DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Prof. Dr. Yusuf Zeren
Prof. Dr. Yusuf Zeren
Giriş Tarihi : 24-09-2021 21:04

ZOR ZAMANLARIN DOSTU DİKEY TARIM GÖRÜNÜR OLMAYA BAŞLADI

Küresel nüfus her yıl 83 milyon kadar artıyor, kırsal kesim boşalıyor, mega kentler kontrolsuz biçimde kalabalıklaşıyor, küresel nüfus 2050 de 10 milyara yaklaşacak.

Artan nüfusa paralel olarak gıda ihtiyacı da oransal olarak artıyor.

Buna karşın gittikçe şiddetini artıran iklim krizi nedeni ile yaşanan kuraklık, yetersiz sulamanın sebep olduğu verim düşüklüğü, tarımsal girdi fiyatlarının artışı, tarım topraklarının sürekli azalması, var olan tarım alanlarının da etkin biçimde değerlendirilememesi gıda tedarik güvenliğini tehlikeye sokuyor.

Yetersiz beslenen ve aç yatan çocukların sayısı her geçen gün artıyor.

İklim krizi, pandemi ve doğal afetler sebebiyle Mega kentleri besleyen kırsal kesimlerden gıda tedarikinde yaşanabilecek uzun süreli aksamalara karşı önlemler alınması artık ulusal güvenlik sorununa dönüşüyor. Paranız olsa bile gıdaya ulaşmak zorlaşabiliyor. Bazı ülkelerin 2020 yılında bu zorluğu yaşadıklarına tanık olduk.

Başta tahıllar olmak üzere tarımsal ihracatı sınırlamak, depolama kapasitelerini artırmak gibi önlemler giderek yaygınlaşıyor.

Ama günlük yaşamımızda vazgeçemeyeceğimiz, vitamin kaynağı olan taze sebze ve meyvelarin tahıllar gibi uzun süre depolanması mümkün değildir.

Her ne kadar düşünce ve ilk uygulamalar ABD'ye ait olsa da, 1980'li yıllardan itibaren nüfusu yoğun, tarımsal alanları yetersiz olduğu Japonya, Güney Kore, Taiwan ve Singapur gibi teknolojik düzeyi yüksek Doğu Asya ülkelerinde "Dikey Tarım" olarak isimlendirilebilecek bir tarımsal üretim şekli görülmeye başlanmıştır.

Japonya da bir üretici firma günde 30 000 adet marul hasat edbilecek düzeye

ulaşmıştır. Dikey tarım tesisleri diğer üretim ve hizmet yapıları gibi kentin bir bileşeni haline gelmeye başlamıştır.

Dikey tarım (vertical farming), yatay genişleme yerine, dikey büyüme ile alan kazanma ve endüstriyel 4.0'ın sağladığı tüm otomasyon imkanlarından yararlanarak kontrolu çevre şartlarında iklim krizi ve mevsim değişimlerinden etkilenmeden yılın 365 gününde üretim yapmayı sağlayacak bir tarımsal uygulamadır.

Dikey tarım, örtü altı yetiştiriciliğinden bütünüyle farklıdır. Seralarda gün ışığından yararlanılırken ve topraklı ortamda üretim yapılırken, dikey tarım uygulamalarında, çok katlı fabrika benzeri kapalı üretim ortamlarında LED yapay ışık desteği ile ve topraksız besin kültürü (hidroponik) ortamda üretim yapılmaktadır.

Dikey tarım uygulamaları kütlesel üretim yapılan geleneksel tarla ya da bahçe tarımı uygulamalarının bir alternetifi değildir. .

Ancak dikey tarım, çeşitli nedenlerle ileride yaşanabilecek bir gıda kıtlığına karşı donanımlı olmak, şimdiden üretim yetkinliği ve teknolojiler geliştirmek ve tabii ki geleneksel üretimle kalite ve maliyet avantajı sağlayacak bir düzeye erişildiğinde de alternatif bir üretim şekli olarak uygulamada yerini alacaktır.

Dikey tarım şimdilik daha çok yaprağı yenebilen yeşil sebzeler, çilek, domates ve benzeri ürünler için uygulanabilmektedir.

Dikey tarımın meyve üterimini de kapsayacak şekilde tarım 4.0 uygulamaları ile çok katlı kapalı seralar şeklinde kütlesel bir üretime evrilmesi de uzak bir olasılık değildir.

Geleneksel tarım ve örtü altı yetiştiriciliğine göre dikey tarım uygulamasının bazı avantajları şöyle sıralanabilir:

1-Kontrollü Işık, nem, sıcaklık, CO2 konsantrasyonu ve farklı bitki besin çözeltileri ile toprağa gerek kalmadan tavalar içinde her türlü iklim şartlarında yılda 365 gün üretim yapılabilmektedir. Üretim meteorolojik şartlardan bağımsızdır.

2-Üretim ortamı dışa kapalı olduğundan zararlı böcek, yabancı ot ve mantar hastalıklarına karşı korunumludur. Pestisit kullanımı gerekmemektedir. Bir çeşit organik üretimdir.

3-Buharlaşma tamamen kontrol altında olduğundan su tüketimi geleneksel tarıma göre %95 daha azdır. Bir kg sebze başına su tüketimi 2-4 litredir.

Türkiye'de tatlı su kaynaklarının %70'i tarım sektöründe kullanılmaktadır. Bu suyun da %60'ı israf edilmektedir.

4-Bitkinin farklı gelişim dönemlerinde ihtiyaç duyacağı LED aydınlatma ile istenen renk ve dalga boylarında ışık, nem, sıcaklık, ortam Ph derecesi, EC(electrical conductivity ve her türlü besin maddesi ve mikro elemetler ihtiyaçları kontrolü bir şekilde sağlanabildiğinden hasat süresi kısalmakta, açıkta üretime göre yıl içinde çok daha fazla hasat yapılabilme ve birim alandan daha fazla ürün alınabilmektedir.

5-Hasat edilen sebzeler üzerinde patojen ve benzeri dış kirlilik etmenleri olmadığından ve üretim tamamen hijyenik bir ortamda yapıldığından, ürünün raf ömrü daha uzun olmaktadır.

6-Üretim kent içinde yapıldığından soğuk zincire ve geniş lojistik imkanlara ihtiyaç duyulmamaktadır. Ürün besin değerini kaybetmeden en kısa sürede tüketiciye ulaştırılabilmektedir.

8-Dikey tarımın atık üretimi azdır ve çevreye zararlı etkisi düşüktür.

9-Geleneksel tarımda sıklıkla yaşanmaya başlanan doğal afetler ve diğer risklerden etkilenmez.

Dikey tarımın elbette yetersizlikleri ve uygulama zorlukları da vardır. Bunlardan bazıları:

1-İleri otomasyona dayalı bir üretim şekli olduğundan birim ürün başına enerji gideri oldukça yüksektir.

Üretim maliyetinin yarıya yakınını enerji giderleri oluşturmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanan ucuz yeşil enerji ile

desteklenmediğinde ekonomik değildir.

2-Yüksek teknolojiye bağımlı bir üretim şeklidir. Geleneksel tarım yapanlar bu sisteme kolay adapte olamazlar.

3-İlk tesis maliyeti otomasyon düzeyine bağlı olarak oldukça yüksektir. Ama zor zamanların dostu bir üretim şekli olduğu da unutulmamalıdır.

Bu olumsuzluklara rağmen Türkiye'de dikey tarım teknolojisi belli merkezlerde gelişmektedir.

Binlerce metrekare alanda anahtar teslimi tesisler kuracak yerli ve yabancı firmalar şimdiden pazarlama faaliyetlerine başlamışlardır.

Dikey tarım, hassas tarımdan sonra tarım teknolojilerinin yeni bir aşamasıdır.

Prof.Dr.Yusuf Zeren

Prof. Dr. Yusuf Zeren

Prof. Dr. Yusuf Zeren

DİĞER YAZILARI RUSYA’NIN NÜKLEER YAKIT İHRACATINA DOKUNULAMIYOR. İRAN UZUN BİR NÜKLEER SERÜVENDEN SONRA AMACINA ULAŞTI. NÜKLEER SİLAHI YOLDA. YAPAY ZEKANIN HANGİ YÖNE EVRİLECEĞİ KESTİRİLEMİYOR. GİDİŞAT KONTROL ALTINA ALINMAZSA DEMOKRASİ VE BİREYSEL HAKLAR BALTALANABİLİR. “İŞ İNSANI GÖZÜYLE EKONOMİ-DEMOKRASİ-SİYASET İLİŞKİLERİ”KİTABINDA MUSTAFA GÜLER’İN SORDUĞU ÜÇ ÖNEMLİ SORU VE CEVAPLARI. YENİLENEBİLİR KAYNAKLI ELEKTRİK YEŞİL HİDROJEN GAZININ EVLERE GİRMESİNİ SAĞLADI. HİDROJEN SANAYİMİZİ BİR AN ÖNCE KURMALIYIZ DÖRDÜNCÜ NESİL KÜÇÜK MODELLER REAKTÖRLER (SMR) TİCARİLEŞMEYE BASKAMİSTİR: SÜREÇTE GERİ KALMAMAK İÇİN TORYUM YAKİTİ REAKTÖR TASARIM CALİSMALARİ ULUSAL PROJE KAPSAMINA ALİNMALİDİR GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ İÇİN AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI VE TÜRKİYE YEŞİL MUTABAKAT EYLEM PLANI ÖNEMLİ BİR FIRSATTIR. MERSİN’İN BAŞARILI İŞ İNSANLARINDAN MUSTAFA GÜLER’İN “İŞ İNSANI GÖZÜYLE EKONOMİ-DEMOKRASİ-SİYASET İLİŞKİSİ” KONULU KİTABI ÜZERİNE KISA BİR DEĞERLENDİRME NÜKLEER ENERJİ VE DOĞALGAZIN AB’DE SÜRDÜRÜLEBİLİR YEŞİL YATIRIM KAPSAMINA ALINMASI HANGİ ÜLKELERİ SEVİNDİRDİ, HANGİLERİNİ ÜZDÜ? ÇIKARTILMASI GEREKEN DERSLER. DOĞALGAZ TEDARİKİNDE ARZ GÜVENLİĞİ SORUNU VE SANAYİ SEKTÖRÜNDE ÜRETİM KAYBINA SEBEP OLAN ELEKTRİK KISITLAMASININ NEDENLERİ SANAYİDE YEŞİL DÖNÜŞÜM ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDEN BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GLASGOW TARAFLAR KONFERANSINDA BEKLENEN KARARLAR ALINAMADI NÜKLEER ENERJİDE FRANSA ve ALMANYA KARŞI CEPHELERDE. AVRUPA BİRLİĞİ NÜKLEERE YEŞİL IŞIK YAKACAK MI? OPEC VE KÖMÜRCÜLER ENERJİ KRİZİNİ DERİNLEŞTİRİYOR. KÖMÜRDEN ELEKTRİK ÜRETİM MALİYETİ RÜZGAR VE GÜNEŞ MALİYETİNİN İKİ KATINA ULAŞTI. TÜRKİYE KÖMÜRDEN ÇIKMAYA HAZIRLANMALIDIR. YENİLENEBİLİR ENERJİ TAMAM, ŞİMDİ KARBONSUZLAŞTIRMA DESTEKLENMELİ. YERLİ BİR YEŞİL HİDROJEN SANAYİİ OLUŞTURMALIYIZ. YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAK GARANTİ (YEK-G) SERTİFİKALARI AB’YE İHRACATIMIZDA SINIRDA KARBON VERGİSİ SORUNUNU ÇÖZEBİLİR. SANAYİ SEKTÖRÜNÜN BEKLEDİĞİ TÜRKİYE YEŞİL MUTABAKAT EYLEM PLANI AÇIKLANDI SU AYAK İZİMİZ KAÇ NUMARA? DÜŞÜK KARBON AYAK İZİ KÜRESEL TİCARETTE ARANAN BİR ŞART OLMA YOLUNDA PLANLI ESKİTMENİN SONU, DÖNGÜSEL EKONOMİ VE ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ Pandemi, Tarım ve Gıda Tedarik Sisteminizi Gözden Geçirmek İçin İyi Bir Fırsattır Pandemi, Tarım ve Gıda Tedarik Sisteminizi Gözden Geçirmek İçin İyi Bir Fırsattır GREAT RESET (BÜYÜK SIFIRLAMA) COVID-19 SONRASI KAPİTALİZME ÇEKİ DÜZEN VERME PROJESİDİR. İMALATTA PLANLANMIŞ KISA ÖMÜR VE DÖNGÜSEL EKONOMİYE GEÇİŞ AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI VE SINIRDA KARBON VERGİSİ
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA