DÜNYA
Giriş Tarihi : 24-05-2016 12:43   Güncelleme : 24-05-2016 12:43

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ VE ÇOCUK HAKLARI BM NORMLARINDA OLMALI

Mersin Kent Konseyi,"Çocuk İşçiliği ve Çocuk Hakları" konusunda anket sunumu gerçekleştirdi.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ VE ÇOCUK HAKLARI BM NORMLARINDA OLMALI

Mersin Kent Konseyi İnsan Hakları Komisyonu, Mersin Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme ve Araştırma Dairesi Başkanlığı ve Yeniden Sosyoloji Derneğinin organize ettiği ‘Çocuk İşçiliği ve Çocuk Hakları’ konulu anket sunumu Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı Mersin Kent Konseyi Toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya; Mersin Valiliği, Mersin Cumhuriyet Başsavcıllığı, Mersin Baro Başkanlığı, İl Emniyet Çocuk Şube Müdürlüğü, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu, İşkur, Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Çocuk Koruma Şube Müdürlüğü, Mersin Büyükşehir Belediyesi Strateji Daire Başkanlığı, Mersin Üniversitesi, Toros Üniversitesi, Çağ Üniversitesi, Akdeniz Kent Konseyi, Toroslar Kent Konseyi, MESOB, Kadın ve Emek Yardımlaşma Derneği, Yeniden Sosyoloji Derneği, İnsan Hakları Derneği, Mersin Çocuk Hakları Derneği, Yesoder, Sosyal Hizmet Uzmanlar Derneği, İştar Kadın Merkezinden kurum ve Stk temsilcileri katıldı.

Toplantı da konuşan Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina LOKMANOĞLU ‘Mersin Kent Konseyi olarak, mutlu bir kent, sağlıklı bir kent için çocukların Birleşmiş Milletlerin normlarında büyümesi gerekir. Arkadaşlarımız Çocuk İşçiliği ve Çocuk Hakları ile ilgili yapmış oldukları anketi bizimle paylaşacaklar. Herkezi bu konuda üstüne düşeni yapmaya davet ediyoruz.

Ayrıca ilk adım merkezi ve Çogem merkezinin kurulması için gerekli yerlere başvurularda bulunduk. Yetkililerin bu konuda hassasiyetini bekliyoruz. Çocuklar bizim çocuklarımızdır.’ dedi.

Toplantıda sunum yapan Yeniden Sosyoloji Derneği Üyesi ve ayrıca Sosyolog İsmail BÜYÜKBÖRKLÜ ‘Anket soruları Çocuk işçiliğinin önlemesi ve çocukların mesleki eğitim okullarıyla meslek sahibi yapılması üzerine oluşturulmuştur. Anket sonuçlarında çocukların %99’zu erkek olduğu görülmüştür. Çocukların 77.18 Ortaokul, İlkokul ve okuryazardır. Çocukların %61’i eğitimine devam etmek istemediklerini belirtmişlerdir. Çocuk işçiliği en yoğun olduğu yaş grubu 17 yaş olduğu tespit edilmiştir. Çocukların %85’inin ailesinin geliri 2000 TL’nin altındadır. Çocukların %53’ünün evi kiradır. Çocukların %71’inin 4 ve üzeri kardeşi bulunmaktadır. Çocuklar ağırlıklı olarak küçük atölye ve hizmet sektöründe çalışmaktadırlar. Çocukların %54’ünün kardeşi de çalışmaktadır. Çocuklardan %63’ünün halk eğitim merkezi tarafından açılacak olan kurslara katılmak istemedikleri görülmüştür. Çocuklardan %60 eğitimlerinde başarısız oldukları için %40 ailevi ve ekonomik nedenlerle okulu bıraktıklarını belirtmişlerdir.

Çocuk işçiliği üzerine yapılan anket çalışması sonucunda çocukların eğitimde başarısız olmaları nedeni ile okulu bırakarak çalışmaya başladıkları belirlenmiştir. Çocukların eğitimleri sırasında derslerinde yaşadıkları sorunlar çocukların okulu bırakmalarına ve çalışmaya başlamalarına neden olmaktadır. Çocukların okuldaki başarısızlıkları çocukları eğitimden soğutmuş ve açılacak herhangi bir meslek edindirme kursuna katılmak istememektedirler. Eğitimlerine devam eden çocukların eğitimlerinde yaşamış oldukları sorunların çözülmesi ve özellikle ortaokulda başarısız olan ve devamsızlık yapan öğrencilerin yetenek sınavından geçirilmesi ve yetenekleri

doğrultusunda okullar tarafından çocukların hem meslek öğrenecekleri hem de çalışarak ekonomik kazanç elde edebilecekleri mesleki eğitime yönlendirilmesi gerekmektedir. Bu sayede hem özel sektörün kalifiye elaman ihtiyacının karşılanması hem de çocuklarımızın fiziksel ve zihinsel gelişimlerini engellenmeden meslek sahibi yapılması sağlanacaktır.’dedi.

MERSİN KENT HABER

EditörEditör