KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 07-01-2023 18:54   Güncelleme : 07-01-2023 19:36

BÜLENT AKBAŞ, MERSİN KELEBEKLERİ FOTOĞRAF SERGİSİ İLGİ ÇEKİYOR

Fotoğraf sanatçısı Bülent Akbaş, "Mersin Kelebekleri" fotoğraf sergisiyle sanat dostlarını buluşturdu.

BÜLENT AKBAŞ, MERSİN KELEBEKLERİ FOTOĞRAF SERGİSİ İLGİ ÇEKİYOR

Lise yıllarından beri yaşadığı kentin evlerini, sokaklarını, doğal ve tarihi mekanlarını kentin belleğine kazıyan fotoğraf emekçisi Bülent Akbaş, İçel Sanat Kulübü'nde "Mersin Kelebekleri" adlı fotoğraf sergisini sanatseverler ve sanat dostlarının katılımıyla gerçekleştirdi.

Yıllarca izini sürdüğü Mersin tarihi eserlerini, fotoğraflayarak gelecek kuşaklara aktaran, belgeleyen Akbaş, bu sergisinde "Mersin Kelebekleri" fotoğraflarıyla kelebeklerini izini sürüyor. Kelebekler için zengin bir coğrafi potansiyele sahip olduğunu dile getiren Akbaş, fotoğraf kareleriyle ölümsüzleştirdiği kelebekleri, yaşadığı yerleri, özelliklerini, latince adlarıyla sergiyi gezenleri bilgilendiriyor. Her kelebeğin ayrı bir yol haritası ve yaşam döngüsüne dikkat çeken Akbaş, kelebekler için Mersin en güzel mekan olduğuna dikkat çekerken "Önemli olan kelebeklerin yaşam alanlarının korunması, kelebeklerin bu zengin corafyamızda yaşatılması hepimize düşen görevdir"  sözüyle canlılar dünyasının talan edilmemesi için gayret gösterilmesi çağrısında bulunuyor.

Akbaş, Türkiye'de kelebeklerin 410 türünün yaşadığını, Mersin'de ise bu türlerden 198'i yaşadığını bu yönüyle Mersin kelebek türü yönünden zengin bir yer olduğunu ifade etti.  9-10 yıldır dağ bayır demeden köy köy gezerek Mersin Kelebklerinin fptpğraflarını çeken Akbaş, Köylülerin kelebekler zararlı görmeleri yanlış, aksine doğa ve toprak için yararlı  canlırar olduğuna vurgu yaptı.  Mersin Kelebekleri" sergisinde farklı türlerde  112 fotoğrafın yer aldığını belirtti.

Sergiyi gezen Mersin'in Dünyaca Ünlü Ressamı Ahmet Yeşil, Bülent Akbaş, kekebeklerin dünyasını fotoğraflarla ölümsüzleştirdi. Biz insanların görevi ise kelebeklerin yaşam alanlarını insanlar tarafından daraltılıyor, onların  doğal yaşam alanlarını korumak, canlıların dünyasına saygı göstermekle mümkün olur" dedi. Fotoraf sanatçısı Akbaş'ın fotoğraf sanatına bakışını değerlendiren Yeşil, Akbaş vizöründen yansıtılan imgeler, keşebekler, mekan, ışık, doğa ve bir birini tamamlayan pekçok  yönüyle inanlılmaz bir sanat gerçekleştirmiş. Var olan nesneleri, canlıları, özellikle Mersin Kelebekleri  her karesinde farklı bir eser izleyiciyle buluşuyor" sözleriyle değerlendirdi.

Bülent Akbaş 1946 doğumlu, küçük yaşlarda babasının memuriyeti dolayısıyla Mersin'e gerldi. İlk, Orta ve Lise eğitimini Mersin'de tamamladı.1987 İçel Amatör Fotoğrafçıları Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı.İçel Sanat Kulübü üyesidir. Yurt içi ve yurtdışında pekçok fotoğraf sergisi açtı. Mersin'in zenginliklerini günümüze kadar fotoğraflarıyla ölümsüzleştirdi.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

EditörEditör