İngltere’de yaşandı. Bir seçimde Eğitim Bakanı olan kişi, (Onlarda seçime girilirken bakan olacaklar biliniyor.) daha seçim onaylamadan, arabasında bir çok klasörle gelir bakanlığa. Gazeteciler, bir gün önce seçimi kanmış bakana sorar:
- Daha dün seçildiniz, ne zaman aldınız, ne zaman incelediniz bu dosyaları?
Bakanın cevabı ilginç:
- Bunları buradan götürmedim, evimden getiriyorum. Öğrenciliğimden beri eğitim bakanlığına hazırlanıyordum, bu dosyalardaki projeleri uygulayacağım şimdi.
-Kadronuz bunu nasıl karşılayacak?
-Kadrom zaten hazır.
-Bize bir iki isim verebilir misiniz?
- Bu gün göreve çağıracağım onları, öğrenirsiniz.
***
Yakın geçmişimizde önemli bir seçim oldu. Mahalli İdareler Seçimi. Değerli insanlar geldi göreve. Galiba üç sene oldu, hala kadroları oturmadı. Görevden almalar, vekaletle yönetmeler, görev yeri değiştirmeler ve bütün bunlara dair parti içi ve parti dışı dedikodular devam ediyor.
Anlaşılan, Belediye başkanlarımız adaylık sürecinde bir kadro çalışması yapmamışlar. Oysa belediyecilik bir ekip işidir. Seçileceklerinden de emin değillermiş. Hasbelkader seçilirsek Türkmen göçü gide gide düzelir hesabı, yaparız bir şeyler, demiş olmalılar.
Seçildiler, hala kadroları oturmadı. Büyük güç, enerji ve zaman kaybı…
***
Bunlarla şunu anlatmak istiyorum:
Millet İttifakının altı lideri, iktidara geldiklerinde kimin ne yapacağını, kimin kimlerle çalışacağını şimdiden, ciddiyetle, belirlememeli; hatta yıpranmaydı, dedikoduydu bir yana bırakıp bunu halka da açıklamalıdır.
Kısaca bakanlıklar, bakanlıkların bürokrasisi, programı, çalışma metotları seçim sürecinde bilinmelidir ki halk,“Tamam, bu kadro bu işi yapabilir” diyebilsin. Şimdi, sokak röportajlarında halkımızın “Tamam Tayyip gitsin de kim yönetecek bu ülkeyi, kim düzeltecek bozulan ekonomiyi” dediğini duyuyoruz.
Bu soru, cevabını bulmalı.
Şimdi neyi biliyoruz?
Bir tek Meral Hanımın Başbakan olacağını biliyoruz. Bundan memnunuz da. Ama ben, devlet başkanını, Başbakan yardımcılarını, Milli Eğitim Bakanını, Ekonomi bakanlıklarını, Tuik ve MB başkanlarını, örneğin Tarım ve Hayvancılık Bakanını, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanını, Ulaştırma ve İletişim Bakanını ve her birinin yetkilerinin ne olacağını da bilmek istiyorum.
Böylece “Tek Adam Rejimi”nden çıkacağımızı da anlayacağım.
Ekonomiyi de biçimlendirecek olan asıl sorun da bu değil mi?
A.Ümit Aloğlu, 21 Nisan 2022, Kuzucbelen.