KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 03-09-2020 21:11   Güncelleme : 03-09-2020 21:29

ŞİNASİ DEVELİ,MERSİN KENT ÖDÜLÜ İLE YAŞATILACAK

Mersin Barosu Sosyal Tesisleri’nde Av. Şinasi Develi’nin Mersin Kent Tarihi ve Kültürüne sahip çıkarak Kent Belleğine yaşamı boyu yaptığı katkıları Şinasi Develi Mersin Kent Ödülleri adıyla yaşatılması amaçlanan ödül tanıtım toplantısıyla kent gündemine taşındı.

ŞİNASİ DEVELİ,MERSİN KENT ÖDÜLÜ İLE YAŞATILACAK

Sivil İnsiyatifin oluşturduğu Şinasi Develi Kent Ödülleri toplantısına Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı  Vahap Seçer,Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah  Özyiğit’i temsilen Başkan Yardımcısı Murat Sakuçoğlu, Ev sahibi olarak Mersin Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, STK Temsilcileri , Şinasi Develi’nin oğlu ve Kızı katıldı.

Şinasi Develi Mersin Kent Ödülleri Sivil İnsiyatifi  sözcüsü Hafize Bilginoğlu ödülle ilgili açıklamalarda bulundu. Bilgenoğlu, Şinasi Develi2nin yaşamöyküsünü konuklarla paylaştı. Ödülle ilgili açıklamasında ise Bilgenoğlu, 2021 yılından itibaren Mersin’in belleğini kayıt altına alan, tanıtımına katkı yapan,potansiyellerini öne çıkaran çalışmaların teşvik edilmesi amacıyla Şinasi Develi Mersin Kent Ödülleri verileceğini açıkladı.

Ödül projesini geliştiren sivil insiyatif adına açıklamada bulunduğunu dile getiren Bilgenoğlu, fikrin ortaya çıkmasında ana düşüncenin, Mersin’e yönelik etkinliklerin yeteri kadar teveccüh görmediğini düşündükleri Şinasi Develi’nin kaybı olduğunu belirtti.

Bilgenoğlu,Mersin’in tarihine dair paha biçilmez çalışmalar yapan belleğinin belgelenmesi, korunması için sayısız eser vermiş Develi’nin adının yaşatılması bir hemşehri sorumluluğu olarak gördüklerini ifade etti.

Mersin’e dair mevcut  ve yeni çalışmaların onurlandırılması için en uygun payenin de Şinasi Develi’nin adıyla anılmak olacağını düşünen grup, bu amaçla her yıl Develi’nin ölüm yıldönümü olan Ocak ayında Mersin değerlerinin, tarihinin,kültürünün görünür hale gelmesini hedefleyen çalışmaların ödüllendirilmesi için yola çıktıklarını,fikirlerini kentin önde gelen kamu ve sivil kurumlarıyla paylaşan grup, tüm çevrelerden olumlu tepki ve destek sözü aldıklarını belirtti

Şinasi Develi Mersin Kent Ödülleri’nin ilki  Ocak 2021’de verileceğini açıklayan Bilgenoğlu, Ödül için başvuruların tüm disiplinlere açık olduğunu başvuru tarihinin 30 Ekim 2020’de e-posta  ( mersinkentodulu@sinasideveli.com )  adresine  yapılacağını ifade etti.

Başvurular bağımsız ve her sene yenilenecek bir komite tarafından değerlendirilerek ödüle layık eser belirleneceğini ifade eden Bilgenoğlu,Ödülle ilgili ayrıntılı bilgiye http://www.sinasideveli.com/sinasi-develi-mersin-kent-odulleri/ adresinden ulaşılabileceğini açıkladı.

Bilgenoğlu toplantıya katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer’e, Akdeniz Belediye Başkanı Gültak’a, Mezitli Belediye Başkanı Tarhan’a, evsahipliği yapam Mersin Baro Başkanı Yeşilboğaz’a, MTSO  Başkan Kızıltan’a, MTSO Meclis Başkanı İzol’a, İSK Mecit Baskın’a, STK Temsilcilerine ve basın mensuplarına teşekkür etti.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer,Mersin’in Tarsus’tan Anamur’a, Mut’tan Gülnar’a, Silifke’ye, Aydıncık’tan, Bozyazı’dan, Erdemli’den  Çamlıyayla’ya kadar kültürün ve tarihin izlerini taşıdığını,bu kadim toprakların keşfedilmiş değerlerle dolu olduğuna işaret ederek kenti yönetenler, kentte yaşayanlar destek ve katkılarıyla değerlerin açığa çıkarılmasında, kentin tanıtılmasında önemli görevler düştüğünü belirtti. Mersin Şinasi Develi Kent Ödülleri kente büyük yarar sağlayacağına inandığını belirten Başkan Seçer, herkese büyük iş düştüğünü, Mersin’e dair eserler bırakmış kişilerin eserlerini kitaplaştırmak için Semihi Vural ile çalışmalar başlattıklarını açıkladı.Mersin’in değerlerini ortaya koymak için yapılan çalışmaları desteklediklerini dile getiren Seçer,Bu konuda öncülük yapmayı,paydaş olmayı, kültür ve sanatta Mersin’in sanat kenti olması için her türlü tarihi ve kültürel birikime sahip olduğunu söyledi.

Mersin’e Değer Katanlar projesini hayata geçirme çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Başkan Seçer,”Şinasi Develi Mersin Kent Ödülleri bu konuda iyi bir örnek olacak, geniş bir çatı altında paydaşları çok,belediyeler ile birlikte yol alabilirler” dedi.

Mersin Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz,  burada Şinasi Develi Mersin Kent Ödülleri toplantısına ev sahipliği etmekten mutluluk duyduğunu dile getirdiği konuşmasında “Şinasi Develi Bizim için çok anlamlı, yaşarken de ölümünden sonra da efsane olmayı başaran ender insanlardan biriydi.Avukat olarak, hukukçu olarak hepimizin abisiydi. Ölümünden önce hafızasını yoklayarak bilgilerini kayıt altına aldık” sözleriyle Mersin için ne kadar değerli olduğunu belirtti. Sivil İnsiyatifin  Şinasi Develi Mersin Kent Ödülleri düzenlemesi çok anlamlı olduğuna vurgu yapan Yeşilboğaz,”Şinasi Develi Mersin Kent Ödülleri Kent adına güzel bir yol açar” dedi.

Akdeniz Belediye Başkanı M Mustafa Gültak, Eczacı ve siyasetçi olarak Mersin’in değerlerine sahip çıkacaklarını dile getirirken,Akdeniz İlçesi, kentin tarihi merkezi olduğuna işaret ederek burada pek çok tarihi eser ve kültürel mirasa sahip olduklarını söyleyerek, Geçmişinizi ne kadar  iyi bilirseniz geleceğinizi de o kadar iyi kurarsınız” sözüyle anımsatmada bulundu. Gültak, yakın bir zamanda ihalesinin yptıkları tarihi bir binayı “Mersin’e İz Bırakanlar Müzesi” olarak açmayı planladıklarını, bu müzede Şinasi Develi için özel bir bölüm olacağını açıkladı. Gültak,”Mersin’in geçmişini  geleceğe taşıyacağız” sözleriyle konuşmasını  tamamladı.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan,Şinasi Develi’yi uzun yıllardır çok yakından tanıdığını dile getirdiği konuşmasında Develi’in yaşadığı kent için büyük değer taşıdığını belirtti. Tarhan, Mersin’in 3 Binlik tarihiyle, kültürel değerleriyle, geçmişiyle çok önemli bir kent olduğuna vurgu yaparak “Mersin’de çok önemli değerler var.Kültürel değerlerimizi ortaya çıkarmalıyız. Vefa İstanbul’da bir semt adı olmaktan çıkmalı Şinasi Develi’ye vefa örneği göstermeliyiz. Sivil İnsiyatifin Şinas Develi Mersin Kent Ödülleri çok güzel” dedi.

Yenişehir Belediyesi adına katılan Başkan Yardımcısı Murat Sakuçoğlu,Bu kentin tarihinde, geçmişinde Şinasi Develi adına ödül verilmesi çok önemli olduğunu ifade ederek “Geçmişle gelecek arasında köprü kuruması çok değerli. Yenişehir Belediyesi olarak destek veriyoruz” dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan,Mersin’de çok önemli insanlar yetiştiğini  ifade ettiği konuşmasında Mersinli olarak Şinasi Develi’ye vefa borçlu olduklarını belirtti. Başkan Kızıltan, Yazdığı kitapların Mersin tarihine, kültürüne en büyük miras olduğunu ifade ederken “Değerlerimize sahip çıktığımızı göstermeliyiz,emek vermeliyiz çağrısında bulundu.

İSK Başkanı Mecit Baskın da Şinasi Develi’in İçel Sanat Kulübü üyesi olduğuna  dikkat çekerek, İçel Sanat Kulübü Dergisi’nin her sayısında makale yazan Şinasi Develi’nin yazılarının kitaplaştırılacağını ifade etti.

Şinasi Develi Mersin Kent Ödülleri Sivil İnsiyatifinde Ulaş Bayraktar,Hafize Bilgenoğlu (gelişim sözcüsü) , Bülent Başok, İrfan Tümer,Ethem Develi (oğlu), Semihi Vural,Tuncer Özmen ve Ziya Aykın yer alıyor.Toplantının bitiminde sivil insiyatif  hatıra fotoğrafında yer aldı.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

Salih Abidin PalaSalih Abidin Pala