Ayhan Bilgen’i izliyorum; ne yapmak istiyor, nereye varmaya çalışıyor, anlamaya çalışıyorum.
Bu ünlü belediye başkanı düne kadar HDP’liydi. HDP’nin sözcülüğünü yaptı bir dönem. Onun parti kurma çabalarını, Vatan Partisi ile ne işi olduğunu, bazı siyasilerin HDP’nin başına ne gibi çoraplar örmek istediklerini anlamaya çalışıyorum.
Bir de Demokrasi İttifakı var; kimler katılacak, kimler katılmayacak, seçimlerde ne kadar başarılı olacaklar?
HDP, bizzat AKP’nin hazırladığı parti kapatmayı zorlaştıran yasalar ortada iken emir Bahçeli’den geldi diye kapatılabilir mi diye soruyorum; cevap üretiyorum:
“Hayır! Bahçeli Bey istedi diye bir parti kapatılamaz.”
HDP kapatılmaz; çünkü aynı anda bir yenisinin kurulacağını herkes bilir.
Durum böyleyken HDP’nin kapatılması yerine ona oy veren seçmen kitlesinin parçalanması iktidar için daha karlı olmaz mı?
Hesap ortada: Kamuoyu araştırmalarına göre AKP’nin oyu %30-40 bandında. MHP’nin oyu %5-10 bandında. Alt basamaklar Erdoğan’ın seçilmesinin zor olduğunu gösteriyor. Bu durumda Cumhur İttifakına katılacak yeni paydaşlar gerekiyor.
Örneğin HDP parçalansa, Doğu Anadolu’daki mütedeyyin yurttaşların oyunu alan, Cumhur İttifakı’na katılacak ya da bu ittifakı destekleyecek bir parti kurulsa oy düzeyi %12’civarında olan HDP’nin oylarının fazla değil yarısını, yarısından azını alsa Sayın Erdoğan yine Başkan olmaz mı?
Böyle bir formül varken neden kapatsınlar HDP’yi de bir mağduriyet yaratsınlar?
Bahçeli’nin hesabı pek akıllıca görünmüyor; eğer Anayasa Mahkemesinin kararı seçime katılmalarına olanak vermeyen bir zamana denk getirilmek istenmiyorsa HDP’nin kapatılması AKP’nin de MHP’nin de işine yaramaz.
Siz ne dersiniz?
A.Ümit Aloğlu,19.02.2022, Kuzucubelen.