DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Salih A. Pala
Salih A. Pala
Giriş Tarihi : 26-12-2021 15:41

Ahmet Yeşil İle Miami Tataristan Mersin Yeni Yıl Söyleşisi

Ünlü ressam Ahmet Yeşil, Tataristan'ın Başkenti Kazan ve ABD'nin Florida Eyaleti'ne bağlı Miami kentinde kasım 2021'de gerçekleştirdiği sergileri, tanık olduğu olayları, durumları, gözlemleri, sanat ilgili düşünceleri ve Mersin için özlemlerini söyleşimizde dile getirdi.

Ülkemizin ve Mersin’in dünyaca ünlü ressamı Ahmet Yeşil, bu yılın (2021’in) son çeyreğinde Tataristan’ın başkenti Kazan ve ABD’nin Florida Eyaletinin dünyaca ünlü kumsallarının yer aldığı Miami sergileri dönüşü, ayağının tozuyla gerçekleştirdiğimiz adının verildiği Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi’nde Ahmet Yeşil Sanat Galerisi’nin açılışının 1. yıldönümünde sanat dostlarının tebrikleri altında gerçekleştirdiğimiz, ilginç anılarla dolu söyleşisinde sanatçımız sergilerini değerlendirdi. Çağdaş toplumların sanata ve sanatçıya neden bu kadar çok değer verdiğini sorgularken; kentler, kent müzelerin kent belleği için olmazsa olmazı olduğuna dikkat çeken Ahmet Yeşil, Mersin tüm zenginliğiyle bunu çoktan hak ettiğini, bunu başarabilecek entelektüel insan yapısıyla bu kapıları hızla açacak projelerin hayata geçirilmesi arzusunu dile getirdiği  “Yeni Yıl Söyleşimizi” sizlerle buluşturuyorum.

Mersin’den dünyaya açılan, yurtdışı ve yurtiçi yüzlerce açtığı sergilerle ışıldayan sanatçısı ressam Ahmet Yeşil, 2021’in Kasım ayında kısa aralıklarla başarıyla gerçekleştirdiği iki sergiyi sizler için değerlendirdi.

Ahmet Yeşil, “Yurtdışı iki sergim oldu arka arkaya, İlk sergi Rusya’nın Özerk Bölgesi Tataristan’ın Başkenti Kazan’da  “Sesler ve İzler” adlı resim sergimin Çağdaş Resim ve Heykel Müzesi’nde  16 Kasım 2021’de muhteşem bir açılışı yapıldı. Sergim 16 Ocak 2022’ye kadar devam ediyor. Çağdaş Resim ve Heykel Müzesi’ndeki sergim sanat yaşamımın en önemli sergilerinden biriydi.

Hem sanat çevreleri hem de koleksiyonerlerin ilgisini çektiği gibi, resmi kurumların yöneticilerinden de büyük ilgi gördü.

Bu sergimde Tataristan Özerk Bölgesi Cumhurbaşkanının Rüstem Minnihanov’un mektubu okundu.  Kazan Başkonsolosumuz İsmet Erikan’ın da katıldığı Tataristan Meclis Başkan Yardımcısı sergimin aşılışını yaptı. 

 Her yönüyle canlı, heyecanlı bir sergi oldu. Benim orada bulunduğum süre içinde her gün tüm basın kuruluşlarında, televizyonlarda olsun gazetelerde olsun hepsinde röportajlarımız yayınlandı. Sergiyle ilgili geniş bir basın toplantısı düzenlendi. Ahmet Yeşil sergiyi değerlendirirken “Ülkemiz tanıtımı için çok yararlı oldu.”

Ahmet Yeşil, Kazan’da Sanat Sanatçı ve Sergiler:

“Kazan’daki Çağdaş Resim ve Heykel Müzesi’nde sergiye katılmak gerçekten çok zor. Her sanatçının kabul edildiği bir sergi değil, kuralları ilkeleri olan, özgünlüğü, seçimlerinde akademisyenlerin çok özen göstermeleri, yapısıyla da farklılık gösteriyor.

Tataristan’daki Yaşadığı İlginç Anları

Kazan’ın en büyük müzelerinin birini gördüm. Bizi müze müdürü gezdirdi. Tarihi yapısı dikkat çekerken tarihi binayı çok iyi korumasını bilmişler. Kentteki eski binaların hepsi müze şeklinde sanat mekânı haline getirilmiş. Bizi gezdiren müze müdürü sanatçılarını tanıtırken ilahi bir şey anlatıyor gibi kendinden geçiyorlar.

Müzede onlarca sanatçı ait heykeller var.  27 yaşında yaşama veda eden genç şair Abdullah Tugay’ı o yaşta “ulusal şair” ilan etmişler, genç şairin müzenin farklı yerlerinde heykelleri yer alıyor.

Sanatçılarını yaşatmasını biliyorlar değerlerini de. Sanatçılarına inanılmaz ilgi gösteriliyorlar.

Ahmet Yeşil, “Bizleri Kendilerinde Biri Olarak Görüyorlar”

Kentin dolaşımı çok rahat, trafik çok sakin, kent kar altında ama sessiz.

Türkiye’den gelen insanlara ayrı bir ilgi ayrı bir sevgi gösteriliyorlar.  Biz çok özel ilgi gördük. Türk olduğumuzu anladıklarında andan itibaren müthiş bir ilgi, büyük bir sevgi yaşadık.

İnsanları çok samimiler, samimiyetlerinden oldukça etkilendik, bizi kendilerinden biri gibi gördüler. Bize Ahiska Türkü bir rehber eşlik etti. Onunla çok sohbetlerimiz çok oldu. Onun ailesinden biri gibi ondan yakın gördük.

Özellikle sergimin açılışına gelen konuklar gerek salonda olsun gerekse salon dışında her yerde bize çok ilgi gösterildi. Türkiye’den gelenlere ayrı bir yakınlık duyuyorlar.

Sanatın gelişmesinde sanatçılarla içli dışlı olmaları beni çok etkiledi. Sanata arzu edilen gerekli yakınlığın gösterilmesi, sanatın gelişmesi için çok önemli olduğuna burada tanık olduk.

Kazan Başkonsolosumuz İsmet Erikan bizimle çok yakından ilgilendi. Çok büyük desteğini gördük.

Başkonsolosumuzun sanatçılara gösterdiği ilgi çok büyük. Türkiye’den gelen sanatçıların Tataristan’a geliş gidişlerini Dışişleri Bakanlığı kanalıyla organizasyonları sağlamada her konuda yakından ilgileniyor.

Kazan’da Ahmet Yeşil’den İlginç Kremlin Gezisi;

Beni etkileyenlerden bir olayı anlatmak isterim. Bizim için önceden bir program yapmışlar.  İlk gün konuk olarak bir operaya gittim. Tarihi mekânda G. Verdi’nin “Aida” operasını izledik. Müthiş bir ilgi vardı. Salonu dolduran gençleri göreceksiniz kapılara yığıldılar. Nasıl öyle bir ilgi. Salona mı bakacaksın sahneye mi. Müthiş bir duygu bu atmosferde operayı izlemek.

İkinci gün farklı bir organizasyon düzenlediler bizim için. Sinema Oskarları almış film müzikleri konserine götürdüler. Kazan’ın önemli bir kadın piyanisti ve ona eşlik eden üç tane keman bir tane viole bir de viyolonsen eşliğinde müthiş bir konser izledik.

Yöre insanları sanatsal anlamda eğitimli. 

Kazan’da Okullar:

Kazan’ın bazı okullarını gezdik. Güzel sanatlar lisesini, Güzel Sanatlar fakültesini gezdik. Okulları tarihi mekanlardan seçmişler, eğitim bu binalarda veriyorlar. Tarihle bağlarını koparmadan iç içe yaşıyorlar, yaşatıyorlar. Bu tarihi binalarda sanat eğitimi sürdürülüyor.

 Sanatsal anlamda güçlü bir alt yapıları var. Kendi sanatçılarını çok iyi tanıyorlar, sanatçılarına büyük saygı gösteriyorlar.

Toplumsal yaşama eğitimin kattığı fevkalade bir güzelliği yaşıyorsunuz.

Buranın insanlarını çok sevdim. Sanata, sanatçıya ve kültüre sahip çıkmalarına çok sevindim.

Tarihi mekanların kapıları sanatçılara ardına kadar açık, tarihlerine sanatçılarına sahip çıkmalarına gıpta ettim. Sanatçılarından söz ederken İlahi bir şeyden sanki bahsediyorlar. Onların bu takdirlerine bayıldım. Umarım bizim ülkemizde de sanatçıya destekleri böyle olur.

Sanata verilen değer bir toplumun gelişmişliğinin en açık göstergesi. Bunu Kazan’ın  her yerde tanık olduk,  her an duyumsadık.

Tataristan, petrol bulunduğu için zengin bir bölge.

Ahmet Yeşil’in Kremlin Ziyareti;

Kazan’dan Kremlin’e götüreceğiz dediler. Kremlin nerede biz neredeyiz. Sonradan öğrendik ki Kremlin nerede olduğunu? Tepede bir kale, her yer tarihi mekanlarla dolu. Tepe tamamen sanat için kapatılmış.  Tarihi, doğal sanat mekânı.

 Neden Kremlin diyorsunuz sorusuna ilginç bir cevap alıyorsunuz: Burası Rusya’nın ilk başkentiymiş. İlk kez Kremlin bu tepede kurulmuş. Herkesin bildiği gibi Moskova’da. Tarihi bir camisi var, kilisesi var, yaşam alanları var, aradığınız her şey var.

Biri camiden çıkıyor, biri kilisesinden.  İnsanlar inanç olarak iç içe yaşıyor.  Kimse kimsenin inancıyla ilgilenmiyor. Tüm inançlara saygı gösteriliyor.

Kazan’daki sergi açılışımızdan sonra Mersin’e döndük.”

Daha yol yorgunluğunu Mersin’de  atamadan Florida Eyaleti’ndeki Dünya Sanatçılarının buluştuğu Miami Sergisi Yolculuğu Başlıyor

“Bir hafta bile kalmadan Mersin’den ABD’nin Miami’ye Art Basel Week Scope uluslararası sergi fuarına katılmak için gittik.

 Miami’deki sergi dünyanın en büyük sergi fuarı olarak biliniyor. Her sanatçının kabul edilmediği bir sergi fuarı.

 Önce dosyanızı veriyorsunuz, dosyanız kuruldan geçerse sergiye kabul ediliyorsunuz.

Dosyamızın kabul edilmemizin ardından sergi çalışmalarına başladık, sergime hazırladım.

 30 Kasım 2021’de Miami Art Basel Week Scope’de sergimin açılışı yapıldı.

Açılış müthişti. Yapıtlarım büyük bir ilgi gördü. Bu etkinlik, sanatçıya uluslararası sanat platformlarda kendini tanıtma şansı veriyor. Bu fuarda ülkeni tanıtıyorsun, ülkenin sanatını tanıtıyorsun. Sanatçıların kendilerini tanıtmak için uluslararası büyük bir fırsatı yakalıyorsunuz. Ben de ülkemin tanıtımında önemli bir tanıtım propagandası yapmış oldum.”

Ahmet Yeşil iki sergiyi kısaca değerlendirirken, ”Her yönüyle iki serginin arka arkaya gelmesine rağmen, sanatın bize verdiği güçle iki sergiyi de istediğim gibi başarılarla tamamladım.”

Miami Resim Sergisinde Neler Oldu?

“Miami’de sergilenen yapıtlarım  koleksiyonerler  tarafından büyük ilgi çekti. Büyük ihtimalle sergilenen bu eserlerim Amerika’da kalacak.

Koleksiyonerler tarafından eserlerimin Amerika’nın değişik kentlerinde sergilenecek olması biz sanatçılar için çok önemli, çok değerli.

Miami’deki sergide insanlar sel gibi akın etti.  Sergiye giriş ücretli ama sergiye gelen insanları ekonomik yönden etkilemiyor.

Sergime geldiğim gün, kalabalıktan fuar alanına giremedim. Yoğun bir ilgi vardı.  Büyük bir izdiham yaşadım.”

Kumsalda Eşsiz Güzelliği ile Bir Miami

“Miami’nin eşsiz kumsalında bir sanat mekânı kurmuşlar.

Kumsalın hemen yakınından bir yol ile sergiye gidiyorsunuz. Yoldan salonun kapısına kadar uzun bir kuyruk vardı.  Art Basel Week Scope sergiler fuarı deniyor.

 Çok kalabalıktı. Girmek imkansızdı. Benim şansım benimle özel ilgilendikleri için girebildim. Bu yüzden rahat girip çıktım.

İnanılmaz bir sanat toplumu potansiyelleri var. Sergiye gelenler özel geliyorlar, arkadaşlarıyla, gruplar halinde geliyorlar. Dünyanın dört bir yanından koleksiyonerler geliyor. Gelenler arasında çok özel koleksiyonerler, çok özel sanat insanları var. Ülkemizden de  gelenler olmuştu.

Toplumunun sanata göstermiş olduğu ilgisi hoştu. Bizi de heyecanlandırıyordu.”

Miami, Bizim Mersin’e Benziyor;

“Miami’ye baktım şöyle bir; dikkatimi çeken şey bizim Mersin’imize çok benziyor olması. Miami Kumsalları 60’lı 70’li yıllardaki Mersin sahillerini andırıyor. Beton yığınlarına çevirmediğimiz o yılların izlerini taşıyordu.

Kendi kendime sordum; burada Mersin’in o nostaljisine mi kaptırdım kendimi.”

Kent Markası Nasıl Oluşturulur?

“Marka yaratmak çok önemli. Marka yaratacağımıza kentimizi beton yığınına çevirdik. Miami kumsallarında tek bir çivi çakılmadığını gördüm. Sergi fuarını kumsalın yanında doğaya ve çevreye zarar vermeden  büyük bir çadır gibi tasarlamışlar.

Marka yaratmasını biliyorlar. Bizim 60’lı 70’li yılların Mersin’inden Miami’nin hiç farkı yok. Oraları görünce Mersin’imiz için çok üzüldüm. Kentin kumsalları bakir alanları beton bloklarına çevrildi. Betonlaşmayı kentleşme zannettiler. Bu yüzden Mersin’in o doğal güzellikleri üzerinden bir Mersin markası yaratamadık. Şimdi marka yaratmaya çalışıyoruz.”

Miami Çevresine Yaptığı Gezilerinden Notlar

“Miami’den başka bir yere de gittim. Özellikle ilgimi çeken tropikal bir orman vardı. Burada kurulan koskoca kent. Bu kentteki evlerin bahçeleri çok ilgimi çekti. Tropikal ağaçlarla iç içe evler, bahçeleri ormanın doğal yapısında ağaçlar yerlerini koruyor.

Bu kentte tek beton bina görmedim. Kafeleri, barları, hep ahşaptan.  Bu güzellikleri dikkatimi çekti.”

Ahmet Yeşil, “Mersin Çağdaş Sanat Kenti Neden Olmasın?

“Ülkemizin de çağdaş sanat müzelerine ihtiyacı var. Bu çok önemli bir konu. Çağdaş toplumlardan söz etmek için sanat mekanlarının olması gerekiyor.  

Mersin’de yeni açılan (Yenişehir Ahmet Yeşil Sanat Galerisi gibi) sanat galeriler gibi pek çok yeni sanat mekanlarına ihtiyaç var. Tarihi mekanlarıyla Mersin’in büyük bir potansiyeli var. Bu mekanlar sanatın ve sanatçının emrine sunulmayı bekliyor.”

Büyükşehir’in Çağdaş Sanat Müzesi kurulması ile ilgili böyle bir atılımı var, projesi var.

Artık kentimizin çağdaş sanat müzelerine ihtiyacı var.  Sanat toplumundan söz edebilmek için sanat mekanlarının işlevsel hale gelmesi, buradaki sanat galerisi gibi (geçen yıl Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi sanat mekanında açılan Ahmet Yeşil Sanat Galerisi ve Yenişehir Sanat Galerisi gibi) topluma kazandırılmış olması lazım.

Mersin’in büyük bir sanat potansiyeli var. İnsan olarak da entelektüel bir potansiyeli var. Bu yapısıyla müzelere, sanat mekanlarına ihtiyaç var. Sadece görsel sanatlar, plastik sanatlar değil,  edebiyat olsun, şiir olsun her alanda sanat mekanlarına ihtiyaç var. Küçük tiyatro sahneleri, edebiyat odaları, şiir odaları, buna benzer alanları kompleksler içinde yer almalı. Büyük sanat yapıları içinde, müzeler içinde de yer almalı. Artık bize sorarlarsa bu konularda fikrimizi söyleriz,  Elimizden geldiği kadar yardımcı oluruz. Yeni yılda bunları diliyorum.

Ahmet Yeşil’in Yeni Yıl Mesajı;

“Yeni yılda ülkenin ekonomik durumu belli, insanlarımız büyük bir sıkıntı yaşıyor. Doların artmasıyla gençlerimizin malzeme alımlarını güçleştiriyor, aksatıyor. Sanatsal çalışmaların yapabilmesi malzemelerin alabilmelerine bağlı.

Öncelikle, gençlerin sanatsal çalışmalarını başarıyla yapabilmeleri için olanaklar yaratılmasını isterim.

Çağdaş bir toplum yaratmak için gençlerin eğitimi çok önemli. Gençler bizim geleceğimiz.

İkincisi ise kent boyutunda bize “sanatçılara” müjdeler bekliyorum.

Yeni yılda Mersin’in bir Çağdaş Sanat Müzesi’ne kavuşmasını diliyorum.  Kim yaparsa yapsın. Kent için çok önemli, çok değerli. Bunu yapanların önünde şapka çıkarırım.”

Mersin İçin Ahmet Yeşil’in Uhdesi ?

“Mersin için müzeler, çağdaş sanatlar müzeleri kurulmalı, yeni sanat mekânları açılmalı.

 Kentin güzellikleri, zenginlikleri tek başına para etmiyor. Ekonomik olarak ne kadar zengin olursanız olun; kent, müzeleriyle, sanatsal ve kültürel mekanlarıyla zengin olur. Atık bu mekanlara sahip bir Mersin olmasını istiyorum.”

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

Salih A. Pala

Salih A. Pala

DİĞER YAZILARI Sümerbank Çocukları ZAMAN ZAMAN İÇİNDE Bir Zamanlar İlham Vermişti Florida Maimi Kazan ve Ahmet Yeşil İyiliğin Yazılmamış Bir Öyküsü Tam Kapanma Güncesi GÖBEKLİTEPE, SONSUZ BAHAR Ahmet Ümit Aloğlu, Nazım'ın Şiirinin Biçimsel Özellikleri Üstüne Bir Deneme Kitabını Yayınlandı BİZE KIRMIZI KART AŞISI Kasiyer Kadın, Kadına Şiddette Göz Yummadı BOĞAZİÇİ, BODRUM’UN BALIKÇI ŞİRİN KÖYÜ ALIŞ VERİŞ MERKEZLERİ TAMAM DA YA ÇARŞI MERKEZLERİ SÜPER MARKET ÇALIŞANLARI EK MESAİ SAATLERİYLE CANINDAN BEZDİ Mersin Bir Nisan Şakası Yaşamın Anlamını Keşfetmek Mersin'de Üç Sevdalı Sevdanız Mersin Olmalı MERSİN Bayramda Mersin Sahilleri Çifte Bayram Yaptı Belki de Bir Bayram Yaşıyoruz GÖBEKLİTEPE HARRAN,HARRAN GÖBEKLİTEPE Portakal Çiçeği Karnavalı Adana'dan Çukurova'ya Mersin’de Seçim Kazanmanın Matematiği Narenciye Festivali Mersin'e Nimettir GÜLNARLILAR GÜLNAR'DA YOKTU Şimdi Ne Olacak /Salih A. Pala Mersin’de Listelere Tepki Mersin’in Üç Sevdası / Salih Pala (makale) ÖZLEDİM / Salih A. Pala Şiiri Mersin Antik Kilikya Limanları Gün Işığına Çıktı Yeniyıl Dünyamıza Yeni Bir Umut Olsun Mersin Acısıyla Tatlısıyla 2017 Dünyanın En Kötü Seçimleri Bir Mektup Okuyana /Salih A. Pala Müziğin Kalbinde Şaymana Varlık Nedenimiz/Salih A. Pala Mersin’i Yeniden Okumak Yaşama Bir Gülümseme YETER ARTIK ! Salih Pala Yaşamın Öyküsü Ne Mersin sevdanızı ; GÖSTERİN Mersin’de Yaşananlar ve Sel Felaketi Hayat İki Kişiliktir Mersin'i Yaşayabilmek Mersin’de Sanatı Tartışmak Bayramı Sevgiyle Kutlamak Mersin'den Afyon Kocatepe'ye Zafer Yürüyüşü Yaşa(ma)k ZamaN
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA