DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Barış Can Sever
Barış Can Sever
Giriş Tarihi : 05-12-2017 20:17

Türkiye Gençlik İnternet Yönetişimi Formu: YouthIGF2017

Dünyayı kuş bakışı gören ve çeşitli veriler ortaya koyan çalışmaların sayısı her geçen gün artıyor. Bunlardan bir tanesi de dünya üzerindeki çevrimiçi ağları gösteren ve internet kullanıcılarının yoğunlaştığı yerlerde parlaklık ayarının yükseldiği çalışmalardır. Bugün özellikle büyük kentler başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde çevrimiçi ağlar yoğun bir şekilde kullanılmaya devam ediyor. Teknolojinin sunduğu olanakları kimimiz olumlu kimimiz olumsuz değerlendirse de, bu olanaklar aracılığıyla internet kullanımının engellenemez bir artış içerisinde olduğu bir gerçek. Böyle bir resim içerisinde, meraklı internet kullanıcılarının ufkunu genişletecek bir çalışma İstanbul’da gerçekleşti. 26 Kasım 2017 tarihli Türkiye Gençlik İnternet Yönetişimi Forumu için İstanbul İDEA Kadıköy Ortak Çalışma Alanında Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen gençler olarak bir araya geldik.

Bu tarz çalışmaların her zaman en güzel yanlarından biri, farklı disiplinlerden gelen gençlerin bir gökkuşağı yaratmasıydı. İnternet Yönetişim Forumu da benzer bir niteliği bünyesinde taşıyarak aynı renklilikte gerçekleşti. Sivil toplum, medya, akademi ve aktivizm gibi çeşitli alanlardan gelenlerin ağırlıkta olduğu genç odaklı bir çalışmaydı. Forumun ana temaları medya, erişim ve güvenlik olsa da, internete dair farklı detaylar üzerinde olgun tartışmalar gerçekleşti. Bir yandan gazeteci gözüyle tartışmaları takip ederken bir yandan da sivil toplumun aktif bir bireyi olarak programa hem katkı sunuyor hem de bilmediğim pek çok şeyi öğreniyordum. Forumun en güzel yanlarından bir tanesi de, konuşulan konuların pratik sonuçlara yönelik olmasıyla birlikte katılımcıların kavram ve olaylara felsefi bakış açısıyla yaklaşma tutumlarıydı.

Alanının uzmanı ve alternatif görüşlere sahip kişilerle birlikte yürütülen programda, İnternet Yönetişimi için uygun görülen değerler şu şekilde belirtildi: Çok paydaşlı, Açık ve Kapsayıcı, Şeffaf ve Sorumlu. Her biri ayrı bir konferans konusu olan bu prensipler yine konunun ana temalarıyla birlikte detaylıca değerlendirildi. Konunun bu derece çok boyutlu olması, forum sonrası yorumlardan da anlaşılacağı üzere, bizlere daha pek çok İnternet Yönetişimi Forumunun gerçekleşeceğini gösteriyordu. Kısa sunumlardan sonra karşılıklı soru-cevap şeklinde ilerleyen forumda, katılımcıların İnternet Yönetişimine nasıl dahil olabileceklerine dair kısa bir giriş yaptığını düşünüyorum. Bununla birlikte bu yönetişim içerisinde pek çok aktörün yer aldığı bilgisi, dikkat çeken noktalardan bir tanesi oldu. Kim yönetiyordu interneti? Nasıl bir yönetişim mekanizması vardı? Galiba, bu soruların cevabını tam anlamıyla bulabilmek ve cevapları ararken öğrenilecek pek çok farklı şey için katılımcılara birer merak damlası düşürüldü.

Şimdi bu merak damlası içimizde, biz yeni araştırmalara yönelmişken, dünya üzerinde çevrimiçi ağlarda pek çok olay yaşanıyor ve internet yönetişimi evrilmeye devam ediyor. Bu noktada internet yönetişiminin bir parçası olabilme fikri ve bir sonraki günün gidişatında dönüşüm yaratabilme olanağı, bireyleri daha aktif kılma niteliğine sahip olabilir. Teknolojiyi ve interneti daha olumlu kullanabileceğimiz bir platform haline

getirmek ve onu günden güne yaratıcılıklarımızla süslemek, tıpkı bahçemize diktiğimiz bir çiçeğe özenle bakmak gibi değil midir?

Barış Can Sever

Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA