DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Prof. Dr. Ahmet Özer
Prof. Dr. Ahmet Özer
Giriş Tarihi : 27-09-2020 13:53

HAYATTAN DERSLER...!

Yüzyıllar boyu tartışılmış, yaşamın amacı nedir diye. Sonunda  yaşamın anacının mutlu olmak olduğu üzerinde büyük çoğunlukla mutabakat sağlanmış. Buna karşı çıkanlar sa yok değil. Misal, mutluluk uzaktaki bir hayaldir, diyor Schopenhauer. Gerçek olan acı ve ızdıraptır. Yaşamın amacı çok mutluluk aramak yerine az acı veren bir yaşam sürmek olmalı. Bunun için dış zenginlikten ziyade iç zenginliğe önem vermeli insan; o yüzden kendi karakterine uygun amaç(lar) belirle ve kendini ona doğru gerçekleştir. 
 
Fakat bu yaklaşımlara rağmen mutlu olmak peşinde koşmayı hiç bir zaman bırakmamış insanoğlu. Mutluluğun panzehirleri olduğu gibi zehirleri de vardır. Ne mutlu ederden çok ne mutsuz edere biraz bakalım.
 
Misal kıskançlık. Kıskançlık mutluluğun en büyük düşmanıdır. Mesela başkasının mutlu olması sizi rahatsız ediyorsa asla mutlu olamazsınız.
 
Bir başka zehir, tatmin olmak için kamçılarıyla dizginlenemeyen bir atı sürer gibi sizi süren arzular. Arzuların esiri olmak da mutsuz eder insanı. Hayat arzunun peşinden oradan oraya sürüklenerek geçmemeli, yapabileceklerini isteyerek yapmalı insan, gerektiğinde acıyı da çekmeli. Dostoyevski acı yoksa mutluluk yok, der. 
 
Özellikle acıyı çocuklardan saklamak onlara yapılabilecek en büyük kötülüktür. Çünkü doğal seyri içinde acıyı öğrenmeyen çocuk daha sonra acıyla karşılaştığında büyük travmalar geçirir.
 
Karmaşık düşünme biçimi de mutsuz eder. Genelde bir çok şeyi bir arada düşünmek zihni bulandırır ve insanı mutsuz eder. O yüzden düşüncelerimizin çekmeceleri olmalı; birini açtığımızda diğerini kapatmalıyız.
 
Para pul, mevki makamla mutlu olmaya çalışmak konjonktürel bir şey, zamanla mutlu olmaktan çok mutsuzluk verirler insana. O yüzden dış değil iç zenginlikte aramalı mutlu olmayı, kendi içine dönmeli, kendisi ile hasbıhal etmeli arada insan. 
 
Hastalık mutsuzluktur. Bu Korona musibeti toplumu topyekün mutsuz etti. Mutluluğun onda dokuzu sağlıktan kaynaklanır, ve mutlu olmak büyük oranda kendine yetebilmektir. 
 
Geniş çaplı planlar, yüksek beklentiler de mutsuz eder. Beklenti(ler) azaldıkça mutlu olma şansı artar. Daha çok zenginlik, daha yüksek makam, daha fazla güç peşinde koşmak mutsuz eder. Bu manada var olmadan varlıklı olmaya soyunanları günün sonunda hüsran bekler.
 
Başka;
Yukarıda hep negatifleri vurguladık, şimdi biraz da pozitifler üzerinde duralım. Şimdi size bir yol haritası sunayım, bakalım beğenecekmisiniz. (Sizin de önerileriniz varsa katkıda bulunabilirsiniz)
 
Güne erken başlayın, sağlıklı beslenin, sosyal ilişkileri ihmal etmeyin, yaratıcı hobiler edinin, sağlıklı ve seviyeli iletişim kurun ve basitçe yaşayın. Ne demek istediğimi biraz açayım. 
 
Sondan başlayalım. Doğru insan geliştirir, yanlış insan dibe çeker. O yüzden kaliteli ilişkiler kurmak kaliteli bir yaşam için çok önemlidir.  
 
ZİYARET, ZERAFET, ZİYAFET
Dostlara “üç z“ diye formüle ettiğim bir tavsiyem var: Ziyaret, zarafet, ziyafet. 
 
İnsan dostlarını ve yakınlarını daima ziyaret etmeli, ilişkilerinde zarif olmalı ve dostlarına ziyafet vermeli, davetlerine katılmalı, dostlarıyla yiyip içmeli. Arkadaşlık güzeldir, yiyip içmekle daha güzelleşir derdi, rahmetli babam. 
 
Tabi yiyip içmekten bahsederken sağlıklı beslenmeyi elden bırakmamak gerekir. Sağlıklı beslenmek için, ben derim ki üç beyazdan (şeker, un ve tuzdan) uzak durun. (Belli bir yaştan sonra, çok yemek yeme, mümkünse sofradan biraz aç kalk, yerken su içme, sair zamanlarda çok su tüket, çok hareket et. Organik sebze ve meyveleri tercih et, sudan, ayrandan ve doğal maden suyundan vazgeçme.)
 
 
SEVGİ, SAYGI VE SOSYAL İLİŞKİ
Nitelikli sosyal ilişkilere gelince, mutlu bir yaşam için çok önemli. Sihirli “ 3S”; Sağlık, sevgi ve saygı, sosyal ilişki. Bunlar paylaşıldıkça azalan değil çoğalan şeyler. 
 
Yaşamda en önemli üçlü nedir diye sorarsanız, size sağlık, aile ve iş derim. Sağlık ilk sıradadır, aileden de önce gelir. Çünkü sağlıklı olmazsan ailene faydan olmadığı gibi onlara yük olur, mutsuz edersin. Aile mutluluğun temel kaynağıdır. İş de insanın kendini gerçekleştirmesi, topluma faydalı olması, ruhsal ve beyinsel tatmin için gereklidir. 
 
İlişkilerde seviye, sevgi ve saygı önemli. Saygı görmek istiyorsan saygı göstereceksin, tıpkı sevilmek için sevmen gerektiği gibi. Yaşamın iki menbaı bir madalyonun iki yüzü gibi olan sevgi ve saygıdır. İletişimin en önemli iki taşıyıcısı da bu iki kavramdır. 
 
SADELİK VE YARATICILIK
Dolu dolu bir yaşamın illa ki karmaşık olması gerekmez, basit de olabilir. Belki daha da güzel olur. Bir kere yaşama çok büyük değer yüklememek ve gereğinden fazla önemsememek gerekir. Böyle yaparsanız bu ağır yükün altından kalkamazsınız. Biraz kendinizle ve yaşamla dalga geçerek yaşayın.
 
Yaratıcı uğraşlarınız olsun. Kitap okuyun, sinemaya gidin. Okuduğunuz kitabın yazarı, seyrettiğiniz filmin yönetmeni hakkında bilgi sahibi olun. Değilseniz merak edin, araştırın. Araştırmak insanı geliştirir. 
 
GELECEĞİN BEYAZ SAYFASI
Dünde yaşamayın geleceğe bakın. Hayat kaliteni artıracak kişi sensin, yalnız sen. Ertelemeyi bırakın; ileri ertelediğiniz her şey ilerde dağ gibi önünüze çıkar. Kıyas yapmayın. O daha zengin, daha başarılı dersen bu sana sadece mutsuzluk verir. Bir şeyle kıyaslayacaksan kendini kendinle kıyasla. Başkalarıyla yarışma kendinle yarış, derim. Kendisiyle yarışmak kendini gözden geçirmek, yeri geldiğinde özeleştiri tapmakla olur.
 
Zaman zaman kendine bir beyaz sayfa aç. Geçmişin kirinden, pasından arınmaya çalış, yeniden başla. Yenilikten ve değişimden korkma, bunlarda hikmet var. Hayır demeyi öğren, zamanla tanış ve zamanda yaşa. İyi harcanmış bir zaman harcanmış sayılmaz. Her ay değilse bile her yıl kendine yeni hedefler koy. 
 
Bütün bunları yaptıktan sonra dönüp bak ve sor: Kendini geliştirmekten, geldiğin yerden memnun musun?

--

Prof. Dr. Ahmet ÖZER
 
Toros Üniversitesi
Güzel Sanatlar Fakültesi
ŞBP Bl. Bşk.
Prof. Dr. Ahmet Özer

Prof. Dr. Ahmet Özer

DİĞER YAZILARI Toroslar'da Seçim Nasıl Kazanılır? KATILIMCI, DEMOKRATİK ve GÜÇLÜ YEREL YÖNETİMLER MODELİMİZ SUSKUNLUK SARMALI SEÇİME GİDERKEN DEMOKRASİ VE HUKUK-1 YENİ SEÇİM YASASININ HEDEFLEDİĞİ NEDİR? İNSAN ve İNSAN HAKLARI HEGEMONYANIN SONU MU? VAKIF KONUŞMASI AYDIN ve SORUMLULUĞU ÜZERİNE DÜŞÜNCELER BİR ANMA, İKİ BÜYÜK BİLİM İNSANI DOĞUMUN MUCİZESİ İLE ÖLÜMÜN İHTİŞAMI ARASINDAKİ İNSANIN SEFALETİ! KILIÇDAROĞLUNUN KÜRT SORUNU SÖYLEMİ VE YARATTIĞI TEPKİLER ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME 12 EYLÜL TARİHİN GÖĞSÜNDE BİR KARA LEKEDİR Kapitalizmin Aç Gözlülüğü TALAİBAN’IN AFGANİSTAN İSLAM EMİRLİĞİ MUAMMASI, ETKİLERİ VE SONUÇLARI KİNYAS İBRAHİM MİRZOYEV’İN ANISINA İşleyen Süreçler ve Devam Eden Krizlere Sistemik ve Sosyolojik Bir Bakış ÇÖZÜM ve DİYARBAKIR ZİYARETİ...!? Bir Yazar: Yaşar Kemal – 1 Temiz Toplum ve Temiz Siyasete Giden Yolda Siyasi Partilerin Rolü İNSAN DEDİĞİN NEDİR Kİ? ÖZGÜRLÜK ONU SAVUNMA CESARETİNİ GÖSTERENLERİN HAKKIDIR. KORONA ve SONRASI DÜNYANIN HALİNE POLİTİK BİR BAKIŞ YÜZLEŞMEK...! SUSKUNLUK SARMALI İnsanoğlunun Huzur ve Erdem Arayışı: Kiynisizm ve Hedonizm Arasındaki Yol Mutlu Olma Arayışının Sosyo Psikolojik Temelleri ve Freud Gerçeği MUTLU OLMA ARAYIŞININ SOSYO PSİKOLOJİK TEMELLERİ VE FREUD GEREÇEĞİ ACININ ve NEFRETİN KADINLARI...!? SÖZÜN NAMUSUNA VE İNSAN ONURUNA BAĞLI BİR YAZAR: YAŞAR KEMAL DİLİN ÖNEMİ ve DÜNYA ANA DİL GÜNÜ SEVGİ VE GÜN ÜZERİNE Yeni Anayasa Nasıl Yapılmalı ve Neler İçermeli? İKTİDARIN REFORM SÖYLEMİ...! 2020’DEN 2021’E DEVREDEN DÖRT KRİZ YENİ YIL Mİ, DEDİNİZ..!? EKRAN TACİZİ...! TARİHSEL VE KÜLTÜREL BİR VARLIK OLARAK İNSAN BİLİM VE BEYİN GÖÇÜ SORU SORMANIN MAHARETİ PİŞO MIHEME İKTİDAR NASIL DEĞİŞECEK, MUHALEFET NE YAPACAK? BİR ÖMRÜN İKİ HİKAYESİ AŞI MUAMMAYA DÖNMESİN...! ÖĞRTEMEN CHP Genel Sekreteri, Sayın SELİN SAYEK BÖKE’nin MESİAD’daki TOPLANTISINDAN NOTLAR CHP GENEL SEKRTERERİ SELİN SAYEK BÖKE İLE TOPLANTI HANGİ CUMHURİYET? PAŞA VE DÖRT KARISI HAYVANDAN TANRIYA! TEKNOLOJİNİN YAPTIKLARI AÇISINDAN İNSAN !-8 İNSANIN MACERASINA DAİR- 7 Başkan Seçer 'le Bir Saat İnsana Dair Düşünceler 1-) YAŞAMIN SIRRI YAŞAM(AK) NEDİR? -1- ÖLÜM VE ÖLÜMSÜZLÜK! BABALAR VE OĞULLAR (Sizin Hiç Babanız Öldü mü?) ANNELER GÜNÜN ESBABI MÜCİBESİ...! DOĞA VE ÇEVRE İLE YÜZLEŞMEK KENDİMİZLE YÜZLEŞMEK-3- KENDİMİZLE YÜZLEŞMEK -2 (VE MAKYAVELİZM’İN BİZİ GETİRDİĞİ YER) KENDİMİZLE YÜZLEŞMEK..! -1- YÜZLEŞME...! ÇAĞRI.! NORMALLEŞME NE ZAMAN BAŞLAYACAK-2-
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA