GÜNDEM
Giriş Tarihi : 28-11-2023 19:07   Güncelleme : 29-11-2023 12:42

EMEKLİLERİN 2024 YILI BÜTÇESİNDEN TALEPLERİ

2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi, yaptığı basın açıklamasında "2024 Yılı Bütçe Tasarısının komisyondan geçtiğini, 4 Kasım 2023'te başlayacak olan TBMM'nde bütçe görüşülmelerinde emeklilerin beklentilerinin insanca yaşamak olduğununa dikkat çekilerek milyonlarca emeklinin bütçeden beklentileri dile getirildi.

EMEKLİLERİN 2024 YILI BÜTÇESİNDEN TALEPLERİ

2021 Tüm Emekliler Sendikası  Mersin Şubesi tarafından Özgür Çocuk Parkı'nda düzenlenen basın açıklamasına  üyelerinin yanı sıra STK Temsilcileri, beleiye başkan aday adayları ve emekliler katıldı.

2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, 4 Aralık'ta TBMM'inde görüşmeleri başlanacak olan bütçe görüşmelerinde, emeklilerin insanca yaşamaları için taleplerini dile getirdi.

Emeklilerin 2024 Yılı Bütçe görüşmelerinde TBMM'den istek ve talepleri ile ilgili basın açıklamasında Şube Başkanı Kurt; "Yaşam Haklarımız İçin Öncelikli Taleplerimiz:

En düşük emekli maaşı insanca yaşayabileceğimiz bir seviyede, açlık sınırının üstünde olmalıdır. Emekliler, Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere dört ikramiye ödenmesi.  dul ve yetim aylıkların düzeltilmesi.  Yüksek oranlı yapılan zamlar nedeniyle düşen satın alma gücü kaybının telafisi için seyyahen  derhal zam yapılması.  Emekli maaşlarının tespiti iktidar tarafından tek taraflı  belirlenmesi yerine Anayasal güvence altına alınmış emekli sendikaların toplu sözleşmeleriyle belirlenmesini istiyoruz. Bunun için Anayasa'nın sendika kurma hakkını tanıyan 51. maddesi ile toplu sözleşme hakkını tanıyan 53. maddeye "emekliler" ibaresinin eklenmesi,  Anayasanın 90. maddesinde yer alan uluslararası anlaşma ve sözleşmelere uygun emeklilerin sendika kurma hakkı anayasa güvencesi altına alınması ile ilgili "emekli sendikaları statüsü yasası" çıkarılması taleplerinin yerine getirlmesi.  Emeklilerin maaşlarından kesilen muhayene, ilaç kesintilerine son verilmesi. Tüm hastanelerde  "geriatri" yaşlılılık bölümleri açılması, var olanlarının kapasitelerinin artırılması. Emeklilere ucuz konut sağlayacak projeler ve şartlar geliştirilmesi. Maaş promasyonlarının  günün koşullarına uygun değerlendirilerek 6 ayda bir maaş artışlarına uygun artışlar sağlanmalı.Huzurevlerinin artırılması talepleri  dile getirildi. 

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

 

 

EditörEditör