Her meslek gurubunun kutladığı bir günü var. Doktorların, mühendislerin, şoförlerin...
Öğretmenlerin günü var mı?
24 Kasım var ya diyecekler vardır.
16 Mart varken Evren Paşanın gününü mü kutlayacağız diyenler çıkacaktır.
17 Nisan bizim eğitim tarihimizin eşiğidir, onu kutlayalım diyenler giderek azaldılar.
21 Martın, Darülmaarifin'in öğretime başladığı tarih olduğu için öğretmenlerin kutlayacağı tek tarih olduğunu savunanlar var.
Yıllarca çalıştığım öğretmenlik mesleğinde, kimi okullarda bayan arkadaşlar, kendi aralarında bile olsa 26 Nisan Darülmallimat'ın açılış günün kutlarlardı.
Bunca tarihten söz ediliyorsa belli bir tarih yok demektir.
24 Kasım 1928'de Millet Mektepleri açıldı, Atatürk'ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul etti. 1981'de Evren Paşa bu tarihi "Öğretmenler Günü" ilan etti. Doğrusu kimse de itiraz etmedi.
İyi ama o gün millet mekteplerinin açılış günü idi. Atatürk'ün kabul ettiği başöğretmenlik de Millet Mektepleri başöğretmenliği idi...
16 Mart, genel anlamda bir eğitim hizmeti tarihi değil, Dar-ü'l Muallimin-i Rüştî'nin (Orta okullara öğretmen yetiştiren okul) açılış tarihidir.
17 Nisan 1940 önemli bir tarih. Köy enstitülerinin kuruluşunu düzenleyen 3803 sayılı kanunun kabulü tarihidir. Böyle bir yazının sınırlarına Köy Enstitüleri sığmaz. Ama o da bütün görkemine rağmen kapatılmış bir kuruma dair bir tarihtir.
21 Mart 1850, öğretmen yetiştiren okulların hizmete açıldığı tarihtir.
Kutlanacaksa bu gün kutlanmalıdır, diyenler, uzun süre 24 Kasım'a buruk baktılar; çoğu hala buruk bakar...
****
Herkes bilir ki ulusların geleceğini öğretmenler belirler.
Bizim ulus olarak geleceğimizi şeriat toplumu olarak görmek isteyenlerin eğitime ve öğretmene verdiği değeri, akıldan, bilimden, deneysel bilimlerden, çağdaş eğitimden, laiklikten yana olanlar içleri yanarak izliyor; durum bu iken öğretmenler günü hiç kutlanmasa ne olur?
Hem neyi kutlanacak ekonomik gücü zayıflatılmış, toplumsal itibari silinmiş, öğretmenliğin?
MERSİN KENT HABER