Ülkemizde seçime girme hakkı kazanmış kaç parti var?
Seçime girme hakkı kazanamamış kaç parti var?
Seçime girme hakkı kazanmış ama yüzde bir bile oy alamayan parti sayısını bilen var mı?
Politik mücadelenin, mücadelelerin can damarı olduğunu biliyoruz. Ancak politik hırsın sınırları ya da ölçüleri var mı, bilemiyoruz.
Kendisinde halkı yönetebilme gücü olduğunu sanan herkes çıkıp bir parti kuruyor, dedi, dün kahvede bir arkadaş?
Öyle midir dersiniz?
Bir ünlümüzün anılarında vardı, sosyalizmin yükseldiği yıllarda yaygınlaşan bu sınıf bilincini nasıl durdurabiliriz, bu gelişimi nasıl kontrol edebiliriz diyen birileri, çareyi, solcu/ sosyalist gençliği parçalamakta bulmuşlardır. Sonuçta sol cenah, 84 parçaya bölündü. Yetmedi, ajan provokatörler vasıtasıyla birbirine düşürüldü. Solcu/ sosyalist gençlik sağla mücadele edeceğine birbirine düşürüldü. O kadar ki birbirlerini öldürür hale geldiler.
Şimdi de olup biten aynı… Siyasi partiler parçalanıyor; öyle ki neredeyse her ana partiden bir ya da birkaç parti üretildi: AKP’den iki-üç, CHP’den iki üç, MHP’den bir, HDP’den bir iki parti üretildi; bugünlerde bir parti daha kuruyor HDP içindeki muhafazakâr kanat.
İlginç, Vatan Partisinden bile yeni bir parti üretildi.
Soldaki partileşmeye ise hiç aklım ermiyor: kurucularının sayısından fazla oy alamayacak bu partilerin niçin kurulduğunu anlayan var mı, bilmiyorum.
Her birine başarılar diliyorum; ancak her birinin, halkın kendilerini iktidara getirmek için oy verme kuyruğunda beklediğini sanmalarını anlayamıyorum.
Çünkü toplumsal sınıfların, sosyal tabakaların temsili meselesini önemsiyorum. Devletin kuruluşunu gerçekleştiren Mecliste ülkedeki her sosyal sınıfı, her sosyal tabakayı, her etnisiteyi, her inancı temsil eden vekiller vardı. Ancak zamanla kurucu kadro bir gerçekliği fark etti: Mecliste bir ilerici küme bir de tutucu küme vardı. Onlara iki kez parti kurduruldu, her ikisi de kısa zamanda ülkeyi devrimlerden uzaklaştıracak kimliğe büründü ve kapandılar.
Şimdilerde de birileri, bir erk, bazı egosu yüksek bireyler partilerin içindeki farklı sınıflardan gelen, farklı ideolojiler taşıyan insanlara partiler kurdurarak kolayca kontrol edebilecekleri bir siyasi ortam mı yaratıyor acaba diye düşünmekten alamıyorum kendimi.
Bu bir yarı aydın paranoyası mıdır sizce?
Ahmet Ümit Aloğlu
13.12. 2021 Kuzucubelen