Cumhuriyetin hedefi "Kültürümüzü, çağdaş uygarlığın üstüne çıkarmak"tır.
Kültürümüz nedir?
Batı kültürünün temelini "birey" oluşturur.
Doğu kültüründe birey yoktur, birey yerine "grup", "topluluk", "toplum" vardır.
"Varlığım Türk varlığına armağan olsun" bu kültürün parlak sloganlarından biridir.
"Dört nala gelip uzak Asya'dan Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan bu toprak, bu cennet, bu cehennem bizim" benim değil, o dört nala gelen atlının değil, bizim.
"Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine" yaşamak ülküsü biz Doğuluların temel felsefesidir.
Ailemiz, bizim en kutsal topluluğumuzdur. Çocuğumuz 18 yaşına da girse, yetmişinde de olsa biz sağsak, çocuğumuzdur; Batılılar gibi 18 yaşına girdin, git başının çaresine bak, demeyiz; ne evden atarız ne kovarız; evlenmiş, ayrılmış, torun torba sahibi olmuşsa bile evimize geldiğinde ilk sözümüz "evine hoş geldin" dir.
Dilimiz de bu mantık üzerine kuruludur: Özneyi belirleyen, açıklayan kelimeler topluluğu, bir yüklemle biter. Yani ayrıntılarla başlayıp bir bütün oluşturur.
Cumhuriyet'in hedef olarak seçtiği "Çağdaş kültür" nedir?
Batı kültürü.
Ama bu kültür bizim binlerce yıldır oluşturup içinde yaşadığımız kültürle uyuşmuyor!
İnsanlarımız bireysel varlıklarını kanıtlamaya çalıştığında gözlerimiz dört açılır, kınarız. Sözümüz de hazırdır: "Kaplumbağa (kimi yerlerde tosbağa) kabuğundan çıkmış, kabuğunu beğenmemiş."
"Beraber yürüdük biz bu yollarda, beraber ıslandık yağan yağmurda" diyen türküyü siyasi mesaj olarak kullananlar, bu gerçekten yola çıkarak hikayesini "biz" üzerinden kuruyor.
Ne ilginçtir, "Her koyun kendi bacağından asılır" diyen sağ ideoloji, "Anca beraber, kanca beraber" diyen sol ideolojiyi, daima bu toplumsal gerçeği kullanarak yenmiştir.
Demek oluyor ki ülkemizde sol ideolojinin, bireylerden oluşan toplumda, "bir toplumsal heyecan" yaratmadan var olması, bu binlerce yıllık doğu kültürü nedeniyle, olanaksızdır.
Bugün Batı uygarlığı diye çırpınırken Doğulu gibi düşünüp Doğulu gibi davranmamızın böyle bir kültürden kaynaklandığını iddia etmek çok mu yüzeysel olur? *** Atatürk'ün "Ne mutlu Türk'üm diyene" sözünde ve yaratmak istediği toplumda bilinçli bireyin oluşturacağı "toplumsal bütünlüğü" arayan kültürü görmek, anlamak zorundayız.
Ahmet Ümit Aloğlu