DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Prof. Dr. Yusuf Zeren
Prof. Dr. Yusuf Zeren
Giriş Tarihi : 17-11-2021 15:19

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GLASGOW TARAFLAR KONFERANSINDA BEKLENEN KARARLAR ALINAMADI

İskoçya’nın Glasgow kentinde 31 Ekim-12 Kasım tarihleri arasında devam eden “Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı”sona erdi.

Yoğun ilgi, katılım ve çabalara rağmen 197 ülkenin imzaladığı kararlar ve taahhütler yeterli bulunmadı.

Glasgow’da iklim aktivistleri kendi aralarında 200’den fazla alternatif toplantılar yaptılar.

Ancak, iklim aktivistlerinin baskı yapmak ve süreci etkilemeye çalışmak dışında karar alma mekanizmalarında yerleri yoktu.

Resmi oturumlarda politikacılar, Fortune 100 Ceo’ları, bankacılar, kömür ve petrol şirketleri temsilcileri iklim bilimcilerden çok daha kalabalık ve etkiliydiler.

ABD Konferansta başta Başkan Biden olmak üzere, önceki Başkan Obama ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen gibi güçlü bir ekiple temsil edildi.

Çin ve Rusya ise konferansa gerekli ilgiyi göstermediler.

Çünkü, Rusya dünyanın sayılı fosil yakıt ihracatı yapan ülkelerden biri, Çin ise en çok fosil yakıt tüketen ve en çok emisyon üreten bir ülke.

COP26’ya katılmaları pek de yararlarına olmayacaktı.

Konferansta alınacak en önemli kararın kömürden çıkış kararı olması beklenirken, Hindistan Çin’in de desteğiyle bu kararın alınmasını engelledi.

Kömürden “aşamalı çıkış kararı”yerine“aşamalı azaltma” kararı alındı.

Kapitalist dünyanın temsilcileri kriz mağduru yoksul ülkelerin zararlarını telafi edecek kararlara yeterli ilgiyi göstermediler.

İklim krizinin mağdur ülkelerde yarattığı kuraklık, doğal afetler, deniz seviyesinin yükselmesi ve yetersiz beslenme gibi sorunlara çözüm bulmak için daha önceki toplantılarda karar verilen 2025 yılına kadar her yıl 100 milyar dolar destek taahhütünün ilk yıllık tutarına bile ulaşılamadı.

Konferansın esas amacının iklim değişikliğini yavaşlatmak için fosil enerjinin yolunu kapatmak olduğu düşünülürken, fosil enerji temsilcileri bunun sanıldığı kadar kolay olmayacağını enerji sorunun sadece yenilenebilir enerji ile çözülemeyeceğini, daha uzun yıllar petrol ve doğal gaza ihtiyaç duyulacağı savını tekrarlamaktan vazgeçmediler.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Andülaziz bin Selman alınacak kararların enerji tedarik güvenliğini tehlikeye sokmaması, Paris kararlarında anlaşıldığı gibi fosil yakıtlar dışlanmadan tüm enerji kaynaklarında emisyon azaltımı çalışmalarının sürdürülmesi ile yetinilmesi gerektiğini savundu.

Arzulanan sonuçlar alınamadıysa da, gündelik hayatımıza olumlu etkisi olacak bazı kararlar alınabildi.

Bunlardan önemli bazıları:

-Emisyonların azaltılmasında yine de bir ilerleme sağlanabildi. Ülkelerin çoğu ulusal niyet beyanlarında daha önce bildirdikleri emisyon azaltma miktarlarını daha aşağıya çekeceklerini beyan ettiler.

Çünkü iklim bilimciler, son yayınlanan IPCC raporunda halen ülkelerin verdiği ulusal niyet beyanlarındaki azaltım değerleriyle Paris Anlaşmasında kabul edilen dünya sıcaklık artışını 1,5 derece sabit tutmanın mümkün olmayacağını ve bu değerin 2,4 derece ve üzerinde olacağını savundular.

Katılımcı ülkeler, dünya'nın ısınmasını 1,5 derecede sabit tutma hedefini ulaşılabilir kılmak için 2022'de emisyon azaltma planlarını görüşmek üzere yeniden bir araya gelmeye karar verdiler.

Bu ulusal niyet beyanlarını yeniden görüşme kararı umut vaad eden bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Çünkü, normalde COP toplantıları 5 yılda bir yapılıyor.

-Daha önce de ifade edildiği gibi, 2030’lu yıllara kadar kömürden aşamalı çıkış kararı alınması beklenirken, Çin ve Hindistan gibi en büyük kömür tüketicilerinin etkisiyle kömürden çıkış yerine kullanımını azaltma kararı alındı.

-Bu konferansta da iklim krizinin yaratıcısı zengin ülkeler sorumluluklarını görmezden gelmeye devam ettiler.

Gelişmiş kapitalist ülkelerin Sanayi Devrimi’nden bu güne kadar fakir ülkelere (özellikle ada ülkelerine) verdiklerİ iklim hasarını tamir etmek için ellerini ceplerine sokma zamanı çoktan geldiği halde, aktivistlerin tüm çabalarına rağmen bu konuda arzulanan taahütleri vermediler.

-Müzakarelerdeki önemli bir ilerleme de “Paris Kural Kitabı”nın tamamlanması oldu.

Ülkelerin Paris Anlaşması kapsamında belirledikleri emisyon azaltım hedeflerine nasıl ulaşacaklarını belirleyen ve karbon kredisi işlemlerinin nasıl gerçekleşeceğine yönelik çerçeveyi belirleyen 6’ıncı madde için çerçeve oluşturan kural kitabının tamamlanması ile Paris Anlaşması da tam olarak işlerlik kazanmış oldu.

-COP26’da yaklaşık 130 trilyon dolarlık özel fonları yöneten 400’de fazla finans kuruluşu yeşil dönüşüm için daha fazla kredi imkanı sağlayacaklarını vaad ettiler fakat, fosil kaynak yatırımlarına kredi vermeyeceklerini sadece alçak bir sesle ifade ettiler.

-COP 26’da çok sayıda ülke, elektrikli araç kullanmayı artırımını ve sıfır emisyonlu elektrikli otobüs ve kamyon kullanmayı kabul ettiler.

Konunun uzmanları önümüzdeki 5 yıl içinde aynı güçteki elektrikli araçlarla benzin ve dizel araçların satış fiyatlarının birbirine yakın olacağını savundular.

Elektrikli araç kullanımında beklenen yararın sağlanabilmesi için bataryaların şarjında kullanılan elektriğin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması gerektiğine de dikkat çekildi.

-Binaların yapımında kullanılan başta çimento ve demir olmak üzere tüm inşaat malzemelerinin üretiminde yenilenebilir enerji kullanılması,

elektrik ve sıcak su temininde güneş panelleri ve kollektörlerden yararlnılmasını, daha yeşil binalar üretilmesi, ısı pompalarından yararlanılması konularında da görüş birliğine varıldı.

Aşırı yağışların sele dönüşmemesi için kentlerde yeşil alanların artırılması, aşırı ısınmayı önlemek için yeşil çatılar oluşturulması, kasırga ve benzeri doğal afetlere karşı daha uygun ve dayanıklı konutlar yapılması konularında anlaşıldı.

- Ormansızlaşmanın önlenmesine destek için“Glasgow Liderler Orman Bildirgesi”ne 100’den fazla ülke imza attı.

Şurası bir gerçek ki, iklim aktivistlerinin takdiri hak eden baskısı ve çabası olmasaydı bu kararların alınması da mümkün olmayabilirdi.

Hakkaniyet gözetilerek gerçekleştirilecek küresel yeşil dönüşüm başarılabilirse, bu kapitalizmin yeniden girdiği krizden çıkış için de aranan bir çözüm olabilir.

Prof.Dr.Yusuf Zeren

Prof. Dr. Yusuf Zeren

Prof. Dr. Yusuf Zeren

DİĞER YAZILARI RUSYA’NIN NÜKLEER YAKIT İHRACATINA DOKUNULAMIYOR. İRAN UZUN BİR NÜKLEER SERÜVENDEN SONRA AMACINA ULAŞTI. NÜKLEER SİLAHI YOLDA. YAPAY ZEKANIN HANGİ YÖNE EVRİLECEĞİ KESTİRİLEMİYOR. GİDİŞAT KONTROL ALTINA ALINMAZSA DEMOKRASİ VE BİREYSEL HAKLAR BALTALANABİLİR. “İŞ İNSANI GÖZÜYLE EKONOMİ-DEMOKRASİ-SİYASET İLİŞKİLERİ”KİTABINDA MUSTAFA GÜLER’İN SORDUĞU ÜÇ ÖNEMLİ SORU VE CEVAPLARI. YENİLENEBİLİR KAYNAKLI ELEKTRİK YEŞİL HİDROJEN GAZININ EVLERE GİRMESİNİ SAĞLADI. HİDROJEN SANAYİMİZİ BİR AN ÖNCE KURMALIYIZ DÖRDÜNCÜ NESİL KÜÇÜK MODELLER REAKTÖRLER (SMR) TİCARİLEŞMEYE BASKAMİSTİR: SÜREÇTE GERİ KALMAMAK İÇİN TORYUM YAKİTİ REAKTÖR TASARIM CALİSMALARİ ULUSAL PROJE KAPSAMINA ALİNMALİDİR GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ İÇİN AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI VE TÜRKİYE YEŞİL MUTABAKAT EYLEM PLANI ÖNEMLİ BİR FIRSATTIR. MERSİN’İN BAŞARILI İŞ İNSANLARINDAN MUSTAFA GÜLER’İN “İŞ İNSANI GÖZÜYLE EKONOMİ-DEMOKRASİ-SİYASET İLİŞKİSİ” KONULU KİTABI ÜZERİNE KISA BİR DEĞERLENDİRME NÜKLEER ENERJİ VE DOĞALGAZIN AB’DE SÜRDÜRÜLEBİLİR YEŞİL YATIRIM KAPSAMINA ALINMASI HANGİ ÜLKELERİ SEVİNDİRDİ, HANGİLERİNİ ÜZDÜ? ÇIKARTILMASI GEREKEN DERSLER. DOĞALGAZ TEDARİKİNDE ARZ GÜVENLİĞİ SORUNU VE SANAYİ SEKTÖRÜNDE ÜRETİM KAYBINA SEBEP OLAN ELEKTRİK KISITLAMASININ NEDENLERİ SANAYİDE YEŞİL DÖNÜŞÜM ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDEN NÜKLEER ENERJİDE FRANSA ve ALMANYA KARŞI CEPHELERDE. AVRUPA BİRLİĞİ NÜKLEERE YEŞİL IŞIK YAKACAK MI? OPEC VE KÖMÜRCÜLER ENERJİ KRİZİNİ DERİNLEŞTİRİYOR. KÖMÜRDEN ELEKTRİK ÜRETİM MALİYETİ RÜZGAR VE GÜNEŞ MALİYETİNİN İKİ KATINA ULAŞTI. TÜRKİYE KÖMÜRDEN ÇIKMAYA HAZIRLANMALIDIR. ZOR ZAMANLARIN DOSTU DİKEY TARIM GÖRÜNÜR OLMAYA BAŞLADI YENİLENEBİLİR ENERJİ TAMAM, ŞİMDİ KARBONSUZLAŞTIRMA DESTEKLENMELİ. YERLİ BİR YEŞİL HİDROJEN SANAYİİ OLUŞTURMALIYIZ. YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAK GARANTİ (YEK-G) SERTİFİKALARI AB’YE İHRACATIMIZDA SINIRDA KARBON VERGİSİ SORUNUNU ÇÖZEBİLİR. SANAYİ SEKTÖRÜNÜN BEKLEDİĞİ TÜRKİYE YEŞİL MUTABAKAT EYLEM PLANI AÇIKLANDI SU AYAK İZİMİZ KAÇ NUMARA? DÜŞÜK KARBON AYAK İZİ KÜRESEL TİCARETTE ARANAN BİR ŞART OLMA YOLUNDA PLANLI ESKİTMENİN SONU, DÖNGÜSEL EKONOMİ VE ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ Pandemi, Tarım ve Gıda Tedarik Sisteminizi Gözden Geçirmek İçin İyi Bir Fırsattır Pandemi, Tarım ve Gıda Tedarik Sisteminizi Gözden Geçirmek İçin İyi Bir Fırsattır GREAT RESET (BÜYÜK SIFIRLAMA) COVID-19 SONRASI KAPİTALİZME ÇEKİ DÜZEN VERME PROJESİDİR. İMALATTA PLANLANMIŞ KISA ÖMÜR VE DÖNGÜSEL EKONOMİYE GEÇİŞ AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI VE SINIRDA KARBON VERGİSİ
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA