DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ahmet Ümit Aloğlu
Ahmet Ümit Aloğlu
Giriş Tarihi : 26-10-2020 20:12

Şiirli Mektuplar Aşık Veysel

Şiirli Mektuplar    
24.10.2020, Mezitli

Sevgili Ünlemcim,
Ruh Serinleticim,
Ay Işığım,

Bugün bir tv kanalında Aşık Veysel’i andılar. Keyifle dinledim.
Veysel’i anmak, o programı izleyenler için nasıl bir anlam ifade ediyor bilemem; ama benim için, onu bir kez daha anlamaya çalışmak demekti.
O iki gözünü kaybetmiş insanın bu dünyayı, insanları, insanlığı bu denli açık, net, berrak görmesi gerçekten şaşılası bir durumdur.Bir arakdaşım, o dünyamızı kendi dünyasından görüyordu, demişti de hayranlıkla dinlemiş,  hayretle anlamaya çalışmıştım.  Ne var ki onun bu özelliklerini herkes biliyor, yazıyor, söylüyor. Bana söylenecek söz kalmamış bu vadide; ama ben de anmak istiyorum o koca ozanı.
Kendimce anacağım, seninle paylaşacağım:
Önce Bir Düzeltme
TV  programında, ülkemizin en ünlü ses sanatçılarından biri, Aşık Veysel’in torunlarından Çiğdem’e, “Ne mutlu sana, senin için beste yapmış” dedi ve “Çiğdem der ki ne alayım” türküsünden söz etti, Türkiye giriş babında.
Kolaycılık, bilgisizlik, kronolojik düşünme yeteneği edinmemişlik vs vs… Üzüldüm. Evet o türkü, değerli bir sanatçımız tarafından (Muzaffer Sarısözen) tarafından derlenmiştir. Aşık Veysel’den dinlenmiş ve derlenmiştir. Ancak, türkünün sözleri Veysel’in değildir. Veysel’den dinlenmiştir diye türküyü Veysel’e tapuladılar. Olmaz!      1- Türkü derlendiğinde Aşık Veysel henüz türkü sözü üretmiyordu, sadece usta malı kullanıyordu.
2- Türkünün sözleri kavuştaklıdır. Veysel kavuştaklı türkü sözü üretmedi.
3- Türkü, Veysel’den önce de bu halk tarafından söyleniyordu, Veysel de halkın malını söyledi.
4- Türkü, Anadolu’nun birçok yerinde düğünlerde bayramlarda atışmalı olarak da söylenir; yani bir halk malıdır.
5- Anadolu’nun bir çok yerleşkesinde ellik oynanır. Ellik oyunu bu türkü eşliğinde oynanır.
6- Maraş yöresinde ilk duyduğum 1940’lı yıllardır; o yıllarda türkü henüz derlenmemişti bile.
7- Türkü, düğünlerde oyun havası olarak söylenir, kızların oyunlarını damalardan izleyen gençler, oyun alanına incir, şeker atarak duygularını ifade ederler. Veysel’in ömrü böyle bir geleneğin oluşmasına yetmez; hiçbir faninin ömrünün yetmeyeceği gibi.
8- Veysel bizim dünyamıza kendi yarattığı dünyadan seslenir; o dünya dostluk, iyilik, barış, kardeşlik duyguları içerir. Örneğin “…yiğit başına belayım” demez Veysel.
9-En önemlisi Veysel, bütün şiirlerinde, her halk şairi gibi şiirine mahlasını yerleştirir. O alçak gönüllü deha, başka bir mahlas aramamış, şiirlerinde adını kullanmıştır;bu şiir kendisinin olmadığı için adı yoktur şiirin son dörtlüğünde…
Bana Gelince:   
Ben Veysel’le yemek yedim, rakı içtim; birkaç kez. Her defasında uzu uzun söyleştik. Olabildiğince sustum, daha çok dinlemek için. Yemek yerken ikide bir beyaz, temiz, ütülü mendiliyle ağzını silerdi. Mendilin kirlendiğini hissederse, masadaki kağıt mendili, eliyle koymuş gibi alır, onunla silerdi her lokmadan sonra ağzını. Bunu neden yaptığını sorduğumda, “Ola ki ağzıma, çeneme bulaşan yemek olur, karşımdakiler de benim ağzımın içine bakar hep, iğrenmesin kimse.” Demişti de hayranlığıma hayranlık katmıştı.
Bir Üzüntü:
Bana bir mektup göndermişti. Galiba büyük oğlu Ahmet’e yazdırmışmış. O tarihi belgeyi üzülerek söylüyorum, kaybettim. Özü şuydu: Bir oğlu Yıldızeli Köy Enstitüsünde okurken başarısız sayılmış, “belge”  almıştı. Okulu dışarıdan sınavlara girerek bitirebilirdi ancak. Bunun için de akranlarının mezun olması gerekiyordu. Öyle olmuş, birkaç yıl kaybetmiş Veysel’in oğlu. Hakkı doğunca Sivas Öğretmen Okulu’na başvurmuş, dışarıdan sınavlara girerek, başarırsa öğretmen olacak. Bana gelen mektupta, özetle  diyor ki Koca Sanatçı: Bu oğlan hılt oldu. Köye gelip çiftçilik yapamaz, hale gidip hamallık yapamaz, okuyup kalem erbabı da olamaz. Tek çaresi bu okulu bitirmek. Bu yavrum daha fazla yoyulmasın.”
Arkadaşlarla öğle yemeğinde bir araya gelince mektubu onlara da okudum, “yardımcı olabilir misiniz” dedim.  Bir tanesi, “Veysel gibisi bu dünyaya bir kez gelir, ne mutlu bize ki bizden bir yardım istiyor, oğlu çok zayıf değilse ben yardımcı olurum” dedi. “Hayır, öyle şey olmaz, her çocuk bir annenin babanın oğlu, kimsenin hakkını yiyemem, kimseye hak ettiğinden fazlasını veremem.” diyen oldu. İki arkadaşıma da “Haklısınız.” dedim; haklılardı çünkü.
Sınavlar yapılıp notlar verildikçe çizelgelerden baktım, öğrencimiz tıkır tıkır geçiyor… Seviniyorum, Veysel’e mahcup olmayacağım. Sıra benim dersime geldi, çocukta imla kötü değil, anlatım iyi, bilgi oldukça yüksek düzeyde. Çok sevindim. Aldı diplomasını, öğretmen oldu Aşık Veysel’in oğlu. Sevindim. Maalesef bir daha karşılaşmadık, karşılaşsaydık eminim hak etmediğim halde teşekkür ederdi bana.
Çok kibar, çok nazik bir beyefendi idi.
Torunu Çiğdem, “Salt şair değil, çağın filozofu idi” dedi. Hakkında duyduğum en güzel tanımdır bu.
Uzattım, Veysel böyle sevilmez; her şair gibi, her ozan gibi şiirleriyle sevilir. Torunun tanımına neden olan şiirlerinden biriyle başlayayım:

 Allah birdir Peygamber Hak
Rabbül âlemindir mutlak
Senlik benlik nedir bırak
Söyleyim geldi sırası

Kürt’ü Türk’ü ne Çerkez’i
Hep Adem’in oğlu kızı
Beraberce şehit gazi
Yanlış var mı ve neresi

Kuran’a bak İncil’e bak
Dört kitabın dördü de hak
Hakir görüp ırk ayırmak
Hakikatte yüz karası

Bin bir ismin birinden tut
Senlik benlik nedir sil at
Tuttuğun yola doğru git
Yoldan çıkıp olma asi

Yezit nedir, ne Kızılbaş
Değil miyiz hep bir kardaş
Bizi yakar bizim ataş
Söndürmektir tek çaresi

Kişi ne çeker dilinden
Hem belinden, hem elinden
Hayır ve şer emelinden
Hakikat bunun burası

Şu âlemi yaratan bir
Odur külli şeye kâdir
Alevi Sünnilik nedir
Menfaattir varvarası

Cümle canlı hep topraktan
Var olmuştur emir Haktan
Rahmet dile sen Allah’tan
Tükenmez rahmet deryası

Veysel sapma sağa sola
Sen Allah’tan birlik dile
İkilikten gelir bela
Dava insanlık davası…

Bizim şiirimizde “şathiye”  dudaklarda bir tebessüm uyandırmak amacıyla söylenen/ yazılan şiir olarak tanımlansa da daha çok tasavvuf edebiyatında üretildiğinden Allah ile teklifsiz tekellüfsüz, şaka yapar gibi, konuşur gibi bir eda ile yazılan manzumelerdir diye tanımlamak gerekir. Çoğu kaynakta Tasavvufla bağını pekiştirmek için “şathiye-i sofiyane” denir. Galiba en ünlüleri Kaygusuz Abdal’ın şathiye-i sofiyaneleridir. Ben, Koca Abdal’ın şu şathiyesine bayılırım:

Yücelerden yüce tanrı
Gündüzlerden gece tanrı
İsmin vardır cismin yoktur
Sen benzersin hiçe tanrı

Yücelerden yüce gördüm
Erbabsın sen koca tanrı
Bu Allahlığı sen nerden
Satın aldın kaça tanrı

Ali ile bir olmuşsun
Bir mektepte okumuşsun
Ali olmuş hafız kelam
Sen okursun hece tanrı

Kıldan bir köprü yapmışsın
Gelsin kullar geçsin deyu
Hele biz şöyle duralım
Yiğit isen sen geç tanrı

Yaratmışsın bağ-u cennet
Kulların etsinler sohbet
Cehennemi ne yarattın
Be akılı koca tanrı

Unuttuk diye namazı
Bizi ateşe atarsın
Kul yanması abes değil
Gel bas kızgın saca tanrı

Seni her yerde görürüm
İçin dışını bilirim
Sırrın halka faş edersem
Halin nice olur tanrı

Kaygusuz’um der buradan
Cümle mahluku yaradan
Kaldır perdeyi aradan
Gezelim beraber tanrı
 

Yine uzattım, bitireceğim: Veysel de bir şathiye şairidir. Ünlü şathiyesi şudur:

Bu âlemi gören sensin
Yok gözünde perde senin
Haksıza yol veren sensin
Yok mu suçun burda senin
 

Kâinatı sen yarattın
Her şeyi yoktan var ettin
Beni çıplak dışar attın
Cömertliğin nerde senin
 

Evli misin ergen misin
Eşin yoktur bir sen misin
Çarkı sema nur sen misin
Bu balkıyan nur da senin
 

Kilisede despot keşiş
İsa Allah’ın oğlu demiş
Meryem Ana neyin imiş
Bu işin var bir de senin
 

Kimden korktun da gizlendin
Çok arandın çok izlendin
Göster yüzün çok nazlandın
Yüzün mahrem ferde senin
 

Binbir ismin bir cismin var
Oğlun kızın ne hısmın var
Her bir irenkte resmin var
Nerde baksam orda senin
 

Türlü türlü dillerin var
Ne acaip hallerin var
Ne karanlık yolların var
Sırat köprün nerde senin
 

Âdemi sürdün bakmadın
Cennette de bırakmadın
Şeytanı niçin yakmadın
Cehennemin var da senin
 

Veysel neden aklın ermez
Uzun kısa dilin durmaz
Eller tutmaz gözler görmez
Bu acayip sır da senin

Yazı bir plan içinde gelişmez de böyle kendi akışında ilerlerlerse sonuç kötü oluyor. Aşık Veysel’in, doğa ve insan sevgisinden, Atatürk ve millet aşkından söz etseydik belki d edaha doğru bir mektup yazmış olurdum sana. Bağışla. Ama bakarsın bir gün salt Aşık Veysel’in aşk/ sevgi, insan sevgisinden söz ederiz mektubumuzda, neden olmasın?

Bu mektup d abu kadar olsun.
Hoşça kal,

Sevgimde kal,
Şiirde kal;
Şiir kal.


İmza yerine:


Ah senin elinden çektiğim çile
Söyleyip ismini düşürmem dile
Bülbül figan eyler kırmızı güle
Sakın incitmesin hâr çiçekleri  -Aşık Veysel

Ahmet Ümit Aloğlu

Ahmet Ümit Aloğlu

Ahmet Ümit Aloğlu

DİĞER YAZILARI Ordumuz Nerelerde ve Niçin   Ne İşin Var  Kürt Sorunu Üstüne  Bir İtiraf Bir Soru  Ebru Eroğlu’ndan Korktular  Kayyım  İktidarın Başını Yiyecek  İki Fotoğraf Bir Feryat  CHP Politikayı Bilmiyor  Atatürk’ü Sevmek   ATAM, 'keşke kabrinde rahat uyutabilseydik seni' Aptal Sorular  Söz Üstüne  İki Fotoğraf Bir Eyvah  Teşekkürname  Ülkede Neler Oluyor  Değişiklik  (Eğitimde) Nereye Götürülüyoruz  CHP ve Eğitim Politikaları  İmamoğlu’na Siyasi Yasak mı?  Çocuklarımız, İstismar ve Gelecek II  Çocuklarımız   İstismar ve Gelecek   Faşizmin En Gizil Versiyonu  Bu Bakan Ne Yapmak İstiyor  Kapitalizmin Gizlenemeyen Yüzü  Şu Bizim Mahalle  Merdan Yanardağ’dan Öğrendiklerim  Anayasa Üstüne Birkaç Söz  Can Atalay Hukuk ve Zihniyet Halil İnalcık Hocayı Okurken Erken Seçim -  II  Sanat Sanatçı Aydın  Belediye Borçları  Erken Seçim  Eğitim  Kapitalizm Amacına Ulaştı mı ? Trajedimiz  Perde 5  Son Sahne  Mehmet Şimşek’e Dair Sorular  Akşener  Erdoğan'ı Anlamak Aydın Sorunumuz  İnsan ve Çevre  89 Sendromu 89 Sendromu Nazım’ın Dil Sevgisi  Etki Ajanlığı  İtibar Üstüne  Dil  - Kültür   Bizim Köylümüz  Şiirli Mektup Aşık Talibi İsyan  Müfredat, Toplumsal Oluşum ve Çağdaş Değerler Duyun-ı Umumiye’ye Doğru Erdoğan’ı Düşte Görmek Eski Hastalıklar CHP Devlere Karşı Şu Bizim Bağımsızlar II Şu Bizim Bağımsızlar Oy ve Berisi Bir Yanlış Teşhis, Yanlış Çözüm Önerisi Politik Dil Üstüne Bir Militan: Nurettin Veren Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu’na Açık Mektup, Öfkemden Düşünemiyorum Bir Aptal Soru Türk Aydını Körlük Yaşıyor İnsanlar Neye Göre Oy Veriyor?  Bir Tespit Bir Uyarı Şiirli Mektup Bayram Atakul Şiiri  Şiirli Mektup  Ahmet Özer Şiiri  Şiirli Mektup Şükrü Erbaş Şiiri Şiirli Mektup Gülçin Yağmur Akbulut Şiiri   Şiirli Mektup  Mehmet Ercan Şiiri  Menderes Niçin Asıldı  Şiirli Mektup Resul Hamzatov Şiiri  Taylan Hocayı Okurken   Şiirli Mektup Metin Demirtaş Şiiri II Şiirli Mektup Birhan Keskin Şiiri Diktatöryal Rejimler Üstüne Bir Şiirli Mektup Özkan Mert Şiiri Meral Hanım Niçin Bağırıyor  CHP’nin Sağalmayan Sayrılığı Toprak Çalışkan’a Dair Toprak Çalışkan’a Dair Meşruiyet Üstüne CHP'nin Hal-i Pürmelâli İktidar Kime Yarıyor   Bir Mektup  İktidarı Tanımlamak Nereye Götürülüyoruz Feryat Ediyorum Bir Ad Verelim  Millet İttifakının Oyları Ya da CHP'ye Yol Haritası Bir Zihniyete Reddiye  Yenilgiyi Anlamak Bir Kez Daha Siyaset ve Seçim  Eksilen Masa Cumhurbaşkanımıza Maruzatımdır Kent Üstüne Seçime Doğru Muhalifete Muhaliflik Kim Memnun Kimi Suçlamalı Sapkınlıklardan Nasıl Kurtuluruz Kendini Önemseyenler Kendi Önemini Bilmeyenler Popülizm Altılı Masaya Bir Öneri Bir Anı, Bir Yorum Mahir Ünal Orban, Erdoğan ve Muhalefet Siyaseten Doyum Kendini Önemseyenler, Kendi Önemini Bilmeyenler Kılıçdaroğlu’nun Kadersizliği - Geldiği Siyasi Merhale Din, Devlet ve Devlet Aygıtları Keskin Solculuk Ya da Sol Komünizm Bir Parti Kurmak İhanet Üstüne Muhafazakarlık, Dincilik, Gericilik Altılı Masa Korkak mı? Kadınlarımıza Bir Anımsatma Bay Bahçeli Ouo Vadis AKP (Erdoğan) Ne Zaman Kaybetti Cumhurbaşkanı Adayı Olarak Mansur Yavaş Metroloji Söz, Söylem, Eylem Quo Vadis Nebati, Quo Vadis AKP? Deve Kuşu Saflığı Bir Panonun Düşündürdükleri Ülkemin Temel Sorunu Halka Anlatılması Lazım Bakanlık Yapmak Bu mudur? Müslümanlar Neden Geri Kaldı Merak Ediyorum Uzun Bir Soru Tarih Potları AKP Neden Gidecek Eleştiriye Güzelleme II Mehmet’i Sahiplenmek II.Abdülhamid’e Özenmek 27 Mayıs İlginç Bir Benzerlik Ekonomiden Önemli Olan Ey Türk Gençliği! Ekonomi > Demokrasi Ziya Paşa’yı Anımsamak Sığınmacılar Pazardan Pazara 18 Bir Soru 6 Mayıs, Yaşasın Deniz ve Arkadaşları Politik Meşruiyet 1 Mayıs Pazardan Pazara 17 Bir Soru Ahlak ve Erdeme Dair Pazardan Pazara 16 Umutsuzluğun Boyutları Döngüsel Kültür 17 Nisan Pazardan Pazara 15 Mahalle kahvesi Orban ve Erdoğan Türkiye Macaristan Değildir Pazardan Pazara 14 Mahalle Kahvesi Dün Başka Bugün Başka Neden Refah Toplumu Olamadık Pazardan Pazara 13 Mahalle Kahvesi Çelişkiler Solun Temel Görevi Pazardan Pazara 12 Mahalle Kahvesi Bir Konuğumuz Var Kültür ve Din Pazardan Pazara 11 Mahalle Kahvesi (Çiftçiler) AKP ve HDP Pazardan Pazara – 10 Mahalle Kahvesi TEBRİKNAME Pazardan Pazara 9 Mahalle Kahvesi Masada Neden Yok HDP Demokrasi mi, Cumhuriyet mi? …krasiler Demokrasi Herder ve Keynes İktidar ve Kültür Demokrasi ve Diyarbakır Pazardan Pazara Mahalle Kahvesi 8 Bir Oyun mu Oynanıyor? Pazardan Pazara Mahalle Kahvesi – 7 Bir Benzerlik Bir Uyarı Pazardan Pazara Mahalle kahvesi 6 Dostlarımıza Bir Sitem Pazardan Pazara Mahalle Kahvesi -4 Geç Bir Enes Çığlığı Pazardan Pazara Mahalle Kahvesi 3 Kentimden İnsan Manzaraları Bir Tespit, Bir Mukayese Mahalle kahvesi 2 Bizim Kahvelerimiz Muhalefete Muhaliflere Bir Sözüm Var Ana Muhalefetin Oyu Neden Artmıyor İbni Haldun’dan Bir Öykü Faşizmin Büyük Silahı: Kontrol Edilebilen Sefalet Bir Kahve Söyleşisi Siyasi Parti Enflasyonu İktidara Giden Yolda Dış Politika Ağıdı Tağşiş Bir Öykü, Bir Teşhir Parlamenter Sistemin İnşası Üstüne 50+1 Nass Üstüne Helalleşme Üstüne Kenar Notları Biz Demirtaş’ın Sol İttifak Önerisi Üstüne Muhafazakarlarla Hesaplaşmak Ya da Helalleşmek Devlete Öneriler 1 DİL SORUNU: OSMANLICA CUMHURİYET Yazamamak Değil Yazmamak Kötücül Bir Kuşku İttifaklar Üzerine Öğrenci Yurtları Politikacılara Politik Olmayan Dersler Yine Laiklik Niçin Saldırıyorlar Afgan Halkı Uluslaşabilir mi? Afganistan: Bir Uluslaşma Sorunu Alkış Kolay Muhalefet İstifa Sığınmacılar Yüreğim Yangın Yeri / Akıl ve Ruh Sağlığım Bozuk Merak Gelecek (Beka) Sorunu Kıbrıs Müjdesi Kim Daha Büyük Genel BAŞKANLARA Çağrı Devleti Kim Yönetiyor Muhalefet Ne Yapmalı Bir Tanım Bir Yorum Doğu Yine Döktürmüş AKP Niçin Gidiyor Ağıt Değil, Feryat Gözlerim Dolu Dolu Son 1915 Yazımdır ŞİİRLİ MEKTUP- ABDULLAH NEFES ŞİİRİ Şiirli Mektup Bir “Son Ada” Değerlendiresi Şiirli Mektup Rıfat Ilgaz Şiiri ŞİİRLİ MEKTUP-BEDRİYE KORKANKORKMAZ ŞİİRİ Şiirli Mektup -Sıtkı Salih Gör Şiiri Fezleke ve Demokrasi CHP’nin Oyları Nasıl Artırmalı İmamoğlu Ne Yaptı İslam Konfederasyonu Grevler ve Demokrasi Kıs Kısa Ekabir-i Devlete Açık Mektup, Kısa Kısa 7 BİZE DE YARDIM EDER MİSİNİZ ? Birinciliklerimiz, Geriliklerimiz Kılını Kıpırdatmamak Dil , Şiddet, Faşizm vs Devlet ve İtibar Korkuyorum BİR YENİ VE MİLLİ MASAL İKTİDAR MOTİVASYONU KISA KISA 4 Kısa Kısa 3 BAŞKAN GÜLTAK NASIL ÇARK ETTİ Kısa Kısa 2 Neo-Liberal Belediyecilik KATAR SEÇİM GELDİ KAPIYA DAYANDI Ortaöğretim Başarıları ve Gelecek Kısa Kısa Reform Gerekli mi Bir Taktik Sorunu Şiirli Mektup Azerbaycan’ın Didaktik Şairi Sabir, Politika ve Vicdan Şiirli Mektuplar Çıtak Ahmet Şiiri 10 Kasım’da Bir Mersinli: Reşit Galip Şikâyetname Şeriat Devleti mi? Niçin? Yeni Bir Nesil Dil, Matematik ve Dilin Matematiği EYVAH, YİNE YANLIŞ CHP Dogmadan Kurtulmak Ya da Aydınlanmanın Tek Yolu ABD Çöküyor mu Biraz İslamî Söyleme Ne Dersiniz İdamlı Demokrasi Dil Bayramını Kutlarken Akdeniz Devlet ve Laik Devlet Millet İttifakı Topal Aslan Ayasofya, Sekülerler Neyi Görmeli Osmanlı ve AKP Osmanlıcılığının Nedeni Gençlik ve Gelecek Ayasofya Üzerinden Din, Eğitim ve Politika Bir Paket Çocuk Bezi ve Demokratik Düşünme Kurultaya Doğru Ali Babacan Başbakan Olur mu? Provakasyon Şiirli Mektup Hayvan Sevgisi Üstüne Hep mi Yanlış Yapılır Millet, Milliyetçilik ve Türk Tarih Kurumu Pandemi Günlerinin Siyasi Tehlikeleri Bir Siyasi Handikap Faşizm, Korporatizm ve Biz İslamcılar Neden Başarılı Oldu Aryanlar ve Biz Quo Vadis Sendikalar 2019'dan 2020'ye Bakmak Benzerlik Benzer Sonuç Doğurabilir Türk Solunun Hastalığı: Elitizm Kemalizm Üstüne Çeşitlemeler -IV- Kemalizm ve Ordu Kemalizm Üstüne Çeşitlemeler -V- Kemalizm ve Zamanın Ruhu Kemalizm Üstüne Çeşitlemeler -III- Kemalizm Üstüne Çeşitlemeler -II- Siyasal Yelpazede Kemalizm'in Yeri Kemalizm Üzerine Çeşitlemeler - I -Jakoben bir Rodoslu : Reşit Galip Bir Demokrasi Ölçütü Olarak Laiklik CHP'nin İdeolojik Krizi Devlet Adalet Vesaire Bir Şiirli Mektup Oktay Rıfat Şiiri Osmanlı'dan Kalan En Kötü Miras Cumhuriyet Üstüne Düşünmek Mektup ve Potacının Son Mektubu Bir Açıklama, Ve TÖS Genel Başkanı Fakir Baykurt'tan Bir Şiir Şiirli Mektup Bedirhan Gökçe Şiiri Şiirli Mektup Bedirhan Gökçe Şiiri Krize Sosyal Açıdan Bakmak Gelenekle Düşünmek Bir Şiirli Mektup / Özdemir Asaf Şiiri Neden Japonya Olamadık Diye Sorma, THK’ye Bak... Tarikatlar Denetlenebilir mi ? Konuşmak Üstüne Şiirli Mektup Abdülkadir Bulut Şiiri Kadın Cinayetleri Durdurulabilir mi? Bir Ulusal Sorunumuz: Uygarlık Kurtarıcımız Eğitim Olacak Sağ, Kemalizm’le Neden Kavgalı Biz Korkak Bir Millet miyiz? Bir Demokrasi Ölçütü Şiirli Mektup Küçük İskender Muhalefete Öneriler Eğitim Yılının Sonunda Toplum Mühendisliği Üstüne Okullar Kapanırken Eğitim Düz Adam Üstüne Eğri Büğrü Notlar Eğitim Sistemimizin Hedefi ? Minimal Öykü ve Yeni Bir Minimal Öykücü Hal-i Pürmelalimize Dair Ziya Aykın'ın Romanı Postacının Son Mektubu Yeni Bir Nesil Şiirli Mektup / Azmi Yılmaz Şiiri Atatürk ve Diğerleri 2019'da Yaşayacağımız Temel Sorun Şiirli Mektup Refik Durbaş Şiiri Atatürk'ü Anma Gösterileri Üstüne Bir Vakıf: Right Livelihood Dil - II - Ahmet Ümit Aloğlu Devlet Ana / Devlet Baba ve Sorunlarımız Yeni bir Şiirli Mektup / Kavuşamamaların Şiirleri / Ahmet Ümit Aloğlu Bir Şiirli Mektup / MENSUR ŞİİR Ahmet Ümit Aloğlu Bir Şiirli Mektup- Yaşar Miraç şiiri / Ahmet Ümit Aloğlu Şiirli Mektup/ Özdemir İnce Şiiri / Ahmet Ümit Aloğlu Yeni Bir Nesil Devlet Tiyatroları, Opera ve Balesi Üstüne Türkiye'nin Medya Sorunu Seçim Geldi Kapıya Dayandı Terörle Mücadelede İhmal Edilen Husus Bahçeli'nin Koltuğu Anlayamadıklarım Abdullah TOROSLU, Bir Kahraman Portresi Şiddet Akademiye de Sıçradıysa... Tanzimat Dönemi Günümüzden İleri miydi? Muhaliflere Açık Mektup Muharrem İnceye Açık Mektup Deizme Üstüne Mersin Valiliğine Açık Mektup Şiir Dünyasının Yıkıcı Tanrısı Şükrü Erbaş Şiirli Mektup Güneş Topla Benim İçin Diyebilen Şair Kültür, Eğitim ve Zihniyet Üzerine Modern, Modernlik, Modernleşme Pazartesi Yani Abidin Yağmur'un Öyküleri Kültürel İktidar ve Eğitim İş ü İşret (Ayş ü İşret) Şiirli Mektup: Revânî Şiirli Mektup Enver Ercan, Genç Şairlerin Ağabeyi Barış Koyun Çocukların Adını (Refik Durbaş Şiiri) Savaş ve İslam Kemalizmin ve Kemalistlerin Zaafı Şiirli Mektup/Neslihan Mangitay Şiiri İki Söyleşi Bir Yeni Sol (!) İdeoloji Şiirli Mektup/ Oya Uysal Şiiri Şiirli Mektup/ Oya Uysal Şiiri POLİTİKACI VE DİL Devlet Yöneticisinin Özellikleri Üstüne Pompei Tiyatrosu Üstüne Efsane ve Politika Köz Vezni Efsane ve Politika HAKİKAT DEĞİL,TEMENNİ DE DEĞİL,KAÇINILMAZ SONUÇ BU OLACAK Bir Şiirli Mektup Elveda Diyemedik Mersin'e Ağıt İslam Uygarlığı ve Biz Neler Demişlerdi, Neler Yaptılar Politik Kültür Şiirli Mektuplar Anılar Bahçesinin Halis Çiçeği Heykel, Değerlerimize Ters Değil Devlet, Şiddet, Demokrasi ABD Yıkılacak mı? Cihat ve Geç Kalmış Bir Lozan Yazısı /Ahmet Ümit Aloğlu Yürüyüş Bitti, Şimdi Ne Olacak / Ahmet Ümit Aloğlu İslam Alemi Neden Savaşıyor Cemal Paşa'nın Torunu Ne Diyor Böyle? / Ahmet Ümit Aloğlu Kentimiz, Plajlarımız Siyasal Partiler, Liderler ve Toplum Mühendisliği / Ahmet Ümit Aloğlu Meral Hanımın Öfkesi ve Bel'am Mersin'e Sahip Çıkmak Yürüyüş ve Sokak Üstüne Kurumlar İdeolojiler ve Gelecek Kültür, İktidarın "Kültürel İktidar" Özlemi Geçmiş ile Yönetilir mi Bugün? Kültür, Kültürel İktidar Eğitim Yeterli midir Her Sorunu Çözmeye? Arılar ve İnsanlar 2019'a Hazırlanırken Bir Aileden İki İnsan 1946'dan Bugüne 1 Mayıs Üzerine Aforizmalar Şiirli Mektuplar / Engin Turgut Adlı Bir Şair 23 Nisan, Ulusal Egemenlik, Demokrasi vs. Ekolojizm Referandum Sonuçları Demokrasimiz Yetmez Ama Hayır Cumhuriyetten Tiranlığa / Ahmet Ümit Aloğlu Referandumun Meşruiyeti Efsane ve Politika Osmanlı, Anadolu ve Uygarlık ABD, Başkanlık ve Bahçeli Hiç Konuşulmayan Bir Hayır Nedeni Devlet, Devlet Adamı Mersinliler Atatürk'e Sahibolunuz Bedriye Korkankorkmaz'ın Şiirinde Beyt-i Bercesteler Osmanlı, Anadolu ve Uygarlık YURTTAŞ NE YAPMALI CUMHURBAŞKANININ GÖREV VE YETKİLERİ BEDRİYE KORKANKORKMAZ'IN Ülkemin Çok Bilmişlerine Bir İki Öykü İnsanlık İlerliyor ya Biz? Şiirli Mektup / Vasıf Şentürk Çağımızın Karacoğlanı Türkiye Çöl Olmasın Korku Yeter FETÖ TARİKATLER SİYASET TÖRÜ BİRLE TÜZSE İLİ BUNUN Çocuk Evlenmelerine Kültürel Açıdan Bakmak ÖĞRETMENLER GÜNÜ ACISI Bahçeli'nin Siyasi Anatomisi Türkiye Neden Bocalıyor Bir Fotoğrafı Okuyabilir miyiz? İnsan Davranışlarının Kökeni Ya da Mutluluk ve Siyaset Sosyal Demokrasi Nasıl Toparlanır Savaş İki Sultan, İki Hitabe Moody's Lozan ve Türk Sağı Kurtuluş Şiirde Tekme Kör Ölür Badem Gözlü Olur Türkiye Fotoğrafı Pragmatizm de Çelişkisini İçinde Taşır Oh! GATA Yok Artık Nasıl Bir Türkiye Şiirli Mektup Yorgo Yannopoulos Şiiri Darbe, Demokrasi ve Uzlaşma Darbe ve Eğitim Şiirli Mektup Kavuşamamışlıklar İyimserlik Hatta Saflık Darbe mi İç Savaş mı? Zenofobi Bir Hastalıktır? Emre Hoca’ya Arzımdır Akıl ve Bilim mi Laiklik mi Şiirli Mektup Sevgili Ünlemcim Özdemir İnce'yi Yazıyorum Zülfü Livaneli’nin İstifası Şiirli Mektup Haziran Kalbim Halk İçin Program Taslağı Kılıçdaroğlu Nereye Osmanlı Nasıl Güçlendi Bugün Bitti Yarın Ne olacak Yazılmamalıydı Bu Yazı Erdoğan Spiritüalizmini Anlamak Kimlik Sorunu Üstüne Umut Üstüne Dilimiz Şiirli Mektup "Ahmet Ada" İstifa Livaneli'nin Yaşar Kemal'i Beş Kadın İnsanın, Doğanın ve Tarihin Anlamı Savaş Günlerinde Sivil Toplum Kuruluşları İstanbul Metaforu Üzerinden Düşünmek Şiirli Mektup "Acıların Sultanı" Düello Osmanlı Hayranlığı Üstüne Hepimizin Bildikleri Evren Paşa Zihniyeti ya da Bir Köy Tarımcısı "Yeni Aydın" lar ve Felsefe Üstüne Birkaç Cümle BOP,GOP,IŞİD 1
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA