Siyasette hiçbir zaman iki kere iki dört etmediği gibi iki artı iki de dört etmiyor. Millet ittifakı niçin kurulmuştu? Güya partiler birlikte hareket edecek, seçmenler bu ittifaka oy verecek ve AKP iktidarı yerine Millet İttifakı iktidara gelecekti. Bu iktidar, bizi parlamenter rejime döndürecekti. Hak - Hukuk - Adalet tecelli edecek, ülkemiz gerçek bir demokrasiye kavuşacaktı.
Olmadı!
Neden?
Nedenini günlerdir siyaset bilimciler, bilim adamları, politikacılar tartışıyorlar. Tartışmak iyidir, “Barika-ı hakikat müsademe efkardan doğar”mış. Millet ittifakının aldığı oyları tahlil eden oldu mu bilmiyorum. Ben kabaca baktığımda ittifakın oylarında müttefiklerin oylarını göremiyorum. CHP’nin kıpırdamayan oyu ortada. İYİ partinin oy oranı da aşağı yukarı belli. Alınan oylar da bu kadar zaten. Deva’nın, Gelecek’in, Saadetin, Demokrat Partinin hiç mi oyu yoktu acaba ki Millet ittifakının oyu bu oranda kaldı? Yoksa bu partilerin oyları vardır da asl ü esası mucibince kaynağına mı döndü?
Bir DEVA yetkilisinin sözü kulağımda çınlıyor: Pazarlık böyle yapılır. Yani, Sayın Babacan iyi pazarlık etmiş, bunca vekilliği kapmış. Bu zihniyetteki adamların ittifaka oy vermiş olduğu düşünülebilir mi?
Gerçek böyleyken konuya iki noktadan bakılabilir:
1- Kılıçdaroğlu ve ekibi yanıldı?
Sonuçta, her musibette bir hayır vardır denildiği üzere sağdan medet umarak, sağa kayarak bir yere varılamayacağını anladılar mı?
-Ben sanmıyorum.
2- CHP, politikalarını böyle mi sürdürmeli yoksa geçmişiyle hesaplaşıp, onu reddetmeden, sevabını ve günahını açıklıkla ifade ederek (HELALLEŞEREK DEĞİL, ÖZELEŞTİRİ YAPARAK) ve bugünden sonrası için sağlam, tutarlı ve özü dolu bir söylemle yeni yol haritası mı çizmeli? Örneğin seçmene güven vererek onları sola mı çekmeli?
Buna karar verdiyse yeniden bir örgütlenme modeli̇ geliştirip üye sayısını beş-on milyona çıkartıp seçmenle diyaloğu seçim öncesinde mi kurmalı?
-Bunu yapabilir mi? Bunu da sanmıyorum fakat başka çaresi olmadığı açık!
A.ümit Alıoğlu, 08.06.2023,Kozyatağı