DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Barış Can Sever
Barış Can Sever
Giriş Tarihi : 25-10-2017 01:35

Bir Başvuru Sorusuna Cevap

Başvuru formunu doldurduğum bir programın düşüncelerimizi öğrenme adına yönelttiği bir soruya verdiğim deneme türü cevabı sizlerle paylaşmak istedim. Soru şu şekildeydi: “Göç krizini çözmekte bireylerin mi, devletlerin mi yoksa kuruluşların mı daha büyük bir sorumluluğu vardır?” Benim cevabım da bu şekilde oldu:

Göç, bize yöneltilen soru içerisinde yer alan ‘kriz’ tanımlamasından ziyade insanların çeşitli sebepler nedeniyle yüzyıllar boyu gerçekleştirdiği bir hareketlenmedir. Göçü yaratan politik, ekonomik, sosyal ve ekolojik birtakım vakalardan kriz olarak bahsedebiliriz. Bu nedenle, bu denemede ‘göç krizini’ çözme adına değil, ‘göçü yönetebilme’ kavramı etrafında bireylerin, devletlerin ve kuruluşların sorumluluklarını sorgulayacağım.

Modern dünya siyaseti ve uluslararası ilişkiler, halen ulus-devlet sistemi etkisi altındadır. Bu sistemde karar alıcılar genellikle devletler ve devletlerarası kuruluşlardır. Bir diğer taraftan, dünya tarihi boyunca çeşitli boyutlarda ve hızlarda süre gelmiş küreselleşme olgusu, yaklaşık olarak son kırk yıldır teknolojik gelişmelerin de patlama yapmasıyla birlikte belki de en hızlı seviyesinde devam etmektedir. Bu süreç içerisinde küreselleşme pek çok disiplini farklı yönleriyle etkilerken, uluslararası sistemi de es geçmemiş ve ulus-devletlerin gücünü nispeten azaltmıştır. Artık içinde bulunduğumuz dünyada, her ne kadar devletler meşru gücü ellerinde bulundursalar da pek çok devlet dışı aktör ve aktif bireyler karar alma süreçlerini etkilemektedir. Dolayısıyla, ele aldığımız sorunun cevabı, içinde bulunduğumuz sistem ve onun aktörleri arasındaki ilişkilerde yatmaktadır.

Göç konusu, özellikle son yıllarda yaşanan güçlü devletler destekli lokal savaşlar, siyasal ve sosyal baskılar ve iklim değişikliğinin yarattığı tahribat nedeniyle ön plana çıkmış hem sosyal hem politik hem de ekonomik bir olgudur. Göçü tanımlarken, sadece bir yerden başka bir yere hareket eden insanları düşünmektense, o insanların ulaştıkları yeni yerlerde kurdukları hayatı ve oradaki yerel halkla ilişkilerini mutlaka göz önünde bulundurmak gerekir. Bu noktada, göç eden bir kitlenin ulaştığı yerdeki toplumla içine girebileceği açmazlar pek tabii olacaktır. Bunu kriz olarak nitelemektense, doğal bir süreç olarak ele alıp, hangi aktörler tarafından nasıl yönetileceği konusunu gündeme getirmek çok hayati niteliktedir.

Yukarıda çizmeye çalıştığım resim doğrultusunda; özellikle devletler ve çeşitli kuruluşlar, günümüz göç hareketlenmelerinin yarattığı olumlu ve olumsuz sonuçları yönetmede başat aktörlerdir. Devletler özellikle meşru gücü elinde bulunduran aktörler olarak hem savaşları yürüten mekanizmalar, hem de bundan etkilenen insanların bulundukları yerden başka bir yere gidişlerini ve yerleşmelerini düzenleyen birimlerdir. Bu karmaşık yapı içerisinde çeşitli ulusal ve uluslararası kurumlar da önemli sorumluluklar almaktadırlar. Göçün yarattığı etkiler devletler tarafından çözülemeyecek boyutta olduğu zaman, ilgili kurum ve kuruluşların önemli derecede destek ve çalışmalarına ihtiyaç vardır. Yine bu çerçevede, bireyi bir kenara bırakmak yanlış olur. Birey, doğası gereği zaten devleti ve kuruluşları oluşturan yapı taşlarıdır. Bir bünyenin atomu gibidir bireyler. Bu yüzden bireysel farkındalık ve aktif bir katılım yine göçe dair vakalarda çözüme ulaşmak adına çok önemlidir.

Sonuç olarak sistem içerisinde yer alan her aktörün rolü ve aldığı sorumluluklar çok değerlidir. Birini diğerinden uzakta ayrı bir yerde tutmak olanaksızdır. En önemlisi de, bu aktörlerin süreç içerisinde dayanışma halinde olmaları ve sorunlara ayrıştırıcı bakış açısından uzak çözüm odaklı bir şekilde yaklaşmalarıdır.

 

Barış Can Sever

Mersin Kent Haber

Barış Can Sever

Barış Can Sever

DİĞER YAZILARI SEÇİM GECESİ NOTLARI Yanılsama Treni Küresel Gıda Politikası İçin Kapımızdaki Üç Büyük Tehdit Uzun Araya Eski Notlarla Bir Müdahale Dayanışma, Doğa ve Tesadüfün Ortasında Fosil Yakıt Projeleri Devam Ederken İklim Değişikliğinin Yerel Topluluklara Etkisi: Mersin’e Güncel Bir Bakış Öteki, Üzerine Birtakım Düşünceler Güneşli Günler Gelecek Mi? Dünya İklim Simülasyonu İzmir 2017 Türkiye Gençlik İnternet Yönetişimi Formu: YouthIGF2017 Türkiye Gençlik İnternet Yönetişimi Formu: YouthIGF2017 Mersin Enerji Forumu Sosyal Uyum Kampı: Benzerliklerin ve Farklılıkların İnsanları Bir Arada /Barış Can Sever Mekan, Düşünce ve Davranış / Barış Can Sever Küresel İklim Değişikliği, Kent ve Mimarlık Ankara İklim Simülasyonu Bir Şehrin Hayali Bir Parkın Hayali /Barış Can Sever Mülteci Çocukların Mutlu Günü Çok Taraflı Değerlendirme Toplantısı, Kanada Örneği ve Türkiye İçin Dersler BONN’DAN İLK İZLENİMLER: HOMO-SAPIENSLERİN İKLİM TEMSİLCİLERİ NEDEN BULUŞTU? Mersin, Çernobil’i Hatırladı, Akkuyu’yu Konuştu İklim Değişikliğinin Olası Sınıfsal Sağlık Sonuçları Is Capitalism Conservative? Kapitalizm Muhafazakâr mıdır? Müns-Müns-Müns Münster Media and Its Followers Medya ve Takipçileri Understanding the Populism with Philosophy (Popülizmi Felsefe ile Anlamak) Akköy (Mahallesi) İçin Kısa Bir Giriş Deniz Bulut ve Güneş Kınama/Üzüntü Hesapları
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA