KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 01-09-2023 10:36   Güncelleme : 01-09-2023 10:39

Upcycle İstanbul Art Design Festivali'nde Geri Dönüşüm

16 Eylül Dünya Temizlik Günü ve 17 Eylül tarihlerinde kapılarını ikinci kez sanatseverlere açan Upcycle İstanbul Art & Design Festival, sürdürülebilir odaklı çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Upcycle İstanbul Art Design Festivali'nde Geri Dönüşüm

Upcycle İstanbul Art & Design Festival'e gönderilen geri dönüşüm malzemelerin ses kayıtları, canlı müzik performansına dönüşecek  Müze Gazhane'de yapılacak festivalde, bu sene ses dokuyucusu ve araştırması Dr. Oğuz Öner ile birlikte etkileşimli “İleri Dönüşen Ses Manzaraları” etkinliği gerçekleşecek. Sesin ileri dönüşümüne sahne olacak bu özel etkinlik, tüm ziyaretçileri gönderdikleri ses kayıtlarıyla müzik şöleninin parçası olmaya davet ediyor. Sürdürülebilirlik konusunda farkındalık yaratan sanat eserlerine, atıklara ikinci şans veren tasarımlara ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak olan Upcycle İstanbul Art and Design Festival'in birinci günü olan 16 Eylül'de, ses dokuyucu ve araştırmacı Dr. Oğuz Öner yürütücülüğünde etkileşimli “İleri Dönüşen Ses Manzaraları” etkinliği gerçekleşecek. Bu kapsamda ziyaretçiler 4 Eylül saat 23:59'a kadar upcycle.istanbul@kecievents.com adresine gönderdikleri ses kaydıyla etkinlikte yer alabilecek. Seçilen ses kayıtları canlı bir müzik performansına dönüşecek. Nasıl bir ses kaydedilebilir? Ziyaretçiler, sorumlu tüketimle ilişkili geri dönüşüm malzemeleri olan cam, plastik, kağıt ve karton, organik atık, elektronik atık, pil, tekstil, metal gibi seçeceği malzemelerin seslerini ritmik olarak çalabilir veya malzeme dokusunu salt haliyle kaydedebilir. Sesine güvenen ve müzik performansında vokal olarak katkı sağlamak isteyen kişiler, malzemenin çağrıştırdığı hissi kısa şarkı formatında mırıldanarak veya sözcüklerle ifade edebilir. Gönderilecek ses dosyalarında dikkat edilmesi gerekenler

  • Bir kişinin göndereceği en fazla bir adet ses değerlendirmeye alınır.
  • Gönderilen sesler gürültüden mümkün olduğunca uzak, temiz ses ortamında kaydedilmelidir.
  • Ses dosyası 15 saniyeyi geçmemelidir.
  • Kayıtlar WAV, MP3 veya MPEG-4 AAC formatlarında olmalıdır.
  • Kaydedeceğiniz geri dönüşüm malzemelerini ritmik olarak çalabilir veya malzeme dokusunu salt haliyle kaydedebilirsiniz. 

“Atma Tamir Olsun Çocuklara Umut Olsun” projesinin kırık oyuncakları atölyede ileri dönüşecek Sanat ve tasarım sergilerinin yanı sıra birçok söyleşi, film gösterimleri ve konserlere de sahne olan Upcycle İstanbul Art & Design Festival, ayrıca farklı yaş gruplarına özel hazırlanmış çeşitli atölyelerle ziyaretçileri buluşturuyor. Hisleri Harika tarafından 5-12 yaş arası çocuklar için düzenlenecek İleri Dönüşüm Oyuncak Atölyesinde, Atma Tamir Olsun Çocuklara Umut Olsun projesinin kırık oyuncakları tamir edilerek yeni bir oyuncağa dönüştürülecek. Çocuklar için düzenlenecek Land Art atölyesinde ise doğadan toplanmış malzemeler sanat eserine dönüşecek. Yeditepe Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencilerinin gerçekleştireceği atölye çalışmasında ziyaretçilerin festival alanına getireceği plastik atıklar, üç boyutlu tasarım objelere dönüşecek. Aydın Üniversitesi Moda ve Tekstil Bölümü dokuma tezgahlarının kullanıldığı bir ileri dönüşüm atölyesi gerçekleştirecek. Atölyede ziyaretçiler tekstil atıklarını kırk yama, çarpana, kolan gibi geleneksel dokuma teknikleri ile yeniden yorumlayarak çantaya dönüştürecek. Bir başka atölyede ise Sanatçı Cem Sonel atık boya sprey kutularını katılımcılarla ileri dönüştürecek. Kabuk Stüdyo atık reklam brandalarından çanta atölyesi düzenleyecek. Mier Handmade, atölye katılımcılarına atık kolilerden yeni ambalajlar yapmayı öğretecek. Teknoloji atıklarıyla mini robot ve kağıt hayvan heykellerini sanat eserine dönüştürme gibi farklı atölye içerikleri de festivalde ziyaretçileri bekliyor. Kısıtlı sayıda katılım olacak atölyelere kayıt Radar İstanbul üzerinden yapılabilecek.

EditörEditör