KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 27-09-2023 20:46   Güncelleme : 07-10-2023 20:52

 Yunanistan'ın Serez Kentindeki Tarihi Çeşme Restore Edilmeli

Gazetemize açıklamalarda bulunan Yazar Tufan Uğur Kurçer, Yunanistan’ın Serez şehrinde bulunan, tarihsel ve kültürel öneme sahip Yusuf Muhlis Paşa Çeşmesi’nin restore edilmesi için Yunan Hükümetine çağrıda bulundu.

 Yunanistan'ın Serez Kentindeki Tarihi Çeşme Restore Edilmeli

Kurçer ‘Bölge turizm açısından da değerli, Türkiye’den her gün birçok tur otobüsü Yusuf Muhlis Paşa Çeşmesi’ni gezmeye gidiyor, bu bakımsız görüntü Yunanistan’a yakışmıyor, imajını zedeliyor, Yunanistan değerli hazinelerine sahip çıkmalı, bu insanlığın ortak meselesidir.’ Dedi.

Yazar Tufan Uğur Kurçer, Yunanistan’a yaptığı seyahat sonrası gazetemize açıklamalarda bulundu. Yunanistan’ın bir turizm ülkesi olduğunu ifade eden Kurçer, ülkenin sadece deniz-kum- güneş değil aynı zamanda tarih…[20:08, 27.09.2023]

 Kurçer ‘Bölge turizm açısından da değerli, Türkiye’den her gün birçok tur otobüsü Yusuf Muhlis Paşa Çeşmesi’ni gezmeye gidiyor, bu bakımsız görüntü Yunanistan’a yakışmıyor, imajını zedeliyor, Yunanistan değerli hazinelerine sahip çıkmalı, bu insanlığın ortak meselesidir.’ dedi.
Yazar Tufan Uğur Kurçer, Yunanistan’a yaptığı seyahat sonrası gazetemize açıklamalarda bulundu. Yunanistan’ın bir turizm ülkesi olduğunu ifade eden Kurçer, ülkenin sadece deniz-kum- güneş değil aynı zamanda tarihsel ve kültürel açıdan önemli bir kültür mirasına sahip olduğunu, ancak bazı kültür envanterlerinin bakımsızlıktan kötü görüntüye sahip olduğunu, buraya giden turistler tarafından da durumun yadırgandığını ifade etti. 
Bir tur şirketiyle Serez, Selanik ve Kavala turuna çıktıklarını, Serez’deki rotalarından bir tanesinin de Yusuf Muhlis Paşa Çeşmesi olduğunu, buraya gittiklerinde ise bakımsız, kederine terk edilmiş bir görüntüyle karşılaştıklarını, acente yetkililerinin de durumdan hoşnutsuz olduğunu ve durumu İzmir TÜRSAB olarak Serez Belediyesi’ne ileteceklerini, restorasyon yapılması için resmi başvuruda bulunacaklarını ifade ettiler.


Daha sonra Türkiye Selanik Başkonsolosu Sayın Serkan Gedik’e durum ilettim. Sayın başkonsolos konuyu önemsediklerini ve bizzat ilgileneceğini ifade etti. Daha sonra Atina Kültür Ateşemiz Sayın Veli Aydın İle görüştüm. Sayın ateşimiz, Serez’i ve Yusuf Muhlis Paşa Çeşmesi’ni iyi bildiğini, çok nadide bir eser olduğunu, Serez’in turizme kazandırılması açısından da önemli bir envanter olduğunu, her türlü destekte bulunacaklarını ifade ettiler.
Türkiye’deki ilgili sivil toplum örgütleri ile görüşerek durum hakkında bilgilendirip destek aldım. Kuşadası, Ayvalık, Edirne, İzmir, Adana, Mersin gibi bölgelerde yer alan Rumeli ve Balkan Göçmenleri Dernekleri yetkililerinden destek aldık.  Ayvalık Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Neşe Albayrak, dernek olarak restorasyon süreçlerini üstlenebileceklerini ve her türlü destekte bulanacaklarını ifade etti.  Çeşmeyi yapan aile hakkında kısaca bilgi vereyim.  Kavalalı Mehmet Ali Paşa ile akrabalığı bulunan Serez Ayanı Büyük İsmail Bey bölgenin yerel idarecisi. İdarecilik yaptığı dönemde Serez ve çevresi ekonomik bakımdan ferah bir dönem yaşıyor. Orta Makedonya’nın imarla geliştiği, müreffeh bir dönem yaşamasını sağlıyor, bunda yeni gelişen sanayileşmeyi kavraması ve buna göre üretim yapması ve kaynakları paylaşması, kenti imar etmesinin etkisi yüksek. 
Yine idarecilik yaptığı dönemde, yerel halka ayrım yapmadan adil davranması ile ün salmış bir şahsiyet. Bulgar tarihçi ve devlet adamı Vasil Kanchov (1862- 1902) kitabında ‘İsmail Bey, geçen yüz yılın sonunda ve günümüz (19. YY) başında şehri yönetti. Adil bir yönetim sergiledi ve Hristiyan nüfusun gücenmesine izin vermedi’ diyecektir. 

Kavalalı Mehmet Ali Paşa’ya sahip çıkan, evini restore ettiren, heykelini yaptıran Yunanistan, Büyük İsmail Bey’inde kültürel mirasına sahip çıkmalı. Yerel tarih, ortak kültür mirası demektir. Yerel halk tarafından hayırla yad edilen şahsiyetlere Yunanistan Hükümeti sahip çıkmalı. Yusuf Muhlis Paşa, babası vefat ettikten sonra bu çeşmeyi babasının anısını yaşatmak için yaptırıyor. Çeşme yapıldığı dönemde yerel halk için bir çekim merkezi durumunda. Zamanla kaderine terk ediliyor. Günümüzde turizm rotası içerisinde ama kötü görüntüye sahip. 
Serez, esasında önemli bir turizm rotası olabilir, kentin ekonomisine önemli oranda katkı sunulabilinir. Bu tür değerler evrensel kültür mirasıdır. İnsanlığın ortak birikimidir, Yunanistan değerli hazinelerine sahip çıkmalı, bu insanlığın ortak meselesidir.

MERSİN KENT HABER

EditörEditör