GÜNCEL
Giriş Tarihi : 07-03-2023 17:51   Güncelleme : 11-03-2023 12:34

Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi'den 8 Mart Kadınlar Günü Açıklaması

Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından yaralarını sarmaya çalışıldığı bugünlerde yaklaşan 8 Mart Dünya Emekçi Kadın Günü ile ilgili yazılı bir açıklama yayınlandı.

Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi'den 8 Mart Kadınlar Günü Açıklaması

Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi' Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı bültende; " 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerimiz valilik kararı gereği  yasaklandı. Bizler de kadın meclisi olarak planladığımız etkinlikleri iptal etmek durumunda kaldık .

6 Şubat Kahramanmaraş depreminin yaralarını sarmaya çalışırken  İnsani yardım yapan STÖ'lere yönelik, toplumsal cinsiyet  eşitliği bakış açısını yaygınlaştırmak için bir  kılavuz hazırladık. Sosyal medya hesaplarımızdan ve bileşenlerimizle paylaşılan bu kılavuz  daha etkin ve haklara dayalı bir programlamanın sağlanması amacıyla, insani yardım aktörlerinin toplumsal cinsiyet eşitliği ve insani yardım faaliyetleri için kadın ve kız çocuklarına yönelik insani yükümlülüklerini geliştirmelerine yardımcı olacak önemli bir kaynaktır. Yarın 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle bir basın bülteni hazırladık " açıklamasında bulunuldu.

Kadın Meclisi Yönetim Kurulu tarafından. 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle yayınlanan basın bülteni'nde:

"8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği ilk kez 1911 yılında Sosyalist Enternasyonalin çağrısı ile milyonlarca kadının bir araya geldiği mitinglerle yapıldı. O günden sonra 8 Mart kadınlar için bir mücadele ve dayanışma günü oldu.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Süfrajetlerden, feministlere uzanan koca bir kadın tarihine dayanır. Yüzyıllardır kadınların patriyarkaya karşı yürüttükleri eşitlik ve özgürlük mücadelesinin simgesidir.

Kadınlar tüm dünya için eşit, özgür, barış içinde ve güvenli bir düzenin hayalini kurdular.

Bu yıl 8 etkinliklerini depremin, yıkımın gölgesinde gerçekleştiriyoruz. 6 Şubatta meydana gelen ve on binlerce insanın ölümüne, yüz binlerce insanın yaralanmasına sebep olan depremin üzerinden 30 gün geçti.

Doğal afetlerde kadınlar kız çocukları ve LGBTI+ lar daha farklı şekilde etkilenir.

Bu grupların karşılaştığı güçlükler, genellikle yaş, engellilik hali, cinsiyet kimliği , etnik köken ya da din gibi diğer faktörler nedeniyle daha da ağır bir hal alır.

Doğal afetler tüm toplumu etkiler. Fakat toplumun farklı kesimlerinde bu etkinin biçimleri ve dereceleri farklıdır. Hem afet sonrasındaki iyileştirme süreçlerinde hem de afet öncesi hazırlık süreçlerinde cinsiyet eşitsizliklerini göz önünde bulunduran politikalar geliştirilmesi gerekmektedir.

6 Şubat'ta gerçekleşen depremlerin ardından devletin afet bölgesindeki faaliyetleri doğru bir koordinasyonla yürütmesi ve tüm insanların ihtiyaçlarını karşılaması gerekirken koordinasyonda yaşanan sorunlar, arama kurtarma çalışmalarında yaşanan gecikmeler ölümlerin artmasına sebep olmuştur.

Bu zor günlerde kadınlar dayanışmayı büyütmüşler, depremin ertesinde depremden zarar görenlerin acil ihtiyaçlarının karşılanması için tüm kadın örgütleri el ele vererek çalışmalara başlamışlardır.

8 Martı yaratan eşitlikçi ve özgürlükçü kadınların ışığında kadınlar, bu ülkede depremin yaralarının sarılmasını, sorumlulardan hesap sorulmasını sağlayacak, kadın dayanışması ile yaşamı yeniden kuracaklar.

Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var.

Yaşasın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Yaşasın kadın dayanışması" ifadelerine yer verildi.

MERSİN KENT HABER

 

EditörEditör