SİYASET
Giriş Tarihi : 13-11-2023 16:28   Güncelleme : 13-11-2023 16:28

GÜLCAN KIŞ TBMM'DE ADALET NÖBETİNDE

Yargıtay’ın Anayasal düzeni ihlal eden kararına karşı, CHP TBMM Grubu Meclis Genel Kurul Salonunda  Adalet Nöbeti başlattı.

GÜLCAN KIŞ TBMM'DE ADALET NÖBETİNDE

20’şerli gruplar halinde TBMM Genel Kurulu’nda adalet nöbetine başlayan milletvekillerinden oluşan ilk heyette, Mersin Milletvekili Gülcan Kış da yer aldı. 

Kış, aynı gün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da CHP Grubu adına nöbetçi olunca, 36 saat aralıksız mesai yaptı.

Aynı hafta, başarılı proje ve çalışmaları ile iş dünyasına damga vuran ve aynı zamanda CHP’li Kış’ın da  yönetim kurulu üyesi olduğu Çukurova SİFED başta olmak üzere İŞKAD, GİŞKAD ve ÇUGİDER’in üyeleri TBMM’de milletvekili Kış’ın misafiri oldu.

CHP’li Kış, daha sonra Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Onur Kafalı, Şehir Plancıları Odası Mersin İl Temsilcisi Uğur İnce ve yönetim kurulu üyeleri ile TBMM’deki makamında bir araya geldi.

TBMM Genel Kurulu’nda Perşembe akşamı Adalet Nöbetine başlayan CHP’li Milletvekilleri  ertesi gün 10 Kasım olması sebebiyle TBMM Genel Kurulu’nda saygı duruşunda bulunarak, ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü andı.

Adalet Nöbetinin ardından, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da CHP Grubu adına nöbeti olan  milletvekili Kış, burada görüşülen Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerini takip etti.

 

BAKANIN BÜTÇE SUNUMUNDA, NE ÇEVRE, NE ŞEHİRCİLİK, NE DE İKLİM VAR!

CHP’li Kış, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın bütçesi üzerine de konuşma yaptı.

Salı günü TBMM Genel Kurulu’nda AKP-MHP oylarıyla kabul edilen Kentsel Dönüşüm Yasasına değinen Kış, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmaya atıfta bulunarak, bu yasanın rant yasası olduğunu, şehircilik ile, afet tedbirleri ile yakından uzaktan bir ilgisi olmadığını hatırlattı.

Önceki yıllarda olduğu gibi 2023 yılı sonu itibariyle de doğanın, çevrenin, kentlerin giderek yok olduğuna vurgu yapan Kış, Bakanın yaptığı bütçe sunumunu da eleştirdi.

Alınmayan tedbirler, bilimden ve akıldan uzak rant odaklı kararlar sebebiyle, “Depremler, orman yangınları, sel felaketleri yüz binlerce insanımızın hayatına mal olmaya devam ediyor” diyen Kış, “Muhalefete, sendikalara, meslek odalarının görüşlerine hiçbir şekilde yer verilmedi. Verilmemeye de devam ediliyor” dedi.

“Bakanların Plan ve Bütçe Komisyonlarında yaptıkları sunumlarda ne çevre, ne şehircilik, ne de iklim var” diyen Kış, sadece vaatlerin sıralandığını, hizmet üretilmediğini, bir çevre politikasının ve şehircilik politikasının olmadığını belirtti.

Çevre Bakanı’nın 6 Şubat depremleri için, “depremin ilk anından itibaren oradaydık” sözlerine tepki gösteren Kış, yüzbinlerce insanın o anda kaderine terk edildiğini, yardımların gelmediğini ve insanların isyanını tüm Türkiye’nin duyduğunu vurguladı.

Depremin ilk anından itibaren Mersin Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, CHP’li 11 büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyelerinin bölgeye ilk el uzatanlar olduğunu ifade eden Kış, aynı zamanda Mersin Büyükşehir Belediyesinin binlerce depremzedeye de kucak açtığını söyledi.

Kış, Komisyonda yaptığı konuşmada Mersin’in çözüm bekleyen sorunlarına da değinerek şunları ifade etti:

Mersin’in nüfusu göçlerle, yaklaşık 1 yılda % 35 artmıştır.  Çöp depolama alanları ve arıtma tesislerinin kapasiteleri 2-3 yıl içerisinde dolacaktır. Bu nedenle bakanlık olarak yeni yapılacak altyapı projelerine destek beklenmektedir. Yine Mersin’de, Büyükşehir belediyesi ve diğer ilçe belediyeleri arsa sahipliği konusunda çok mağdur durumdadırlar. Belediyelerin elinde sosyal konut yapılabilecek bir arsa stoğu bulunmamaktadır. Son dönemde özellikle maliye hazinesine ait birçok mülkiyet arsa vasfı kazanmış. Ancak bu arsalar TOKİ kanalıyla satılmaktadır. Mersin kent merkezi sahil şeridinde 250.000 kişi yaşamakta binaların ortalama yaşı 50-60 civarında olup dönüşüm yapılması lazım.  Bu nedenle Mersin özelinde planlı alan içerisinde yer alan maliye hazinesine ait arsaların satışlarının durdurulması gerekmektedir.”

EditörEditör