KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 07-08-2023 17:32   Güncelleme : 07-08-2023 17:32

MERSİN'İN GENÇ TİYATRO YOLCULARI

"Tiyatro Yolcuları" Mersin sanat dünyasında başarılı oyunlarıyla tiyatro severlere ilham oluyor.İlginç Tiyatro serüvenleri ile dikkat çeken ekip sanat severlerin oyunlarıyla dikkatini çekiyor.

MERSİN'İN GENÇ TİYATRO YOLCULARI

Tiyatro Yolcuları 1998 yılında Deniz Sandalcı tarafından kurulmuş.

Ankara, Kırıkkale, Çırklareli, Mersin de şubeleri bulunuyor.

Üslup olarak ortak bir tiyatro düşüncesiyle hareket etmeye çalışan her zaman çırak olarak kalacak birer tiyatrocu grubu olduklarını. öğrenmek için sürekli çırak olmak gerektiği ilkelerini benimsemişler.

Tiyatro Yolcuları, bugüne kadar oynadığı oyunlar:

Tiyatro Yolcuları'nın kurucusu oyuncu Deniz Sandalcı yaptığı açıklamasında; "Oynadığımız oyunlardan arasında Athol Fugard'ın Ada adlı oyunu Özen Yalanın Ay tedirginliği Tayfun Türkili'in 9 Canlı Nazım Hikmet Ran”ın Yolcu ve Şeyh Bedreddin Destani Oktay Arayıcı'nın Rumuz Goncagül Onur Erbilen'in Köprüden önce son çıkış oyunları ile çocuk oyunları bulunmaktadır." ifadelerine yer verdi.

 

Sandalcı "Tiyatro Yolcuları" adlı tiyatro grububun amacını dile getiriken; "Artık kendi yazar grubu olan oyunlarını kendisi yazan bir grup Tiyatro Yolcuları. Ortak amacı doğrultusunda tiyatroyu halkla buluşturmaya çalışan bunu yaparken sanattan ve sanatçı olmaktan ödün vermeyen bir grup.

Oyunculuk yöntemi olarak metot oyunculuğunu kullaniyoruz. Gerçekçilik üslubuyla hareket etmeye çalışıyoruz. Kullandığımız üslub bizi provaları dahi mutlu ediyor ve seyircininde bundan keyif alacağınız öngörüyoruz. Ethem çeIiksu'nun yazdığı Amnezi adli oyun ve adim şimdi vermek istemediğimiz bir tiyatro oyunuyla Ekim ve kasım aylarında sezona başlayacağız.

 

Yine Ethem çeIiksu'nun yazdığı Toprak Ana adlı çocuk oyunu ile de çocukların kalbinde taht kurmaya geliyoruz. Mersinde tiyatro gelişmez düşüncesine karşı çıkıyoruz. Bunu eleştirenlerin tiyatroyu hiç geliştirmeyen üslupla (göstermeci üslup) tiyatro yapması da içinde bir ironi barındırıyor. Stanislavski oyunculuk yöntemi tiyatro gruplarında yaygınlaştikca bu eleştiriler yerini alkışlara dönüştürecektir.Eylül ayında başlayacak tiyatro kursumuz ile tiyatro ile buluşmak isteyen herkese kapılarımızı açıyoruz." açıklamasında bulundu.

 

Tiyatro Yolcuları Oyuncularını Tanıyalım: Kim kimdir?

 

Oyuncular kendi oyunculuk serüvenleriyle ilgili ilgin açıklamalarıyla dikkat çekiyor..

 

Ethem ÇeIiksu : AntaIya Devlet konservatuvar 3. sınıf öğrencisi Mersin şehir tiyatrosunda 2000- 2010 yılları arasında oyunculuk yönetmenlik kurs asistanlıği yapmış ve son nefesini onunla vermek istediği hayatinin aşkıyla burda tanişmiş 2010- 2023 yilari arasında Tiyatro yolcularinda yönetmenlik yazarlık oyunculuk yapmış biri.

Pelin ÇeIiksu : Tiyatro hayatına universitede başlamiş 2009 2010 yıllarında mersin şehir tiyatrosunda oyunculuk yapmış 2010 ve 2023 yollari arasında tiyatro yolculari ekibine katılmıştır.

 

Sıla Didehan Kılıç: 2008 yılında bir kasaba okulu olan Silifke Atayurt İlköğretim Okulu'nda "Sindirella " olma hayaliyle başlayan tiyatro yolculuğum aslında beni bugün tiyatro yolcusu yapmak için çıkılan bir yol oldu..

Her çocuğun hayali bir masal kahramanı olmaktır. Ben alkış alan bir prenses olmak istiyordum o yıllarda..Fakat bulunduğumuz kasaba henüz tiyatro ile tanışmamıştı. Bir gün okulumuz öğretmenlerinden benim bugünlere gelmemde bana ışık olan kıymetli hocam "Sami Deveci"ye "Ben Sindirella olmak istiyorum "sözüm üzerine okulumuza tiyatro kulübü açıldı.

Bu bir çocuk için paha biçilemez bir şeydi çünkü adeta bir sihirli değnek dokunmuşcasına hayali çabucak gerçek oluyordu.

O yıllardan sonra tiyatro ile tekrardan ortaokul döneminde kasabadan Mersin'e taşınmamız üzerine Büyükşehirde yaşayacak olmanın verdiği telaş, adaptasyon süreci derken tiyatroya ara vermek durumunda kaldım. Bir de nerden nasıl başlarım ? büyük bir soru işaretiydi tabikide.Ama içimde bir yerlerde hep tiyatroya yeniden ne zaman başlarım sorusu var oluyordu.

Bunun üzerine 2014 yılında Hüseyin Okan Merzeci Anadolu Lisesi'nde başlayan lise hayatımla birlikte tiyatro hayatımın merkezine oturmuştu.

Selman Aykut öğretmenimizin açmış olduğu tiyatro kursu o dönemlerde bakış açımın değişmesine, tiyatroya olan ilgimin daha çok artmasına neden olmuştu. Burada yaptığımız drama çalışmaları sırasında bir arkadaşım vasıtasıyla 2015 yılında özel tiyatro grubu olan Altan Erkekli Sahnesi ile tanıştım. Burada çeşitli drama eğitimleri aldım. Bu sırada "Umay-Murat Haznedar"ın yönetmenliğinde Murat hocamızın eşine 14 Şubat hediyesi olarak hazırlamış olduğu "Bence Aşk 4 Harf "adlı şiir drama gösterisinde başrol olmanın gururunu yaşadım.

Eğitim gördüğüm lisede 02-11 Mayıs 2017 tarihinde düzenlenmiş olan "3.MERSİN LİSELER ARASI TİYATRO ŞENLİĞİ "nde HOMAL TIYATRO GRUBU olarak "BANA BIR ŞEYHLER OLUYOR "adlı oyunumuz sergilendi.Yine yönetmenliğini "Selman Aykut" hocamızın yapmış olduğu iki genç yetenek "Ümit Güngör "ve "Umut Ceyhan"adlı arkadaşlarımın hem kaleme alıp hem oynadıkları "İç Ses" adlı oyunda sahne aldım. Bunun haricinde okulumuzun düzenlemiş olduğu çeşitli şiir dinletilerinde sahneden ayrı kalmadım.

Lise yıllarından sonra üniversite sürecince tiyatroya ara vermek durumunda kaldım. Tekrardan sahneye çıkma imkanını ikinci üniversitem olan Mersin Üniversitesi'nde Sosyal Hizmetler bölümünü okuduğum sırada buldum.

2022 yılında Akdeniz Halk Eğitim Merkezi'nde yollarımız Şahdi Özdemir hocamızla kesişti ve beni yeniden tiyatro ile buluşturdu.2022 yılında başlayan "Yaratıcı Drama" ve "Uygulamalı Tiyatro"kursu ile başlayan eğitimimizin bir meyvesi olan uyuşturucu karşıtı "Plastik Hayatlar"oyununda uyuşturucu bağımlısı bir genç kız olan "Meral"karakterine hayat verdim.

Bu oyunumuzu Mersin'in ilçeleri olan Mut ve Gülnar'da turneye çıkıp sergileme fırsatımız oldu ve toplumumuzun kanayan bir yarası olan uyuşturucu bağımlılığı hakkında ses getirdik.

Plastik hayatlara hazırlandığımız süreçte Şahdi Özdemir hocamız sayesinde yollarımız Ethem Çeliksu hocamızla kesişti ve Ethem hocamızla olan ilk oyunumuzu kendisinin kaleme almış olduğu "Toprak Ana "adlı çocuk oyunumuzu hem öğrenerek hem de eğlenerek çıkarmış bulunduk.Buradaki yaptığımız çalışmalarda ekip olma ruhunu sonuna kadar hissettik.Aslında şu anda birlikte yol aldığımız ekibimiz de buluştu diyebiliriz.

Burada yaptığımız çalışmalardan sonra anladım ki her sanatçının kendinde belirlediği bir metodu ve yolu olmalı.Benim tiyatro yolculuğumda kendime belirlediğim yolum ve koşulum "aşk ".

Ne demek istediğimi açmak gerekirse sahne benim için yalnızca çıkıp duyguların dışa vurulup alkış alınan bir yer değil aksine o duyguları yaşayıp,karşıya da hissettirirken kendimi bulduğum bir yer.Henüz küçük bir kız çocuğu iken de düşüncem bu yöndeydi.Tiyatro senin için ne demek denildiğinde aşık olmak derdim küçük bir çocuk aşkı nasıl imgelerse…

Çünkü midede uçuşan o kelebekler, kan akışını hissetmek,kalbinin hızla çarpması,dünyaya dünden daha farklı bir bakış açısı ile bakmak..Bunların hepsi her sahneye çıktığımda ve son olarak kocaman bir ekibin içinde doyasıya alkış sesini dinlerken yaşadığım hisler.Her insanın hayatta vazgeçemediği tutkuları vardır benim için ise o şey tiyatro..

Bu yolda işini iş değil aşkla yapan eşine ve yaptığı işe gösterdiği sevgi ile bize örnek teşkil eden Ethem hocamız sayesinde bizde kendimizi yeniden keşfediyor sanata kucak açmaya devam ediyorve tiyatro yolcusu olmaktan mutluluk duyuyoruz.

 

Betül İpek : 2003-2004 eğitim öğretim yılının henüz birinci sınıfında küçük bir kız çocuğu iken öğretmenimi okula tiyatro topluluklarının getirilmesi için ikna edip gelen her tiyatro oyununu büyük bir aşkla izlemekle başladı sanat serüvenim. Ve yine o yıllar da okul sonu gösterisi için "Ay Dede" adlı tiyatro oyununu ilk okul arkadaşlarımla yazıp, oynayarak ilk sahne tozunu yutup, aldığım alkışlar ile de bugün hayla devam etmemi ve tiyatro yapmamı hiç bitmeyen bir tutkuyla ilerletmemi sağladı.

2013-2015 yılların da Atatürk Lisesi'nde edebiyat öğretmeninimin bir ödev olarak tiyatro yazmamızı ve birinci seçilen oyunun gösteriminin yapılacağını söylemesi üzerine lise arkadaşlarımla "Ah nerede" oyunumuzu yazarak birinci seçilmiş ve hem lisemizde hem de Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle belediyenin tiyatro salonunda oyunumuz sahnelendi. Böylelikle tiyatro yolcusu olarak lise yıllarımda da tiyatroya amatör bir şekilde devam edip sahnelerde daha fazla kalma ve devam etme aşkıyla sanatın içersinde yer alma imkanı buldum.

2016-2020 yılları arasında Niğde Ömer Halisdemir üniversitesinde lisans eğitimimi tamamlarken üniversitenin üç tiyatro topluluğunda bulunup her üç toplulukta da eğitim öğretim yılı içersinde düzenli bir şekilde oyunlar çıkartıp sahnelenmesini gerçekleştirdik. Bu yıllarda sadece bir oyuncu olarak değil aynı zamanda makyöz, suflörlük ve reji bölümünde kendimi geliştirme imkanı buldum.

2019 yılında Niğde Halk eğitim merkezinde senaryo yazma kursuna giderek tiyatro yapmayı sadece oynayarak değil aynı zamanda kağıda dökerek gerçekleştirmek için eğitimimi alarak sertifikamı almaya hak kazandım.

2020 de Gençlik ve Spor bakanlığına bağlı olarak kendi oluşturduğumuz tiyatro ekibimizle şehirler arası tiyatro yarışması için Ankara'da gerçekleşek yarışma için başvurumuzu yapmış, hazırlıklarımızı tamamamlarken 2020 de yaşanan Pandemi süreciyle oyunumuzu erteledik. Fakat online siteme geçip o sürede mezun olduğum için de malesef bunu ekip arkadaşlarımla rafa kaldırmak zorunda kaldığımız bir sürece girdik.

Pandemiyle birlikte tiyatroya mecburi bir sene ara verdiğim dönemde sahnelerden uzak duramayacağımı bir kez daha anlamış ve henüz Pandemi bitmemişken 2021-2022 yılında Mersin şehir tiyatrosunun açmış olduğu temel tiyatro kursuna katılarak tiyatronun nasıl yapılacağını, konservatuar mezunu hocalarımdan öğrenerek bu eğitimimi tamamladım ve sertifikamı almaya hak kazandım.

2023 yılında Mersin Halk Eğitimde açılan Drama ve Uygulamalı Tiyatro kurslarına katılarak hem eğitimimi tamamladım hem de "Plastik Hayatlar" adlı oyunla da tekardan sahnede olma imkanı buldum. Aynı zamanda bu oyunla turneye katılarak Mersin'in bir çok ilçesinde oynama fırsatı buldum.

Öğrenmenin hiçbir zaman bitmeyeceğini bildiğim bu yolda bir çırak olarak hayatıma devam ederken bunu destelemek için yine 2023 yılında Diksiyon, spikerlik ve Sunuculuk kursuyla da iletişimin ne denli önemli olduğunu bildiğim bir kursu daha tamamladım.

Son olarak 2023 yılında Mersin Tiyatro Yolcuları ile bizi bir araya getiren sonsuz sabır ve büyük bir sevgiyle bizimle ilgilenen kıymetli hocamız Etem Çeliksu ile "Toprak Ana" oyunuyla tanışma imkanı bulduk ve şu anda"Amnezi" adlı oyunla yolumuza devam ediyoruz. Gerçekçi öğrenme metoduyla çalışmalarımızı devam ettirirken yenio bilgilerle hem aydınlanıyor hem çok eğleniyoruz. Büyük bir mutlulukla içinde bulunduğum Mersin Yolcuları tiyatro topluluğuyla "İnsanı, insana, insanla, insanca anlatma" çabası içerisinde iyi şeylerin çoğaltılması gerektiğini düşünerek sanatı yayma ve tiyatro yapma aşkıyla yolumuza birer çırak olarak devam ediyor, tiyatronun iyileştirici, ayağa kaldırıcı, imkansız olanları gerçekleştirme gücüne inanıyor ve bizi bir araya getiren bu sonsuz öğrenme sürecini büyük bir hazine olarak kabul edip içerisinde bulunmaktan şeref ve gurur duyuyorum.

 

Osman İpek : Henüz küçük yaşlarda ailemin beni tiyatro izlemeye götürmesiyle, ilk tiyatroya olan ilgim heyecanlı ve soluksuz bir şekilde oyunu izlemekle başladı. Büyük bir hayranlıkla izlediğim her tiyatroda, ben neden başlayamıyorum diyerek çıktığım her oyun sonunda, bir türlü nerden başlayacağımı bilmeyerek ve kendimi nasıl geliştireceğimi sorgulayarak geçirdiğim yıllarda Mersin'de bunun için pek de bir imkan olmadığı düşüncesine itildim. Öğrencilik hayatım boyunca harçlıklarımı biriktirerek şehrime gelen bir çok oyuna gitmeye gayret gösterdim ve bir gün o sahnelerde olacağımı düşünerek cesaretimi topladım ve yapamam korkusunu bir kenara bırakarak deneme kararı aldım.

2019-2023 yıllarında Mustafa Kemal Üniversitesi'nde lisans eğitimimi tamamlarken Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tiyatro Topluluğu ile tanıştım. Ailedem tiyatro ile ilgilenen ablamın beni tiyatroya itmesi, arkamda duruşu ve içimdeki tiyatro yapma sevdasıyla ilk oyunum olan "Çöplük" oyununu 2019 da sahneleyerek ilk sahne deyeyimimi yaşadım. O ilk alkışlardan sonra bunun bir daha son bulmayacağını hissederek sanat yoluma devam ettim.

2020 yılında "Fare Kapanı" oyumuza hazırlık yaparken Covid ile Pandemi dönemi yaşadık ve mecburi ara verdiğimiz dönemden sonra 2021 yılında oyumuzu sahlenedik.

Yine aynı yıl içerisinde "Hizmetçiler" adlı tiyatro oyununda rejilik yaparak kendimi tiyatronun farklı dallarında geliştirme imkanı buldum. Disipli çalışmam ve tiyatroya olan ilgim hocalarım ve ekip arkadaşlarım tarafından çok beğenilip desteklendiği için tiyatro topluluğunun başkanlığı ve yönetimi bana bırakıldı. Amatörce de olsa bir ekibi yönetme ve hocalık yapma fırsatı yakaladım ve bunu 2023 senesine kadar devam ettirdim.

2022 yılında "Tarla Kuşuydu Juilet" oyununu sahledik.

2023 yılında "Romeo"adlı çocuk oyunuyla bir kaç şehirde ekip arkdaşlarımla turneye çıktık.

2023 yılında "12 Öfkeli Adam" oyunumuza hazırlık yaparken ülkemizce yaşanan yıkıcı bir depremden dolayı hem eğitimime hem de tiyatroya birkaç ay ara vermek zorunda kaldım.

Yine 2023 yılında Mersin Tiyatro Yolcuları içerisinde bulunan ablamın ısrarı üzerine, bu ekibin içerisinde yer almaya başladım. Şu anda büyük bir sevinçle içinde bulunduğum Mersin Tiyatro Yolcuları'nda yoluma Etem Çeliksu önderliğinde bir çırak olarak devam etmekte "Amnezi" adlı oyunumuza hazırlık yapmaktayım.

Kendimi bulduğum, her geçen gün kendimi daha da keşfettigim ve duygularımdan arındığım tiyatro yolculuğum da bir yolcu olarak tiyatronun her daim olması isteğiyle "İlle de tiyatro" ve "Her daim Tiyatro" dileğiyle.

 

Bedran Tak : Arkadaşlarımı ve tanıdıklarımı her konserde ve tiyatro oyunlarında izlerken kendimi onların yerine koyardım heves ederdim acaba bende yapabilirmiyim derdim ama kendime güvenim hiç yoktu bi dönem sonra gitar çalmayı öğredim ve karaduvar festivalinde 2 kere nusratiye mahalesi konserinde 1 kere sahne aldım ardından tiyatroya yönlendirdim kendimi ilk sahneye çıktığımda kendimi tanıtamazken şuan 5 yıldır tiyatroyla iç içeyim ilk büyük oyunum miras kavgasıydı ardından şeytanca bir oyun plastik hayatlar ali babanın çiftliği ve toprak ana gibi güzel oyunlarda rol aldım her oynadığım oyunda ve ekip arkadaşlarımla güzel vakitler geçirdim yeni güzel insanlar tanıdım ve bu yolda büyük adımlar atacağıma inanarak yürümeye devam ediyorum.

 

İnci Demirkaya : 2007-2009 İlk Tiyatroya başladığım yıl o zamanlar ilk ve orta okul zamanında sınıf öğretmenimizin bizlere drama , birbirimize karşı olan empati duygusunu aşılamak ve sosyal,kültürel becerimizi geliştirmek üzere "KAHRAMANLIK" adlı oyunumuza başlamış bulunduk benim canlandırmış , hayat verdiğim karakter 'ŞEHİT ANNESİ' İDİ bu oyunumuzu başarıyla tamamlamış olduk ... 2011-2013 yılına geldiğimiz dönemde Lise 2.sınıfta Müdürümüz bizlere hafta da 2 gün olmak üzere bir müzik kulübü açtı tabii biz gençleri kötü bir alışkanlık kazanmaması ve derslerimizin ağır olması sebebiyle böyle bir kulüp oluşturdu "TÜRK HALK MÜZİĞİ" Koromuz kuruşmuş olup çalışmalarımıza başladık 2 solist 1 vokalist (ben) olup ilk konserimizi MERSİN-TARSUS OSB TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ idi ... Tabii bu süre zarflarının içerisinde başka kurs merkezlerinde tiyatro ile ilgili küçük derslerde almış bulunmaktayım amatör olarak çok ilgileniyordum ... 2017-2018 Yıl arasında bulunduğum üniversite sırasında bir faaliyetim olamadı ziirâ bulunduğum ilçe ve okulum buna elverişli değildi oradaki insanlar da böyle sanatsal bir etkinlik bilmediği için 2 yılım sadece çok özlem ve hasretle geçti... Tiyatro ve müzik benim için bir tutku , aşk oluşturdu içimde ... Ailemden kimse sanatla uğraşan yok pek sayılırdı öyle tiyatro oyununa gitmemiz kezâ sinemada öyle ama müzik için aynı şeyi diyemiyeceğim manevi bir amcam vardı Rahmetli oldu gerçi kendisi fakat benim müziğe olan ilgim ondan geliyor olabilir çünkü her çocuk ninniyle uyur büyür ben ise 2 yaşında başlamış kulağıma türkü söylemesi ilk söylediği türkü yaralı ceylanım olmuştur...Gelelim 2022 yılına AKDENİZ HALK EĞİTİM MERKEZİNE "TÜRK İŞARET DİLİ " kursuna girişimle , arkasından da Diksiyon,spikerlik ve sunuculuk dersi aldım kendimi kişisel gelişimim eğitime başladım daha sonra bir tiyatro oyunun olduğunu söylediler çıktım yukarı izledim oyunu oyun bittikten sonra benim içimde bir kıpırdanma ve hareketlilik güzel bir duygu oluştu anladım ki sahne beni çağırıyor ve hiç tereddüt etmeden girdim salondan içeriye ... 2023 Uygulamalı Tiyatro Başlangıcı Şahti Özdemir hocayla ve ekip arkadaşlarımla tanışmaya "Plastik Hayatlar" adlı oyunumuzu güzel bir şekilde kıymetli arkadaşlarla çıkardık hayat verdiğim "Nur" karakterini başarılı bir şekilde sunmaya gayret gösterdim ...Şahti özdemir hocamızın Sayesinde ; çok değer verdiğim Ethem Çeliksu Hocamızla yollarımız kesişti Kendisinin yazıp ve yönetmenliğini yaptığı "TOPRAK ANA " Çocuk oyunu için sevimli,tatlı,enerjik genç oyuncular olarak bizler çıktık karşısına iyikide birbirimizin karşısına çıkmışız Yoksa Nasıl güzel bir aile olabilirdik "MERSİN TİYATRO YOLCULARI " Olarak çok iyi bir ekip olduk , olmaya da devam edeceğiz biz yalnız değiliz ; çoğalacağız çünkü bizler kocaman bir aile ve ekibimiz ... Ben kendi kendimi keşfettim içimde bulunmuş olduğum bu durum kendimi görmeyi sağladı aslında yeteneğimin olup olmadığının farkında değildim insanın şevkini kırmaya , hevesini kursağında bırakmaya ne kadar çok meraklılarmış beni gerçekten gören gözlere inanan kalplere ihtiyacım varmış .... Sanat çok güzel sanatla uğraşmak daha da bir güzel neden mi çünkü sanat ince ruhlu ince düşünün insanlar Kalbinde ve düşüncesi iyi insanlar demek hiç bir zarar gelmez Ruhu arındırır ....

 

Cemil Uysal : 2018-2022 yılları arasında Erdemli Belediyesi Şehir tiyatrosunda Tiyatro Yolcularının kurucularından Deniz Sandalcı ile tiyatro yaşantısı başlamış çeşitli oyunlarda görev yapmış ve 2023 yılında da Tiyatro Yolcuları ekibine dahil olmuştur.

 

Yakup Kaya : Mersin şehir tiyatroları Halk eğitim merkezi Toroslar şehir tiyatrosu Klip,reklam,dizi ve sinemada bulundum ajanslarda görev alıyorum.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

EditörEditör