.

Türkiye'de bakliyat üretimi ve tüketiminin artırılmasını isteyen Özdemir, "Bakliyat ülkesiyiz, bakliyat ülkesi olarak daha çok üretim yapmalıyız. Bakliyatın anavatanı Türkiye ve Mezopotamya'dır."

Bakliyat üretiminin en eski örneklerini yaşadığımız topraklarda görüldüğünü belirten Başkan Özdemir, "Böyle önemli bir mirasın sahibiyiz. Daha fazla üretelim, daha fazla tüketelim. Sağlıklı beslenmek, sağlıklı yaşam için Bakliyat. " sözleriyle konuşmasını tamamlarken salona çağrıda bulunan Özdemir "Sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam için Bakliyat" sözleriyle salon koro halinde  Özdemir'e söz verdi.

Etkinlikte Mersin Valisi Pehlivan, Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer ve Mersin Ticaret Borsası Meclis Başkanı Şen birer konuşma yaptı.

Konuklara bakliyatla hazırlanmış bir menü sunuldu. Etkinlikte kum sanatçısı Ramazan Yumrutepe, hünerlerini sergiledi. Konuklar sanaçının anlık sanatsal figürlerini hayranlıkla izledi.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

 

 

EditörEditör