GÜNCEL
Giriş Tarihi : 08-03-2024 12:50   Güncelleme : 08-03-2024 22:31

Kadın Meclisi'nden 8 Mart Farkındalık Etkinliği

Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi bileşenleri "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü" etkinliğinde bender konseri ile farkındalık yarattı

Kadın Meclisi'nden 8 Mart Farkındalık Etkinliği

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğine Mersin Kent Konseyi Başkanı Ayferi Tuğcu, Kadın Meclisi Başkanı Belgin Gürağaç, Kadın Meclisi bileşenleri, STK temsilcileri ve kadınlar katıldı. 

Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Belgin Gürağaç etkinlikte yaptığı konuşmasında "8 Mart Dünya Kadınlar Günü Süfrajetlerden, feministlere uzanan koca bir kadın tarihine dayanır. Yüzyıllardır kadınların patriyarkaya karşı yürüttükleri eşitlik ve özgürlük mücadelesinin simgesidir.

 İlk kez 1911 yılında Sosyalist Enternasyonalin çağrısı ile milyonlarca kadının bir araya geldiği mitinglerle kutlanmış, o günden sonra 8 Mart kadınlar için bir mücadele ve dayanışma günü olmuştur.

 Uluslararası insan hakları sözleşmelerinin tamamı, hak ve özgürlüklerin kullanılmasında cinsiyete dayalı ayrımcılığı yasaklamaktadır. 1979 tarihli BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi’nde kadınların, kadın-erkek eşitliğine dayalı olarak medeni, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel hak ve özgürlüklerinin tanınmasını, kullanılmasını ve bunlardan yararlanılmasını engelleyen veya ortadan kaldıran ya da bunu amaçlayan ve cinsiyete dayalı yapılan herhangi bir ayrım, mahrumiyet veya kısıtlamanın yasaklandığı ifade edilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 10’uncu maddesinin 1’inci fıkrası herkesin kanun önünde eşit olduğunu güvence altına almaktadır. İlgili maddenin 2’nci fıkrasına göre ise “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.” 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’nun 3’üncü maddesinde herkesin, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada eşit olduğu güvence altına alınmış ve cinsiyete dayalı ayrımcılık yasaklanmıştır. 

Eşitsizlikle, ayrımcılıkla mücadelenin yolu demokrasiden ,eşitlikten, katılımcılıktan geçer. O yüzden Kent Konseyleri, Kadın Meclisleri kentlerin, barışçıl, eşitlikçi, demokratik, kadın dostu kentler olmasında önemli aktörlerdendir. 

Kadınların demokratik siyasi yaşamda daha çok var olmaları ile demokrasinin yaşatılmasına doğrudan katkıda bulunabilmek için çeşitli ayrımcılıkların ortadan kaldırılması ve fırsat eşitliğinin sağlanması gereklidir. Bu ise ancak siyasi partiler bazında kadınlar lehine cinsiyet kotaları konularak; parlamento ve yerel yönetimlerde daha gerçekçi oranlarda temsiliyet ile mümkün olabilir. Medeni Kanun’a ve 6284 sayılı Yasa’ya dokunulmaması, yasaların etkin bir şekilde uygulanması ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak politikaların oluşturulması gereklidir.

Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak eşit, özgür, barış içinde ve güvenli bir düzen için mücadelemizi büyütmek, haklarımıza, hayatlarımıza sahip çıkmak için buradayız.

Gönüllü kadın kuruluşları olarak kadın temsilinin yükseltilmesi, ayrımcılığın kalkması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi gibi konuların yanında kadınlar ve kız çocukları için yaşamın birçok alanında özel önlemler alınması adına çabalar göstermeye devam edeceğiz.

Sorgulayan, düşünen hakkını arayan kadınlar söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var. 

Yaşasın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Yaşasın kadın dayanışması" ifadelerine yer verdi. 

Bender eşliğinde bir birinden güzel şarkılar söylendi. 

Mersin Kent Orkestrası kadınlara özel mini bir konser verdi. 

 

 

 

 

 

EditörEditör