EKONOMİ
Giriş Tarihi : 21-03-2024 09:44   Güncelleme : 21-03-2024 12:09

MTSO, Kentin Beklentilerini CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Seçer’le Paylaştı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) organizasyonunda MTSO Organ Üyeleri, üniversiteler, meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen ‘Mersin Başkanlarından Ne Bekliyor?’ isimli arama konferansı sonuç raporu düzenlenen etkinlikle CHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Vahap Seçer’le paylaşıldı. Raporun sonuçları hakkında detaylı bilgi verilerek kentin beklentileri aktarıldı.

MTSO, Kentin Beklentilerini CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Seçer’le Paylaştı

MTSO organizasyonunda düzenlenen büyükşehir belediye başkan adayları ve iş dünyası buluşmasının konuğu CHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Vahap Seçer oldu. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve Meclis Başkanı Hamit İzol moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda Seçer’e rapor sonuçları aktarılarak önümüzdeki süreçte göreve gelmesi durumunda planladığı projeler dinlendi. MTSO Organ Üyeleri, sivil toplum kuruluşu üyeleri ve iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantı katılımcıların merak ettiği soruları yöneltmesiyle son buldu. 
MTSO organizasyonuyla hazırlanan raporun belediye başkan adaylarının işini kolaylaştırdığını belirterek sözlerine başlayan Vahap Seçer, toplantıda önce geride bıraktığı 5 yılda gerçekleştirdiği çalışmaları özetleyip ardından önümüzdeki süreç için neler planladığına değindi. Raporda belirlenen stratejik alt başlıklara yönelik projeleri bulunduğunu kaydeden Seçer, “Yeniden seçilmemiz halinde yapmayı planladığımız çok proje var ama 4 temel konu var ki onları kesinlikle hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bunlardan birisi sizlerin de ulaşım başlığında değindiğiniz metro, bir diğeri kiralamak ve satılmak üzere yapılacak olan sosyal konutlar, üçüncüsü dirençli kent oluşturulması ve son olarak kentin afetlere hazırlanması” dedi.

Çakır: “Daha güzel bir Mersin neden olmasın?”
Meclis Başkanı Hamit İzol’un Mersin Başkanlarından Ne Bekliyor Arama Konferansının sürecini anlatmasıyla başlayan toplantı, Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır’ın sonuç raporunu okumasıyla devam etti. 
Çakır, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın düşüncesiyle başlayıp yerel seçim öncesinde üçüncüsü yapılarak, artık geleneksel hale gelen ‘Mersin Başkanlarından Ne Bekliyor’ konulu Arama Konferansını, toplumun farklı kesimlerini bir araya getirerek, 170 kişilik bir katılımcı grubuyla gerçekleştirdiklerini söyledi.  
Arama Konferansı sonucunu bir rapor haline getirerek tüm adaylara sunduklarını kaydeden Çakır, “Bu çalıştay ve sonuç raporu kentin ortak aklıdır,  tarafsız ve siyaset üstüdür” açıklamasını yaptı. Arama Konferansı sonucunda Mersinlilerin yerel yönetimden beklentisinin beş temel stratejik alanda toplandığına işaret eden Çakır, bunları ‘Yönetim ve Kurumsal İşbirliği, Ulaşım, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm, Sosyal, İnsan ve Vatandaş Odaklı Konular ile Tanıtım ve Pazarlama’ olarak sıraladı. 
Çakır raporun detaylarını ise şöyle özetledi: 
“Bu stratejik başlıklar altında yer alan maddelere değinmek istiyorum. Yönetim ve Kurumsal İşbirliği konusunda öne çıkan beklentiler; şeffaf ve hesap verebilir yönetim anlayışı, merkezi yönetim ve ilçe belediyeleriyle işbirliği, üniversiteler, STK’lar ve meslek kuruluşlarıyla işbirliği, kentin öncelikli sektörlerinin desteklenmesi olarak sıralanabilir. Ulaşım konusunda öne çıkan beklentilerse; kentin trafik sorunlarına ve toplu taşımaya daha fazla önem verilmesi, kent içi yeni ana arterlerin açılması, mevcutların rehabilite edilmesi, kent merkezinde yayalaştırma çalışmaları yapılması, otopark sorununa çözüm bulunması ve çevre odaklı ulaşım planlamasının yapılması oldu. Altyapı ve Kentsel Dönüşüm konusunda öne çıkan beklentileriyse; yeni sanayi ve ticaret yatırım bölgeleri planlaması, yerleşim yerleri içinde kalan sanayi sitelerinin taşınması, tarihi kent merkezinin korunması ve restorasyonu, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesi, eksik kalan imar planlarının hızlıca tamamlanması, çevreye duyarlı yatırımların önemsenmesi, iklim değişikliği master planı yapılması ve tarım alanlarının korunması, tarımın desteklenmesi olarak sıralayabiliriz. Sosyal İnsan ve Vatandaş Odaklı Konular başlığında öne çıkan beklentilerse; Mersinlilik kültürünün oluşturulması, kültür, sanat ve sporun desteklenmesi, kadın, çocuk ve gençlerin daha çok desteklenmesi, mesleki eğitime önem verilmesi, kooperatiflerin ve kırsal yaşamın desteklenmesi, gçün yönetimi ve kente göçle gelenlerin Mersin’e uyum eğitimleri, yaşlı bakım merkezleri gibi, sosyal tesis yapımına önem verilmesi. Tanıtım ve Pazarlama konu başlığına bakınca karşımıza çıkan maddeler şöyle: 
 “Made in Mersin” çalışması yapılması, kent tanıtımı amacıyla, ulusal ve uluslararası festivallere önem verilmesi, tarihi ve turistik değerlerin tanıtılması, kentte müze ve sanat galerisi sayısının artırılması, kentin yürüyüş, bisiklet ve deniz rotalarının oluşturulması ve tanıtılması, şehrin değerlerinin öyküleştirilmesi, kitaplar, filmler, diziler hazırlatılması.”
Mersinlilerin yapılanı görüp takdir ettiğini kaydeden Çakır, “Ama eksiklere ve yeni önerilere de odaklanırsak daha güzel bir Mersin neden olmasın?” dedi. 

EditörEditör