MAGAZİN
Giriş Tarihi : 27-06-2023 13:50   Güncelleme : 09-07-2023 13:38

Köy Kilimi Nasıl Temizlenir?

Köy Kilimi Nasıl Temizlenir?

 

Köy kilimleri, genellikle yünlü halı modelleridir. Tülü halılar da köy kilimi olarak sıklıkla kullanılır. Bunun haricinde dokuma kilimler de köy kilimi olarak tercih edilmektedir. Bu kilim çeşitlerini makinede yıkayamazsınız çünkü şeklini bozar bu yüzden elde yıkamanız gerekmektedir. Köylerde genellikle açık alanda kilimleri yere sererek ılık deterjanlı su üzerinde gezdirilip sünger ya da halı fırçasıyla fırçalanıp durulanarak temizlenirler. Güneşe karşı kilimler kurumaya bırakılır. Bu işlemler genellikle bahar ve yaz aylarında yapılır. Kışın kilimi güneşe bırakıp kurutmak mümkün değildir. Bu yüzden bahar ve yaz mevsimlerinde evde bulunan tüm yün halılar, tülü halılar ve köy kilimleri yıkanır kurutulur ve kışın kullanılmak üzere kaldırılır.

 

Köy kilimlerinin motifleri neleri anlatır?

 

Köy kilimlerinin üzerindeki motifler dışarıdan bakıldığında güzel bir görüntü için rastgele dokunmuş gibi görünseler de çoğunun altında bir hikayesi ve görselin anlatmak istediği bir şeyler vardır. Bunlara şu şekilde örnekler verebiliriz;

 

  • Tasavvufi ve dini anlamları olabilir. Tasavvuf öğretilerinin sayısına göre dokunan motifler vardır.
  • Türk kültüründe önemli mitolojik figürler köy kilimlerine dokunabilir. Kurt, koç boynuzu ve ejderha gibi motiflere sıkça rastlanır. Ayrıca bu hayvanların tüm kötülüklerden koruduğuna inanılır.
  • Köy kilimleri dokunurken kullanılan renkler de bazen bir anlama sahip olabilirler. Çoğunlukla koyu renkler, kırmızı ve siyah gibi renkler tercih edildiyse bu bir yası üzüntüyü gösterir.
  • Çoban yıldızı olarak da bilinen aslı “Çolpan Yıldızı” olan gökyüzündeki en parlak yıldız, haneye bereket ve huzur saçsın diye özellikle yeni evlenecek olan genç kızların çeyizine konulacak köy kilimlerine dokunur.

 

Köy kilimleri neden tercih edilir?

 

Köy kilimlerinin tercih edilmesinin en yaygın sebepleri geleneksel ve etnik bağlılıklardır. Kültürel ve batıl bazı inançlar dolayısı ile de tercih edilirler. Günümüzde etnik ve vintage halı ürünlere olan ilgi oldukça arttığı için de insanlar arasında köy kilimlerine olan rağbet oldukça arttı. Ayrıca bu tarz vintage butik kafe tarzı yerlerde de sıkça duvar halısı gibi dekoratif amaçlarla da köy kilimleri ön plana çıkmaktadır. Bunların haricinde sağlık açısından da yünün ve dokumanın sentetik halılardan daha yararlı olduğunu göz önünde bulundurarak tercih eden kişiler de vardır.

EditörEditör