EKONOMİ
Giriş Tarihi : 26-10-2023 23:14   Güncelleme : 26-10-2023 23:14

Mersin Perakende Zirvesi'ndenMersin Çağrısı

Mersin’de faaliyet gösterip e-ticaret yoluyla gerek Türkiye geneli gerekse dünyaya açılan marka yöneticileri, “Müşterilerimize gönderdiğimiz ürünlerin içerisine birer tane Mersin broşürü yerleştirip kentimizin tanıtımını yapabilir, turizmimizi de canlandırabiliriz” diyerek perakende ve turizm sektörlerini ortak çalışmalarda buluşturma çağrısı yaptı.

Mersin Perakende Zirvesi'ndenMersin  Çağrısı

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 7, 8, 9, 11, 12 ve 29 No’lu Meslek Komiteleri ve Mersin AB Bilgi Merkezi işbirliğinde düzenlenen ‘Perakende Sektöründe Yeni Trendler’ konulu Mersin Perakende Zirvesi23’ün ilk panelinin konusu Dijital Pazar Yerleri ve Pazar Örnekleri’ oldu.

Haber Türk Ekonomi Müdürü Gazeteci Zeliha Saraç, zirvenin sunumunu ve moderatörlüğünü gerçekleştirdi.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mepiad Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Demir zirvede birer konuşma yaptı.

Mersin Parakende Zirvesi'in açılış konuşmasını Osman Kiper yaptı.

Panelde Mersin’de kendi alanında başarı gösteren, PANDY Tekstil’den Abdullah Keleş, Mersin Serin Teknik’ten Sercan İngilok, Makiteks Tekstil’den Aykut Toker ile A Gauche Shop Firma Sahibi Işık Yeniçıkan deneyimlerini paylaştı.

Tüm konuşmacılar perakende sektöründe sağlıklı yol almak için fiziksel mağazacılık ile dijital mağazacılığın bir arada yürütülmesi görüşünde birleşti. Panellerde sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için en önemli unsur olarak ise ulaşılır ve güvenilir olma gösterildi.

Yeniçıkan: “Dijitalleşme firmaya kısa sürede doğru raporlara ulaşma imkanı sunuyor”
Kendi markası ile çanta üretip dijital platformdan sattığını dile getiren A Gauche Shop Firma Sahibi Işık Yeniçıkan, markalaşma sürecini özetlemesi sonrasında, başarısının cesaret, güven ve hayal etmeyle geldiğini söyledi.  “Büyümeyi hayal ediyordum ama bu kadar hızlı beklemiyordum” diyen Yeniçıkan, Avrupa’ya nasıl açılıp pazar ağını genişletmek için neler yaptığını paylaştı. Ürününü sektörün önde gelen mağazalarında kendi markasıyla satarak farklı mecralarda da yer aldığını belirten Yeniçıkan, son olarak Türkiye yanında Frankfurt’ta da bir mağazada yer aldığını bildirdi. “Ürünüm artık istediğim mağazaların tüm şubelerinde var” diyen Yeniçıkan, “Her ne kadar dijital ortamda satış yapsanız da alıcı ürüne dokunup kalitesini görme alışkanlığını sürdürüyor. Çünkü ürüne güvenebilmek önemli. Bu nedenle dijital yanında mağazalarda da varım” ifadelerini kullandı. Dijital mecraların ise önemli fırsatlar sunduğuna değinen Yeniçıkan, bu fırsatların en önemlisinin geniş raporlama imkanı olduğunu, hızlı ulaşılan bu rapor sonuçlarına göre firmanın doğru yol haritaları çizebildiğini söyledi. 

Keleş: “Dijitalleşme, maliyetleri düşürüyor”
PANDY Tekstil Firma Sahibi Abdullah Keleş, online satışlara pandemi sürecinde başladığını dile getirdi. Dijital pazarlardan satış yaptığını kaydeden Keleş, bir süre sonra bu platformlarda çok satanlar listesine girmeye başladığını belirtti. Bugün günlük satışlarının 500 – bin adetlere ulaştığını ifade eden Keleş, çalışmaları 50 kişiyle sürdürdüklerini açıkladı. Keleş, sektörde uzun soluklu faaliyet göstermenin ipuçlarını ise şöyle paylaştı: 
“Önce bir hedef belirlemek gerekiyor. Satışa başladığınızda eğer ürün size aitse fiyat skalasını belirleyip rekabetçi olabiliyorsunuz ama x bir markanın ürününü satışa çıkardığınızda bu markayı başkaları da sattığı için rekabet zorlu oluyor. Alıcı ister istemez aynı üründe ucuz olana kayıyor. Karlılık ister istemez düşüyor. Bu nedenle işe başlarken swot analizi yapmanız, avantaj ve dezavantajlarınızı doğru belirlemeniz önemli. Doğru raporlamalar sorası dijitalleşme sürecine başlayın. Bu süreci doğru tamamladığınızda maliyetlerinizi büyük ölçüde düşürüyor. Bu da sürdürülebilirlik şansını artırıyor. Bu nedenle dijitalleşmenin önemli olduğunu söyleyebilirim.”

İngilok: “Bir ürünü kaydederken tüm isimlerini kullanın”
Mersin Serin Teknik Sahibi Sercan İngilok, küçük ev aletleri üzerine yedek parça sattığını dile getirdi. Ardından dijitalle tanışma serüvenine değinen İngilok, dijitalleşmenin avantajlarının da dezavantajlarının da bulunduğunu söyledi. “Öncelikle bir sistem kurmanız gerekiyor” diyen İngilok, bunun kolay bir süreç olmadığına ancak yapılmaması durumunda büyük emek harcanmasına rağmen büyük paralar kaybedilebileceğine işaret etti. Mağazadaki müşteriye hizmet yöntemleriyle dijitaldeki müşteriye hizmet yöntemlerinin birbirinden çok farklı olduğunu ancak bir firmanın her iki platformda da bulunması gerektiğini kaydeden İngilok, dijitale geçmek isteyen firmalara şu tavsiyelerde bulundu: 
“Müşteri memnuniyeti önemli çünkü onların yorumları sizi yukarı taşıyor. Depo yönetimi, ürün yönetimi gibi organizasyonu doğru kurgulayarak yola çıkmalısınız. Sosyal medyanız varsa doğru yönetmelisiniz. 6 ay güncellenmeyen bir sosyal medya hesabı tehlikeli olabilir. Kapatmanız daha iyi olur. Bazen bir ürünün yörelere göre değişen isimi olabiliyor. Sattığınız ürünün tüm isimlerini araştırıp kaydederken tüm isimlere birden yer vermeniz müşteri o ürünü arattığı sırada bulabilmesi açısından çok önemli. Buna da mutlaka dikkat etmelisiniz.”

Toker: “Yurtdışı siparişlerde ürünlerin yanında nazar boncuğu gönderiyoruz”
Makiteks Tekstil’den Aykut Toker ise ev tekstili üzerine faaliyet gösterdiğini söyledi. Türkiye’nin ünlü mağazalarının raflarında markasının satıldığını belirten Toker, şöyle konuştu:
“Üretim yapıyorsanız kendinize ait bir ürün varsa dijitalde de olmalısınız. Biz de bunu yaptık. Online satışa geçmemizle inanılmaz satışlar yaptık. 48 saatte aldığımız siparişle adeta ihracat rakamı yakaladık. Sonra dijital satış platformları kurulmaya başlayınca oralarda yer aldık. Ardından yurtdışı geldi ve Almanya’da bir firma kurduk ve büyümemiz devam etti.”
Dijital ortamda çok fazla ucuz ürün bulunduğunu hatırlatan Toker, bu nedenle üretim yaparken iki kalitede yaptıklarını ve bu sayede ucuz ürün arayan talebe de arz oluşturabildiklerini söyledi. Dijitalde ucuz tercih edilirken mağazada üründe kalite arandığını kaydeden Toker, “Müşteri memnuniyeti sağlamanın da yöntemleri iki platformda farklı. Biz dijital satışlarda güvenirlik ve kalite yanında Cumhuriyet bayramında gelen siparişlerin içine birer Türk bayrağı, yurtdışından gelen taleplerin içine ise nazar boncuğu koyup kendi dillerinde ne anlama geldiğini belirten yazılar ekleyip müşteriye dokunarak sağlıyoruz” dedi. 

EditörEditör