GÜNDEM
Giriş Tarihi : 25-01-2024 10:31   Güncelleme : 25-01-2024 10:31

Mersin’in Dijital Dönüşüm Yetkinlik Raporu Hazırlanacak

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) koordinatörlüğü, Mersin Üniversitesi ortaklığı ve Girişimci İş Kadınları Derneği (GİŞKAD) işbirliğinde yürütülen projenin tanıtım toplantısı düzenlendi.

 Mersin’in Dijital Dönüşüm Yetkinlik Raporu Hazırlanacak

Mersin, MTSO koordinatörlüğü Mersin Üniversitesi ortaklığı ve GİŞKAD işbirliğinde geleceğin mesleklerine yönelik insan kaynağını yetiştirmek adına ‘Dijital Dönüşüm Yol Haritasını’ oluşturmaya başladı. Proje kapsamında MTSO bünyesinde kurulacak Uygulamalı Eğitim Merkezi’nde Endüstriyel Cobot Operatörlüğü, Veri Madenciliği Uzmanlığı, Dijital Dönüşüm Uzmanlığı, Sosyal Medya Uzmanlığı, E-Ticaret ve Mikro İhracat Uzmanlığı ile Grafik Tasarım Uzmanlığı olmak üzere 6 farklı alanda eğitimler verilecek. Endüstriyel Cobot Operatörlüğü çalışma alanı ile ilgili ulusal yeterlilik hazırlanıp Türkiye’de ilk kez uluslararası alanda geçerli Cobot Operatörlüğü Belgesi MTSO tarafından verilecek.

 

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Cinsiyet Eşitliği Odağında Geleceğin İnsana Yakışır İşleri Yaklaşımının Desteklenmesi Hibe Programı" kapsamında “Mersin İlinde Geleceğin İşlerine Yönelik Teknoloji Tabanlı Uygulamalı Eğitim Merkezinin Kurulması" Projesi hayata geçirildi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) koordinatörlüğü, Mersin Üniversitesi ortaklığı ve Girişimci İş Kadınları Derneği (GİŞKAD) işbirliğinde yürütülen projenin tanıtım toplantısı düzenlendi. 12 ay sürecek proje kapsamında ilk olarak Mersin’in Dijital Dönüşüm Yetkinlik Raporu hazırlanacak.

 

Robot Operatörlüğü Belgesi ilk kez MTSO tarafından verilecek

Dijital Dönüşüm Yetkinlik Raporu ile Türkiye’de bir Oda ilk kez kentin imalat ve lojistik sektöründeki dijital olgunluk seviyesini belirleyecek. Ardından bu seviyeyi üst sıralara taşıyabilmek adına yol haritası hazırlanacak. Hazırlanacak raporun bir taraftan politika yapıcılara model olarak sunulması diğer taraftan Çukurova Kalkınma Ajansı ya da KOSGEB gibi kurumlara kısa, orta ve uzun vadeli programlarında düzenleyecekleri teşvik sistemine temel oluşturması hedefleniyor. Proje kapsamında MTSO bünyesinde Geleceğin İşleri Uygulamalı Eğitim Merkezi kurulacak. Bu merkezde ilk etapta Endüstriyel Cobot Operatörlüğü, Veri Madenciliği Uzmanlığı, Dijital Dönüşüm Uzmanlığı, Sosyal Medya Uzmanlığı, E-Ticaret ve Mikro İhracat Uzmanlığı ile Grafik Tasarım Uzmanlığı olmak üzere 6 farklı alanda 150 kişiye uygulamalı eğitimler verilecek. Seminerler, farkındalık ve bilinçlendirme etkinlikleri düzenlenecek. Endüstriyel Cobot operatörlüğü çalışma alanı ile ilgili ulusal yeterlilik hazırlanıp Türkiye’de ilk kez Endüstriyel Cobot Operatörlüğü Belgesi MTSO tarafından verilecek. Bu sayede eğitimi başarıyla tamamlayanlar AB’de geçerli bir belgeyi almaya hak kazanacak. Çevirimiçi eğitim ve hizmet platformu kurularak eğitim alanların talep ettiklerinde bu eğitim videolarına yeniden ulaşmaları sağlanacak. Proje, uluslararası konuşmacıların katılımıyla düzenlenecek “Mersin Uluslararası Cinsiyet Eşitliği Işığında Geleceğin İşleri Konferansı” ile son bulacak.

 

Çakır: “Türkiye’de ilk kez bir kent, kendi Sanayi 4.0 yol haritasını hazırlıyor

MTSO’nun söz konusu gelecek olduğunda, “Gelecek aslında bugündür” anlayışıyla çalıştığını vurgulayarak sözlerine başlayan Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Mersin iş dünyası olarak öyle hızlı değişen bir dünyanın içindeyiz ki artık konu sadece geleceği tahmin etmek değil, geleceğe hazır olmaktır. Çünkü nasıl bir geleceğe sahip olacağımız, bugün yaptıklarımıza bağlıdır. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bu vizyonu ilk gören kurumların başındayız” dedi. MTSO Atölye 1886’nın bu vizyonun bir ürünü olduğuna dikkat çeken Çakır, çalışmaları her gün yeni bir yenilik ve gelecek projesi ortaya koyarak sürdürdüklerini söyledi. Lansmanı yapılan projenin de bu anlayışın bir ürünü olduğunu belirten Çakır şunları söyledi:

“Bu proje Mersin’in hem gelecekteki üretim şeklini, hem geleceğin mesleklerine yönelik insan kaynağını hem de kentin bu konudaki dijital dönüşümünü hazırlayacaktır. Gurur duyarak söylüyorum ki bu çalışma Türkiye’de bir ilktir. Türkiye’de ilk kez bir kent, kendi Sanayi 4.0 yol haritasını hazırlıyor. Türkiye’de ilk kez bir Oda, sanayi ve lojistik sektörleri başta olmak üzere, ekonomisindeki dijital dönüşüm yol haritasını hazırlıyor.

 

Yağcı: “Böylesi projeler kentin rekabet gücünü artıracaktır”

Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı dünyanın içinde bulunduğu dönüşüme dikkat çekerek, Mersin’in bu dönüşüme ayak uydurmak adına ortaya koyduğu her türlü projeye üniversite olarak destek vermeye hazır olduklarını söyledi. Böylesi projelerin Mersin gibi üretimde ülkenin önemli aktörleri arasında yer alan bir kentin rekabet gücünü artıracağını da ifade eden Yağcı, “Akademik anlamda elimizden gelen her türlü katkıyı sunmaya hazırız” dedi.

 

Beydağı: “Teknoloji gerektiren sektörlerde kadın sayısı artmalı”

GİŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Mürüvvet Beydağı sözlerine projenin iştirakçi ortağı olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. “Hızla değişen dünyada kadınların teknolojinin içinde adaptasyonunu sağlamak adına bu projeyi çok önemsiyoruz” diyen Beydağı, cinsiyet eşitliği odaklı programlarının toplumda eşit fırsatları ve adaleti teşvik etmeyi amaçlayan önemli yol haritaları olduğunu söyledi. Teknoloji gerektiren sektörlerde az olan kadın sayısını artırmak, kadınları eğitim ve çalışmaya teşvik etmek adına teknoloji tabanlı eğitim merkezlerinin kurulmasının önemli olduğunu vurgulayan Beydağı, bu nedenle projenin paydaşı olmaktan gurur duyduklarını söyledi.

EditörEditör